Thumbnail
ΣΥΡΙΖΑ

«Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο σε όλα τα επίπεδα» και «με πάρα πολλούς παίχτες στο παιχνίδι, τους οποίους έπρεπε κάπου ένας νόμος να βάλει σε μια στοιχειώδη τάξη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του Σύριζα, Αριστείδης Μπαλτάς, από τους πρωτεργάτες του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Συζητάμε με τον Αριστείδη Μπαλτά για το χρονικό και την περιπετειώδη πορεία αυτού του νόμου, που ξεκίνησε επί θητείας του στο υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια Πολιτισμού και πέρασε από στάδια διαβουλεύσεων, ενστάσεων, τροποποιήσεων.

Ο νόμος στοχεύει να διευθετηθεί για πρώτη φορά το πολύπλοκο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, ζήτημα το οποίο στην χώρα μας έλαβε διαστάσεις σκανδάλου με αποκορύφωμα την υπόθεση της ΑΕΠΙ.

«Ο νόμος φτιάχνει τις διαδικασίες για τα πνευματικά δικαιώματα με τρόπο ώστε να μην μπορεί να υπάρξει ξανά μια ανώνυμη εταιρεία για τα πνευματικά δικαιώματα. Η ισορροπία που προσπαθεί να επιβάλει το νομοσχέδιο, ανεξάρτητα από την κατάσταση της ΑΕΠΙ που είναι στα δικαστήρια - και καλώς είναι-, έγκειται στο να φτιάξει κάτι που αντέχει στον χρόνο», όπως τονίζει ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Ερωτηθείς τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη λογοκλοπή, ένα πρόβλημα που ταλανίζει και το Πρακτορείο, σημειώνει ότι αποτελεί αδίκημα για το οποίο μπορεί κάποιος να προσφύγει στα δικαστήρια και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά ζητήματα όχι μόνο λογοκλοπής με την κυριολεξία της λέξης αλλά και πειρατείας όταν κάποιος "κατεβάζει" από το διαδίκτυο και το πουλάει μετά, το νομοσχέδιο έχει συγκεκριμένες διατάξεις. Αλλά δεν λύνει το θέμα αυτό ο νόμος, χρειάζεται προσφυγή στο δικαστήριο. Πρέπει το ΑΠΕ-ΜΠΕ να προσφύγει κατά της εμφανέστατης λογοκλοπής».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λιμανι Πειραια
Γαλλία: Μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων – Συλλήψεις στην Ελλάδα
Το πλοίο ήταν στον Ατλαντικό όταν εντοπίστηκε περισσότερο από ένας τόνος κοκαΐνης - Ρυμουλκείται σε λιμάνι από το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας
Γαλλία: Μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων – Συλλήψεις στην Ελλάδα
panepistimio aigaiou
Παν. Αιγαίου: Τελετή αναγόρευσης του Φραγκίσκου Καλαβάση και της Διαμάντης Αναγνωστοπούλου σε καθηγητές του Πανεπιστημίου
Τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Φραγκίσκου Καλαβάση, σε Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Καθηγήτριας Διαμάντης Αναγνωστοπούλου, σε...
Παν. Αιγαίου: Τελετή αναγόρευσης του Φραγκίσκου Καλαβάση και της Διαμάντης Αναγνωστοπούλου σε καθηγητές του Πανεπιστημίου