Σε κανονική λειτουργία για το κοινό τίθεται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος τόσο στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όσο και στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας, προφέροντας σε ερευνητές και ευρύ κοινό διευρυμένες συλλογές, σύγχρονες υπηρεσίες και Δανειστικό Τμήμα.
Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στο νέο κτίριο οι αναγνώστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συλλογές περιοδικών, χειρογράφων και στο Δανειστικό Τμήμα.
Από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, θα έχουν πρόσβαση και στο σύνολο των συλλογών της ερευνητικής βιβλιοθήκης. Επίσης, την ίδια μέρα επαναλειτουργεί και το Βαλλιάνειο ως αναγνωστήριο εφημερίδων και ως πύλη πληροφόρησης με υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου μετεγκατάστασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και ανταποκρίνονται στο όραμα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού της. Το ΙΣΝ δημιούργησε το ΚΠΙΣΝ, το οποίο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΙΣΝ υποστήριξε την ΕΒΕ στη μετάβασή της στο ΚΠΙΣΝ με δωρεά, ύψους €5 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκαν και οι ψηφιακές της υπηρεσίες.
Μέχρι στιγμής στις υπηρεσίες της ΕΒΕ συγκαταλέγονται: το Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών, η Πλατφόρμα Ψηφιακών Συλλογών, ο νέος ιστοχώρος, ο νέος ηλεκτρονικός κατάλογος, η Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.
Για την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών και των τεκμηρίων, πρέπει ο καθένας να πιστοποιείται ως εγγεγραμμένος αναγνώστης στο Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών της ΕΒΕ.
Όλοι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές της ΕΒΕ, είτε επιστημονικού περιεχομένου είτε γενικότερου ενδιαφέροντος, και θα μπορούν να διαβάσουν το πλήρες κείμενο εκατομμυρίων άρθρων και βιβλίων. Για την πλειονότητα των πηγών αυτών δεν απαιτείται ο αναγνώστης να είναι πιστοποιημένος, εφόσον γίνεται χρήση τους μέσω του δικτύου της ΕΒΕ εντός των κτιρίων της.
Ωστόσο, οι πιστοποιημένοι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και εξ αποστάσεως, σε όποιες από τις πηγές επιτρέπεται.
Ωράριο λειτουργίας
Το ωράριο λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Βαλλιάνειο Μέγαρο έχει, προς το παρόν, ως εξής:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 έως 14:00
Επίσημες αργίες: κλειστά
Η πρόσβαση στα αναγνωστήρια του Δανειστικού Τμήματος είναι ελεύθερη για το κοινό καθημερινά καθώς και στις επίσημες αργίες από 06:00 έως 24:00 για χρήση υπολογιστών και ανάγνωση.
Για τη μελέτη των χειρογράφων είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικοινωνία με το προσωπικό του Τμήματος Χειρογράφων, μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected] ή τηλεφωνικά στους αριθμούς 213-0999920 / 213-0999921.
Στο γραφείο ενημέρωσης κοινού, που βρίσκεται στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, παρέχονται πληροφορίες για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της ΕΒΕ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης και την εγγραφή σε αυτές υπάρχουν στο νέο ιστότοπο nlg.gr.
Πληροφορίες:
ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ: 213-0999700-710
ΕΒΕ στο Βαλλιάνειο: 210-3382500
Ψηφιακές Υπηρεσίες:
Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών: register.nlg.gr
Πλατφόρμα Ψηφιακών Συλλογών: digitalcollections.nlg.gr
Νέος ιστοχώρος: nlg.gr
Νέος ηλεκτρονικός κατάλογος: catalogue.nlg.gr
Yπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών: search.nlg.gr
Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο: ereading.nlg.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη