Νέα ολονύχτια μάχη στην Εύβοια - Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς
Όλες οι νεότερες εξελίξεις

Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στην Κεντρική Εύβοια, σε περιοχή ανάμεσα στα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνα, το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι φλόγες καίνε πυκνό πευκοδάσος, χωρίς όμως να απειλούν κάποιον οικισμό.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης, «οχυρώνεται» το χωριό Πλατανιάς, καθώς δημιουργείται περιμετρική αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς. Περισσότερα ΕΔΩ

Νωρίτερα στην περιοχή επιχειρούσαν αεροσκάφη Canadair και ελικόπτερα Erickson, τα οποία, με τον ερχομό της νύχτας, έδωσαν τη σκυτάλη στην ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και του στρατού που βρίσκεται στην περιοχή.

Μικροεστίες υπάρχουν σε όλη την έκταση του μετώπου που εκτείνεται σε μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να κατασβήσουν τις φλόγες.

Οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και εκτιμούν ότι θα χρειαστούν και άλλα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να ελεγχθεί πλήρως το πύρινο μέτωπο.

Στην Ελλάδα έχουν καταφθάσει δύο ιταλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη, καθώς και δύο από την Ισπανία.

Προσπαθούν να ανακόψουν την επέλαση της πύρινης λαίλαπας προς Πλατανιά και δρυμό της Άτταλης

Το βράδυ της Τετάρτης οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης. Οι πυροσβέστες εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. Περισσότερα ΕΔΩ

Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.

Οι επιτελείς της πυροσβεστικής φιλοδοξούν ότι αν επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά σ' αυτόν τον δρόμο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της πυροσβεστικής και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

Την ίδια ώρα, σε ένα δραματικό βίντεο καταγράφηκαν οι προσπάθειες κατοίκων και πυροσβεστών κατά την αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη. Δείτε ΕΔΩ

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα»

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι», υπογράμμισε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.

Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο να θυμίσουμε έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα. Και εκεί έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.

Εκείνο το οποίο επιδιώκουν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος είναι μέχρι σήμερα το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθειας αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παραμένουν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο. Τα βαριά αυτά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψάχνα, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Εικόνα: INTIME NEWS

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diki-aselgeia
Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κυκλοφορεί ελεύθερος ενώ έχει καταδικαστεί σε 36 χρόνια φυλάκισης για ασέλγεια σε μαθήτριες
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Δικαστήριο ήρθε αντιμέτωπο με πρωτοφανή απροθυμία από μεριάς ενόρκων να συμμετέχουν ως ορκωτοί δικαστές...
Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κυκλοφορεί ελεύθερος ενώ έχει καταδικαστεί σε 36 χρόνια φυλάκισης για ασέλγεια σε μαθήτριες
συντάξεις, ΑΤΜ, αναλήψεις, καταθέσεις, τράπεζα
Συντάξεις: Αναδρομικά σε νέους συνταξιούχους άνω των 12.000 ευρώ
Η προσαύξηση στην επικουρική σύνταξη ισχύει για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον Μάιο του 2016 και υπολογίζεται με συντελεστή 0,075%, πλην όμως δεν...
Συντάξεις: Αναδρομικά σε νέους συνταξιούχους άνω των 12.000 ευρώ
Μαργαρίτης Σχοινάς
Και τώρα ... «Ευρωπτυχίο»: Εξαγγελία Μ. Σχοινά στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης
Η πρόταση  αφορά ένα κοινό πρόγραμμα πανεπιστημίων  από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη και θα συμβάλει...
Και τώρα ... «Ευρωπτυχίο»: Εξαγγελία Μ. Σχοινά στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης
bigbrother.jpeg
Ο... Big Brother ξαναχτυπά: Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί γονείς και εγκρίνει κάμερες στα σχολεία
Οι γονείς, παρά την απόφαση του Δημοτικου Συμβουλίου, δήλωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα να μην εγκατασταθούν και λειτουργήσουν οι κάμερες
Ο... Big Brother ξαναχτυπά: Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί γονείς και εγκρίνει κάμερες στα σχολεία