Thumbnail
ΔΕΗ

Η πλειονότητα των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας που διατίθενται προς πώληση, θα μετακινηθούν στις θυγατρικές που θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη, ενώ το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει αναγγελθεί και περιλαμβάνεται στον νόμο για την αποεπένδυση θα περιοριστεί πιθανότατα δραστικά.

Στην απόφαση αυτή προσανατολίζεται η ΔΕΗ, όπως ανέφεραν χθες το βράδυ αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα ως προς τον τόπο και τον χρόνο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης, ύστερα από την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων (4533/2018) προβλέπει αφενός απαγόρευση απόλυσης του προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για έξι χρόνια μετά την πώληση, αλλά και ρήτρα σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ επί δύο χρόνια οφείλει να απέχει από την επαναπρόσληψη προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρίες, «προκειμένου να μην διακυβευθεί η οικονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα αυτών κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους».

Η επίλυση του εργασιακού είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθώς το αναγκαίο προσωπικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μονάδων και ορυχείων ενώ από την άλλη πλευρά η ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού αυξάνει το κόστος λειτουργίας.

Ο νόμος προβλέπει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων 3 , 4 της Μεγαλόπολης και της μονάδας Μελίτης Φλώρινας ως το τέλος του Μαΐου ενώ θα πρέπει παράλληλα να "τρέξουν" οι διαδικασίες για την απόσχιση, την πρόσληψη συμβούλων , κ.α. ζητήματα για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν το ΔΣ και η γενική συνέλευση των μετόχων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Ανακαινίσεις σχολείων: Υπογράφεται αύριο η Β' φάση του «Μαριέττα Γιαννάκου»
Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» θα ανακαινιστούν περίπου 200 επιπλέον σχολεία σε όλη τη χώρα
Ανακαινίσεις σχολείων: Υπογράφεται αύριο η Β' φάση του «Μαριέττα Γιαννάκου»
teachers
Εκπαιδευτικοί: Τα κενά, οι διορισμοί μονίμων και οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν, η Εγκύκλιος για υποβολή αιτήσεων μόνιμου διορισμού και τα κενά
Εκπαιδευτικοί: Τα κενά, οι διορισμοί μονίμων και οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αττική: Κυκλοφοριακό μπλακ άουτ το Σαββατοκύριακο - Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλο μέρος της πόλης λόγω διεξαγωγής του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος «ΔΕΗ Tour Of Hellas 2026» 
Αττική: Κυκλοφοριακό μπλακ άουτ το Σαββατοκύριακο - Ποιοι δρόμοι κλείνουν