Ο Κορωνοϊός θα περάσει κάποια στιγμή όπως πέρασε και η «Ισπανική Γρίπη» και θα ξεχαστεί σύντομα, όπως σύντομα ξεχάστηκε και η «Ισπανική Γρίπη», παρότι στοίχισε πάνω από 60 εκατομμύρια ζωές, για κάποιους ίσως και 100. Θα ξεχαστεί, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζει με έναν εφιάλτη, όταν μάλιστα θα έχει να αντιμετωπίσει τον άλλο, εκείνο της επιβίωσης μετά τα συντρίμμια που άφησε ο πρώτος.
Σύμφωνα με προχθεσινές δημοσκοπήσεις, η επιδημία του Κορωνοϊού προκάλεσε, παγκοσμίως, μια αυξημένη νοσταλγία για ένα ισχυρό κράτος και αρκετή δόση σκεπτικισμού για την Παγκοσμιοποίηση, ακόμη και για την λεγόμενη Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη. Τα ποσοστά αυτά «κυμαίνονται από 85%-92% σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία και Ισπανία και σε 75% στις ΗΠΑ και στην Πολωνία». Τα ίδια περίπου ποσοστά δημοτικότητας παρουσιάζει και η ελληνική κυβέρνηση. Το παράδοξο είναι, ότι, με εξαίρεση την Ισπανία και την Ιταλία, σε όλες τις παραπάνω χώρες κυβερνούν κόμματα και ηγέτες, οι οποίοι είναι υπέρ ενός, όσο γίνεται λιγότερου κράτους και όμως τα ποσοστά δημοτικότητας των ηγετών αυτών, είναι σχεδόν αντίστοιχα της νοσταλγίας για ένα ισχυρό κράτος.
Το φαινόμενο αυτό, γνωστό από την εποχή του Ξενοφώντος και του Τόμας Χομπς, αποδεικνύει, ότι σε περιόδους μαζικής ανασφάλειας και τρόμου από ένα «έξωθεν κακό», οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο συντηρητικούς έως αυταρχικούς ηγέτες «που γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το έξωθεν κακό».
Ο μεν Ξενοφών στην «Κάθοδο των Μυρίων», έγραφε :«όταν περνούσαμε μέσα από ειρηνικές περιοχές οι στρατιώτες-μισθοφόροι, επέλεγαν τους πιο ήπιους και φιλικούς στρατηγούς, ενώ όταν περνούσαμε από περιοχές των πολεμοχαρών Καρδούχων(Κούρδων) επέλεγαν να είναι υπό την ηγεσία του πιο σκληρού και αυταρχικού στρατηγού του Κλέαρχου», γιατί ένιωθαν προφανώς μεγαλύτερη ασφάλεια, κάτι που δεν κατανοούσε ίσως ο ίδιος ο Ξενοφών. Το είχε αντιληφθεί όμως ο Τόμας Χομπς, ο οποίος στο «Λεβιάθαν» έγραφε: «σε δύσκολους καιρούς προτιμούν οι άνθρωποι κακούς ηγέτες, πιο κακούς και από το έξωθεν κακό που τους απειλεί, επειδή πιστεύουν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά».
Τα παραπάνω ποσοστά δημοτικότητας, διαπιστώθηκαν μεσούσης της επιδημίας και ήδη πολλοί ηγέτες και πολιτικοί των κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία, εκστασιασμένοι απ’ τα προσωρινά ποσοστά δημοτικότητας, άρχισαν να ονειρεύονται εκλογές το φθινόπωρο με αντίστοιχα ποσοστά επιτυχίας.
Εάν είχαν μελετήσει καλύτερα την «Κάθοδο των Μυρίων», θα γνώριζαν, ότι μόλις εξαλειφθούν οι συνθήκες τρόμου από το έξωθεν κακό, αντιστρέφονται εντελώς τα ποσοστά δημοτικότητας,. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι μετά την επιδημία και μόλις αντιμετωπιστεί το «έξωθεν κακό», οι άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με οικονομικά και με άλλα προβλήματα καθημερινότητας και τότε θα ξεχαστούν όλα, θα ξεχαστεί ο Κορωνοϊός, ακόμη και ο θάνατος κάποιου συγγενικού προσώπου, κι ας ακούγεται κυνικό. Γιατί το μόνο που θα απασχολεί το νου, θα είναι το που θα βρεθούν τα χρήματα για το επόμενο γεύμα, το επόμενο νοίκι, τον επόμενο λογαριασμό και την επόμενη δόση του δανείου.
Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους εκείνοι, που μετά τη νίκη στον πόλεμο κατά του Κορωνοϊού ονειρεύονται εκλογές και ας θυμούνται τον Τσόρτσιλ, που μετά τη νίκη στον πόλεμο κατά των Γερμανών, έχασε τις εκλογές, γιατί άλλα πράγματα είχε στο μυαλό του ο Βρετανικός λαός μετά τη νίκη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη