Thumbnail
Από την ομάδα του Ellinika Hoaxes

Πρόκειται για μια ιστορία που αναδημοσιεύεται ανα διαστήματα και υποστηρίζει πως οι Αρχαίοι δεν ασθενούσαν από καρκίνο.

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο ισχυρισμός διαψεύδεται από την ίδια τη λέξη «καρκίνος«. Αν και περιπτώσεις της ασθένειας έχουν καταγραφεί στην Αρχαία Αίγυπτο ήδη από το 3.000 πΧ, ήταν ο Ιπποκράτης ο πρώτος που χρησιμοποίησε τις λέξεις «καρκίνος» και «καρκίνωμα», για να περιγράψει μη ελκώδεις σχηματισμούς και ελκώδεις όγκους που παρατήρησε στο δέρμα, τη μύτη και το γυναικείο στήθος. Η επιλογή των συγκεκριμένων λέξεων, πιθανότατα έγινε διότι καρκίνος σήμαινε καβούρι και με αυτό το τρόπο ο Ιπποκράτης ήθελα να περιγράψει τα άκρα ορισμένων όγκων (αγγεία) που αναπτύσσονται σαν «δάκτυλα» ή πλοκάμια, περίπου όπως τα πόδια του καβουριού.

Ο Γαληνός κατά τον δεύτερο μΧ αιώνα, ήταν ο πρώτος που αναφέρει τη λέξη «όγκος» για να περιγράψει το οίδημα ή πρήξιμο που προκαλεί μια κακοήθεια.

Ο καρκίνος συνοδεύει την ανθρωπότητα από την απαρχή της. Υπάρχουν τουλάχιστον 200 προϊστορικοί σκελετοί ανθρώπων σε μουσεία ανά το κόσμο με εμφανή σημάδια καρκίνου στα οστά. Προφανώς οι προγονοί μας δεν υπέφεραν μόνο από καρκίνους στα κόκαλα, αλλά λόγω αλλοίωσης των ιστών, είναι αδύνατος ο εντοπισμός οποιασδήποτε άλλης μορφής. Σημειωτέων, οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται γεωμετρικά με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Προφανώς ένας άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 35 δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες καρκινογένεσης με κάποιον που θα ζήσει μέχρι τα 80. Στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στους ανθρώπους, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα. Πριν 150 χρόνια ένας ασθενής απλά πέθαινε από άγνωστη αιτία. Σήμερα, τα συμπτώματα και η παθολογία του καρκίνου είναι γνωστή και σε μεγάλο βαθμό κατανοητή από τους γιατρούς.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως οι Αρχαίοι δεν ασθενούσαν από καρκίνο, καταρρίπτεται.

Πηγή: ellinikahoaxes

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ακαδημία Φαρμάκου
Υπουργείο Παιδείας: Σε ΦΕΚ η ίδρυση της Ακαδημίας Φαρμάκου στην Τρίπολη
Στο Εθνικό Τυπογραφείο η απόφαση για την πρώτη Ακαδημία Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας - Πώς θα λειτουργεί
Υπουργείο Παιδείας: Σε ΦΕΚ η ίδρυση της Ακαδημίας Φαρμάκου στην Τρίπολη
κλειστά σχολεία
Σοβαρά κενά στα σχολεία της Κέρκυρας – Συνεχής αναστάτωση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Ακάλυπτες ώρες, μετακινήσεις εκπαιδευτικών και καταγγελίες για «αλχημείες» της Διοίκησης
Σοβαρά κενά στα σχολεία της Κέρκυρας – Συνεχής αναστάτωση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Γερμανία, νεκρός ελεγκτής
Γερμανία: Από εγκεφαλική αιμορραγία πέθανε ο ελεγκτής που ξυλοκοπήθηκε από 26χρονο Έλληνα
Τραγωδία στη Γερμανία: 26χρονος Έλληνας ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου – Πατέρας δύο παιδιών το θύμα
Γερμανία: Από εγκεφαλική αιμορραγία πέθανε ο ελεγκτής που ξυλοκοπήθηκε από 26χρονο Έλληνα