Thumbnail

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες που θα φέρει το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία, από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πρώτη κακοκαιρία του νέου έτους, o «Ραφαήλ», η οποία επηρέασε τη χώρα μας την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2019, απομακρύνεται από την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου προς τα ανατολικά και έτσι ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με εξαίρεση τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες έως τις απογευματινές ώρες. 

      Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης όμως, από τα βορειοδυτικά η «Σοφία» θα αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας, αρχικά το Ιόνιο και τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και, σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύκτας, σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

      Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν την Ελλάδα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

      Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική και Κεντρική Στερεά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου.

Συμβουλές για τον παγετό

Το meteo/ΕΑΑ δίνει ορισμένες συμβουλές για να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας από τον παγετό, όπως:

  • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
  • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
  • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
  • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.


Επίσης, εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί, ανάβετε τη μηχανή για δέκα λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απθ
Πρυτανικές Αρχές ΑΠΘ: «Λοστοί, μολότοφ και επιθέσεις δεν έχουν θέση στην ακαδημαϊκή κοινότητα»
Σκληρή καταδίκη της βίας από τις Πρυτανικές Αρχές μετά τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο
Πρυτανικές Αρχές ΑΠΘ: «Λοστοί, μολότοφ και επιθέσεις δεν έχουν θέση στην ακαδημαϊκή κοινότητα»
κοτοπουλο
Συναγερμός για εισαγόμενα κοτόπουλα στη χώρα – Εντοπίστηκε σαλμονέλα σε 8 στα 10 δείγματα
Έλεγχοι στην Ελλάδα αποκάλυψαν μολυσμένες παρτίδες από τη Βραζιλία – Ανησυχία για την ασφάλεια τροφίμων και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς
Συναγερμός για εισαγόμενα κοτόπουλα στη χώρα – Εντοπίστηκε σαλμονέλα σε 8 στα 10 δείγματα
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
ΠΑΜΑΚ - Olympus Riviera Greece: Ψηφιακή «γέφυρα» που συνδέει επισκέπτες, φορείς και επαγγελματίες του Τουρισμού της Πιερίας
Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής...
ΠΑΜΑΚ - Olympus Riviera Greece: Ψηφιακή «γέφυρα» που συνδέει επισκέπτες, φορείς και επαγγελματίες του Τουρισμού της Πιερίας