Μικροί σεφ στη Θεσσαλονίκη: Aπό τεσσάρων ετών μαθαίνουν τα «μυστικά» της ποντιακής κουζίνας
Ωτία, πιροσκί, πισία και βαρένικα με τυρί πλάθουν και μαγειρεύουν αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 4 έως 12 ετών, στο πλαίσιο των δωρεάν μαθημάτων παιδικής ποντιακής κουζίνας που πραγματοποιούνται στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης

Μικροί σεφ ποντιακής κουζίνας εν δράσει!

   Περισσότερα από τριάντα παιδιά, μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, μία φορά το μήνα επισκέπτονται το Πνευματικό Κέντρο «Χρύσανθος Θεοδωρίδης» κι εκεί, παίζοντας με το αλεύρι και τον πλάστη, μαθαίνουν τα μυστικά της ποντιακής κουζίνας και ορισμένων εκ των δημοφιλέστερων ποντιακών συνταγών από τέσσερις γυναίκες - μέλη της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.

   «Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα ίδια τα παιδιά. Έρχονταν στον χώρο με τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ποντιακής κουζίνας για τους ενήλικες και συνεχώς μας ρωτούσαν: "Εμείς πότε θα μαγειρέψουμε;". Έτσι, αποφασίσαμε για πρώτη φορά φέτος να δημιουργήσουμε ένα τμήμα και για μικρούς μάγειρες», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, Πόπη Πολυματίδου.

         Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που διαρκούν περίπου δύο ώρες, έρχονται σε επαφή με το ζυμάρι, πλάθουν και ζυμώνουν πάντα υπό την καθοδήγηση των μεγάλων. Από τις πρώτες ποντιακές συνταγές με τις οποίες καταπιάστηκαν και έμαθαν να παρασκευάζουν είναι τα ωτία, τα πιροσκί, τα πισία και τα βαρένικα. 

   « Τους αρέσει πάρα πολύ η διαδικασία. Το βλέπουν σαν παιχνίδι να ασχολούνται με το ζυμάρι. Είναι φορές που ρίχνει το ένα στο άλλο αλεύρι κι έτσι χαίρονται το μαγείρεμα παίζοντας», πρόσθεσε η κ.Πολυματίδου.

   Η καλύτερη στιγμή του μαθήματος είναι μετά το τηγάνισμα των εδεσμάτων (που αναλαμβάνουν οι ενήλικες). Τα παιδιά είτε σε ρόλο ...γευσιγνώστη βαθμολογούν τη «σπεσιαλιτέ» τους, είτε κερνάνε τους ανθρώπους του Συλλόγου, είτε τα παίρνουν στο σπίτι για να δοκιμάσουν οι γονείς τους και να υπερηφανευτούν για τη νέα συνταγή που έμαθαν!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ