Teleperformance koronoios
Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για τη στήριξη των εργαζομένων που βρίσκονται εκτεθειμένοι

Κείμενο με το οποίο καταγγέλλει το τι συμβαίνει στην εταιρεία Teleperformance, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, φέρνει στη δημοσιότητα η συλλογικότητα «Καμία Ανοχή».

Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία που απασχολεί πάνω από 8.500 υπαλλήλους, μετατρέπεται σε κόμβο διασποράς του κορονοϊού, καταπατώντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν διαδικτυακή συλλογή υπογραφών.

Αναλυτικά η καταγγελία των εργαζομένων:

«Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία Teleperformance

Καλησπέρα σας,

εργαζόμαστε σε τμήμα της εταιρείας Υπηρεσία 800 Τελεπερφορμανς Α.Ε., σε κτίριο του Πειραιά. Τις τελευταίες ημέρες και παρά την έξαρση του Covid-19 δεν πληρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις, με κίνδυνο την υγεία όλων των εργαζομένων.

Ειδικότερα:

1. Δεν τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας, καθώς οι υπολογιστές βρίσκονται σε γραφεία με μόνο ένα μικρό χώρισμα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν μόλις 50εκ - 1 μέτρο απόσταση μεταξύ τους.
2. Ο κλιματισμός είναι μονίμως προβληματικός, αλλά και τα παράθυρα που ανοίγουν ελάχιστα και ανεπαρκή.
3. Η καθαριότητα περιορίζεται στα πατώματα, ενώ τα γραφεία μας και τα πληκτρολόγια είναι εστίες μικροβίων.
4. Δεν μας παρέχονται γάντια μιας χρήσης.
5. Ενώ η εργασία μας είναι εξυπηρέτηση πελατών μέσω υπολογιστών, δεν απαιτείται δηλαδή φυσική παρουσία, δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ετοιμασίες ώστε να μπορούμε να εργαστούμε από το σπίτι μας. Συνάδελφοι από άλλες αντίστοιχες εταιρείες call centres ήδη εργάζονται από τα σπίτια τους.

Η συγκεκριμένη εταιρεία απασχολεί χιλιάδες κόσμου και θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για έκτακτα γεγονότα. Κατανοούμε ότι αυτό που ζούμε είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά φαίνεται ότι γενικότερα δεν υπάρχει σωστή οργάνωση, όπως φάνηκε και το καλοκαίρι με τον σεισμό.

Λόγω της πάγιας τακτικής της εταιρίας να διατηρεί πολύ σύντομες συμβάσεις με τους υπαλλήλους, άρα και της επισφάλειας που αυτό μας δημιουργεί, θα θέλαμε αν είναι δυνατόν τα ονόματά μας να μην χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τη διοίκηση της Teleperformance.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση».

Συλλογή υπογραφών από τους εργαζόμενους

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν διαδικτυακή συλλογή υπογραφών.

Κάντε κλικ Εδώ

Στο κείμενο που συνοδεύει τη φόρμα υπογραφών αναφέρεται:

Εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού, η Teleperformance Greece (TP) εξελίσσεται σε μία ωρολογιακή βόμβα, ενώ αρνείται να θωρακίσει 8.500 υπαλλήλους και τη δημόσια υγεία. Εμείς, οι υπογράφουσες και υπογράφοντες, ζητούμε:

1. Την άμεση αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Teleperformance, όπως και τα γραφεία όλων των κέντρων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, τα οποία εξαιρούνται από τα νέα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του COVID-19

2. Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι τους χωρίς καμία περικοπή στο μισθό τους

3. Την προστασία των υπαλλήλων με ξένη υπηκοότητα οι οποίοι επηρεάζονται από την πολιτική μετανάστευσης, από κάθε απειλή απέλασης από τη χώρα

4. Την παρέμβαση μέσω του σωματείου εργαζομένων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίες μπορεί να λήγουν αυτήν την περίοδο

Τα στοιχεία:

Η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8,500 υπαλλήλους από τους οποίους σχεδόν 70% είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες.

Ως εργαζόμενοι της Teleperformance στην Ελλάδα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την γρήγορη μετάδοση του Κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα, χωρίς να μπορούμε να συμμετέχουμε στο κίνημα “Μένουμε Σπίτι”, αν και πιστεύουμε ειλικρινά ότι επί του παρόντος η πιο δραστική λύση στην μάχη κατά του ιού είναι η επίτευξη της κοινωνικής απομόνωσης.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την εργασία μας στα συνωστισμένα από κόσμο γραφεία μας, και μάλιστα, τα γραφεία μας είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε

Ωστόσο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις βραχυχρόνιες ανάγκες μιας εταιρίας, η οποία υπερηφανεύεται για την αξία των συνεργατών της. Γνωρίζουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημία, η θνησιμότητα της οποία υπολογίζεται στο 1 με 4%. Στατιστικά, αν ισχύουν τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί σχετικά με τη μη τήρηση της κοινωνικής απομόνωσης, το 65% των εργαζόμενων στην Teleperformance κινδυνεύει να μολυνθεί από τον Κορονοϊό, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 260 από εμάς δε θα επιζήσουν.

Επιπλέον, δεδομένου του εκτιμώμενου ρυθμού μετάδοσης της συγκεκριμένης μόλυνσης, ο καθένας μας, αν τύχει και νοσήσει, θα κολλήσει τουλάχιστον άλλους δύο ανθρώπους στο μετρό, στο λεωφορείο, στην καφετέρια ή στα ασανσέρ των γραφείων μας. Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς η Teleperformance στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μολύνει τουλάχιστον 10 χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έπειτα μπορούν να μολύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αθήνα.

Δυστυχώς, κατά τη διαδρομή μας από και προς στους χώρους εργασίας μας, καθώς και κατά την παραμονή μας σε αυτούς θέτουμε σε διαρκή κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την υγεία των γύρω μας.

Δεν μπορεί όμως, να είναι αυτή η μοίρα μας!

Γνωρίζουμε ότι είναι καθήκον μας να συμβάλουμε στη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού προκειμένου να μη καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας όχι μόνο για να προστατέψουμε της δική μας υγείας αλλά και για χάρη της δημόσιας υγείας.

Η Teleperformance στην Ελλάδα, ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας πρέπει επειγόντως να κλείσει τα γραφεία της, όπου εκατοντάδες από εμάς έρχονται σε επαφή καθημερινά. Δεδομένης της κατάστασης δεν είναι δυνατόν η εταιρία μας να εκπληρώσει τις συνθήκες προστασίας που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ελληνική κυβέρνηση, κρατώντας μας σε γραφεία, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μισού μέτρου το ένα από το άλλο. Η δημιουργία ενός υγειονομικά ασφαλούς χώρου εργασίας είναι πρακτικά αδύνατη.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η εργασία μας δε θεωρείται ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας, ώστε να συνεχίσουμε να την κάνουμε (δεν είναι ζωτικής σημασίας, όπως η εργασία των επαγγελματιών πρωτοβάθμιας υγείας, των πωλητών τροφίμων κ.λ.π) και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει από απόσταση. Επομένως, απαιτούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από τα σπίτια μας.

Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή από την εταιρία η εργασία από απόσταση, παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας να παραμείνουν στα σπίτια τους σε αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση. Αυτή η επιλογή δε θα πρέπει να επηρεάσει τη κατάσταση της εργασίας μας, ούτε να καταστρέψει τη μελλοντική επαγγελματική μας εξέλιξη και γι' αυτό ζητάμε από τον εργοδότη μας δίκαιη και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση.

Ο χρόνος λιγοστεύει. Αν τα κτίριά μας μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης του ιού, θα είναι πολύ αργά για τους κατοίκους της Αθήνας, αν όχι και για τους κατοίκους ολόκληρης της χώρας.

Υπόγραψε το ψήφισμα και υποστήριξέ μας, πριν είναι πολύ αργά για τον καθένα μας.

~ Οι εργαζόμενοι της Teleperformance στην Ελλάδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεύμα
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό
Επιστήμονες στο τμήμα έρευνας του μεταβολισμού του Ινστιτούτου Max Planck, έδειξαν σε πειράματα σε ποντίκια ότι οι προσαρμογές στα μιτοχόνδρια του...
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό