Thumbnail
Τι πρέπει να προσέξετε

Υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σήμερα ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται και αύριο, αν και λίγο χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με τη σημερινή ημέρα.

Λόγω αυτών των καιρικών συνθηκών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εξέδωσε μερικούς βασικούς κανόνες για την πρόληψη της θερμοπληξίας, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πιο αναλυτικά, όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντας (υγρασία, άπνοια, κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας που μπορεί να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: Δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί, ακόμη, να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του καύσωνα είναι τα εξής:

- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.

- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

- Πρόσληψη άφθονων υγρών.

- Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

- Ολιγοθερμιδική δίαιτα.

- Συχνά λουτρά.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους. Επισημαίνεται ότι δεν εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας μόνους στην τύχη τους τις ώρες τού καύσωνα.

Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθηματικά - Εξετάσεις
Practice makes perfect... αλλά γιατί η επανάληψη δεν έχει χώρο στο ελληνικό σχολείο;
Ο κύριος και βασικότερος λόγος που το ελληνικό σχολείο αποτυγχάνει να προετοιμάσει τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις πανελλαδικές εξετάσεις και...
Practice makes perfect... αλλά γιατί η επανάληψη δεν έχει χώρο στο ελληνικό σχολείο;
ψαρια
Το πιο υγιεινό ψάρι που δεν τρώτε αρκετά – Βάλτε το στο πιάτο σας δύο φορές την εβδομάδα!
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία φωνάζουν: Δείτε τι χάνετε και γιατί πρέπει να το βάλετε στη διατροφή σας
Το πιο υγιεινό ψάρι που δεν τρώτε αρκετά – Βάλτε το στο πιάτο σας δύο φορές την εβδομάδα!