Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η μερική απασχόληση γεγονός που σημαίνει μισθούς πείνας για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που δεν μπορούν να καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το Μάη του 2017, σύμφωνα με τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονταν τον περασμένο Μάη με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός τους είναι μόλις 389,65 ευρώ μεικτά. Ο αριθμός των απασχολούμενων με μερική απασχόληση ανήλθε σε 636.424 μισθωτούς (29,66% του συνόλου) και η μέση απασχόληση ήταν 16,59 μέρες ασφάλισης.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η υποαπασχόληση των μισθωτών είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι μισθωτοί που εργάζονται μόλις μερικές μέρες τη βδομάδα (εκ περιτροπής εργασία), αλλά έχουν πλήρες ωράριο, καταγράφονται στις ΑΠΔ ως εργαζόμενοι «με πλήρη απασχόληση», ανεξάρτητα από τις μέρες που εργάστηκαν.
Σε χαμηλά επίπεδα, και μάλιστα με τάση μείωσης, διαμορφώνονται και οι μισθοί των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση. Έτσι, το Μάη του 2017, με μέση απασχόληση τις 23,23 ημέρες ασφάλισης, ο μέσος μισθός των 1.511.369 μισθωτών ήταν 1.152,19 ευρώ μεικτά. Δηλαδή ο μέσος μισθός, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών (16%) και του φόρου που αναλογεί, διαμορφώνεται κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο
Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Alfavita Newsroom