Thumbnail
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ακόμη εδώ και επιστρέφει... δριμύτερος.

 

Το τίμημα της επιστροφής θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τιμή ζώνης μεταξύ 750-1.500 ευρώ καθώς οι αυξήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 3,5%-33%. 

Η όποια μέριμνα για μείωση φόρου θα αφορά σε ακραίες περιπτώσεις αύξησης έως και 40% λόγω των αντικειμενικών, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες να μένουν στα ίδια επίπεδα.

Οι αυξήσεις αφορούν όσους έχουν ακίνητα με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ καθώς αυτή θα αυξηθεί στα 900 ευρώ με αποτέλεσμα ο φόρος να πάει από τα 2,8 στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό, όσους έχουν ακίνητο με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ, καθώς με τη νέα τιμή στα 1.100 ο ΕΝΦΙΑ θα εκτιναχθεί από τα 2,9 στα 3,7 το τετραγωνικό μέτρο, αλλά και όσους έχουν ακίνητο με σημερινή τιμή ζώνης στα 1.200 ευρώ η οποία αναμένεται να ανέβει στα 1.500 με 1.600 ευρώ αυξάνοντας έτσι και τον φόρο κατά 21,6%.

Με ένα παράδειγμα: Για διαμέρισμα 100 τετραγωνικών με τιμή ζώνης στα 1.600 ευρώ ο φόρος από τα 477 ευρώ θα «σκαρφαλώσει» στα 636 ευρώ.

Στα ακριβά προάστια με τιμή ζώνης στα 3.800 ευρώ για ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν πέρυσι ΕΝΦΙΑ της τάξης των 1.230 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης πέσει όπως αναμένεται στα 3.600 ευρώ ο φόρος, αν και θα έπρεπε να μειωθεί θα παραμείνει τελικά στα ίδια επίπεδα καθώς για να μην υπάρξουν απώλειες στα έσοδα θα μείνει ίδιο το κλιμάκιο υπολογισμού, στα 9,5 ευρώ δηλαδή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

«Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών»: Μία εκδήλωση ενημέρωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού για όλους τους μαθητές/τριες της Γ’ τάξης Λυκείου της χώρας
Πανελλήνιες 2026: Ψηφιακό «ανοιχτό σχολείο» από το ΕΚΠΑ για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
«Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών»: Μία εκδήλωση ενημέρωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού για όλους τους μαθητές/τριες...
Πανελλήνιες 2026: Ψηφιακό «ανοιχτό σχολείο» από το ΕΚΠΑ για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
ntountouka-1021x580_1_0.jpg
Εκπαιδευτικοί απαιτούν την παραίτηση της Διευθύντριας της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Για να αποδοθούν ευθύνες για το θάνατο της Σοφίας Χρηστίδου - Την κατηγορούν ως βασική υπεύθυνη για την «κατάσταση ασφυξίας» στα σχολεία
Εκπαιδευτικοί απαιτούν την παραίτηση της Διευθύντριας της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Άδωνις Γεωργιάδης
Ασύλληπτο υβρεολόγιο στη Βουλή: Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - Κωνσταντοπούλου για βίντεο και ένα... κρακεράκι
Διακοπή της συνεδρίασης μετά από σφοδρή αντιπαράθεση – «Έφαγα ένα κρακεράκι γιατί είχα πόνο στο στομάχι και με τράβαγαν βίντεο»
Ασύλληπτο υβρεολόγιο στη Βουλή: Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - Κωνσταντοπούλου για βίντεο και ένα... κρακεράκι