Thumbnail
Υπόθεση καταπάτησης δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας

Ενόχους έκρινε έναν δικηγόρο και έναν επιχειρηματία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας δίκης για την υπόθεση καταπάτησης δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας για την οποία σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές συνολικά 21 κατηγορούμενοι.

Το δικαστήριο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, εξέδωσε την απόφαση επί της ενοχής, ενώ σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του επί των ποινών.

Με την απόφαση του δικαστηρίου, η συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων κρίθηκαν αθώοι, μεταξύ δε αυτών και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος που δικάστηκε για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου. Το δικαστήριο έκρινε ότι υπαίτιοι για την υπόθεση είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και επιπλέον 19 χρόνια και οκτώ μήνες και ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Γεωργίου που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εξέδωσε αθωωτική κρίση είτε λόγω αμφιβολιών είτε και λόγω παραγραφής κάποιων κατηγοριών.

Η δικογραφία της υπόθεσης που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, αφορά έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων, σχεδόν ολόκληρη πλαγιά του Υμηττού, πάνω από τη Γλυφάδα, η οποία είχε χαρακτηριστεί δημόσια αναδασωτέα έκταση, και φέρεται να καταπατήθηκε από τους κατηγορούμενους και να πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες, με πλαστογραφημένα έγγραφα. Οι παράνομες αγοραπωλησίες αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα».

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν μεταξύ άλλων αδικήματα όπως αυτά της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφίας, ψευδών βεβαιώσεων και άλλα, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει συνολικά 21 κατηγορούμενους επιβάλλοντας σε πολλούς από αυτούς ποινές ισοβίων και πολυετών καθείρξεων από 10 έως και 18 ετών. Οι καταδικασθέντες ήταν 5 δικηγόροι, 6 συμβολαιογράφοι, 2 επιχειρηματίες, ένας πολιτικός μηχανικός και 7 ιδιώτες.

Στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο είχε επιβληθεί πρωτοβάθμια, φυλάκιση 5 ετών με αναστολή ενώ είχε κριθεί αθώος από την κακουργηματική κατηγορία της απάτης επί Δικαστηρίω σε βάρος του Δημοσίου με αντίστοιχη εισαγγελική εισήγηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα