Άλλος Άνθρωπος
Καθημερινά η κοινωνική-αλληλέγγυα κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος» μοιράζει 1.500 - 2.000 μερίδες φαγητού - Συνέντευξη με τον Κώστα Πολυχρονόπουλο

Σχεδόν μια δεκαετία προσφοράς και αλληλεγγύης γιορτάζει η κοινωνική κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος», καθώς από το ξέσπασμα της κρίσης (2011) μέχρι και σήμερα προσφέρει καθημερινά 1.500 με 2.000 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας που, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, βρίσκονται σε ανάγκη. Μια «κυψέλη» αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που στεγάζεται στην οδό  Mεγάλου Αλεξανδρου 122 και Αρτεμισιου 28, στο Μεταξουργείο.

Συνομιλήσαμε με τον Κώστα Πολυχρονόπουλο, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και μέχρι σήμερα συντηρεί με κόπους, έμπνευση και μεράκι το έργο της κουζίνας. Η κουζίνα λειτουργεί με το μότο «ο άνθρωπος για τον άνθρωπο», χωρίς μεσάζοντες, χωρίς στήριξη από φορείς, κρατικές υπηρεσίες, ΜΚΟ, δήμους, την εκκλησία, δηλώνει στο alfavita.gr ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, ενώ το έργο στηρίζουν οι πολλοί, διαφορετικοί άλλοι άνθρωποι.

Ακολουθεί η σύντομη συνέντευξη με τον Κώστα Πολυχρονόπουλο και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας να ενισχύσει το έργο του «Άλλου Ανθρώπου»:

- Ποια είναι η ιστορία του «Άλλου Ανθρώπου»; Πότε πήρατε την απόφαση για τη συλλογική κουζίνα

- Την απόφαση την πήρα μόνος μου, το 2011, με το ξέσπασμα της κρίσης. Έβλεπα γύρω μου ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, έβλεπα την αδιαφορία. Όλοι έλεγαν "μα τι κρίμα", αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Γιατί κάποιοι, θέλουν τους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Για μένα το φαγητό ήταν μια ευκαιρία για επικοινωνία με «τους άλλους ανθρώπους», με σκοπό την επανένταξή τους στην κοινωνία.  Τους έπιανα την κουβέντα για να τους πω να μην ντρέπονται, να μην σκύβουν το κεφάλι.

- Ποια είναι τα δεδομένα που έχει φέρει ο κορονοϊός; Πώς έχει επηρεάσει τον «Άλλο Άνθρωπο»;

- Η κατάσταση μας έχει επηρεάσει πολύ. Πλέον λειτουργούμε μόνο για το συσσίτιο, όχι για την επικοινωνία. Λειτουργούμε μόνο στη δική μας κουζίνα και μοιράζουμε 1.500 με 2.000 μερίδες καθημερινά. Αυτό δεν μας εκφράζει, αλλά έτσι πρέπει να γίνει. Την Δευτέρα (σ.σ 4 Μαΐου) θα κλείσουμε προληπτικά για 14 ημέρες, ώστε να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε τους άλλους, παρότι κανένας μας δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα, για να επιστρέψουμε από τις 18 Μαΐου πιο δυναμικά στους δρόμους και τις πλατείες. Γιατί τότε θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Γιατί μπορεί να μην έχουμε έξαρση της επιδημίας, αλλά θα έχουμε έξαρση της φτώχειας και της στοχοποίησης των ευάλωτων ανθρώπων. Ήδη το βλέπουμε από την κουζίνα: Και παλιά δίναμε 2.000 μερίδες συνολικά, ωστόσο βλέπουμε πως αλλάζει η σύσταση και η διαφορετικότητα των ανθρώπων που έρχονται σε μας. Πλέον έρχονται και συνταξιούχοι, άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, άτομα που δεν δικαιούνται επίδομα, οικογενειάρχες...

- Ποιοι στηρίζουν την κουζίνα; Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από «τον Άλλο Άνθρωπο;»

- Οι πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι. Ένας άνεργος που θα του περισσέψει ένα πακέτο μακαρόνια από το κοινωνικό παντοπωλείο, συλλογικότητες, σωματεία, εργαζόμενοι, μετανάστες, αλληλέγγυοι οπαδοί διαφορετικών ομάδων... Ο καθένας από εμάς. Δεν με νοιάζει αν κάποιος είναι άστεγος ή μένει στην Εκάλη, αν φέρει ένα πακέτο κριθάρι ή ένα φορτηγό με κριθάρι. Για μένα είναι το ίδιο. Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο. Δεν παίρνουμε, όμως, ούτε ένα ευρώ από εταιρίες, δήμους, το κράτος, τις ΜΚΟ ή την Εκκλησία. Μας στηρίζουν άνθρωποι απ΄όλη την Ελλάδα, αλληλέγγυοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και άνθρωποι από τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία που μαθαίνουν για το έργο μας.

- Ποιες είναι οι επιτακτικές ανάγκες του «Άλλου Ανθρώπου» αυτή την περίοδο;

- Λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν, οι μάσκες. Μια τετραμελής οικογένεια θέλει 16 μάσκες καθημερινά, ενώ κοστίζουν 25 ευρώ. Θα τις φτιάξουν μόνοι τους, ενώ από το υπουργείο λένε πως οι αυτοσχέδιες δεν προστατεύουν; Επίσης, είδη υγιεινής, όπως αντισηπτικά, απολυμαντικά, γάντια, σαπούνια κ.τ.λ. Και φυσικά, τρόφιμα.

Πώς μπορώ να στηρίξω τον «Άλλο Άνθρωπο»; 

Aνάγκες
 
  •  
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  084/609402-35 και
  • IBAN GR7801100840000008460940235 Παναγουλα Πολυχρονοπουλου  του Μιχαηλ
  •  SWIFT / BIC: ETHNGRAA.
  •  
  • Τρόφιμα, μπαχαρικά, μέλι,καφεδες(ελληνικος,φραπες,γαλλικος),γάλατα εβαπορε,πανες.
  • Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, πλαστικά πηρούνια και κουτάλια, μπολ μίας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μιας χρήσεως. αλουμινόχαρτο 
  • Απορρυπαντικά, σφουγγαράκια.
  • Γκάζι και γκαζιέρα.
  • Μαρμίτα. 150 ΛΙΤΡΩΝ
 
 
  • Αν είστε εστιάτορας και έχετε περίσσευμα φαγητού, επικοινωνήστε με τον "Άλλο άνθρωπο" στο 6940882355 (Κωνσταντινος)για να κανονιστεί η παραλαβή.
  • Μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα για μαγείρεμα. 
  • Μπορείτε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία πιο ενεργά, βοηθώντας στο επί τόπου μαγείρεμα και τη διανομή.
Ακτιβισμός 
 
 
  • Ακτιβιστές με αυτοκίνητα για τη μεταφορά. 
  • Ακτιβιστές για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα.
  • Ακτιβιστές για την συγκέντρωση υλικού/προμηθειών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

areios-pagos-efeteio-241465305562-1.jpg
Καταπέλτης ο Άρειος Πάγος για τους Σπαρτιάτες – «Πραγματικός αρχηγός ο Ηλίας Κασιδιάρης»
«Καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» - Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου
Καταπέλτης ο Άρειος Πάγος για τους Σπαρτιάτες – «Πραγματικός αρχηγός ο Ηλίας Κασιδιάρης»
foto_education_notebook_phone_alfavita.jpg
Διορισμοί - Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής: Υπάρχουν 554 οργανικά κενά που δεν ανακοινώνονται
Πίνακας με τα οργανικά κενά για Μετατάξεις σε κενές οργανικές θέσεις Εκπαιδευτικών ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής των ετών 2020-2024
Διορισμοί - Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής: Υπάρχουν 554 οργανικά κενά που δεν ανακοινώνονται