Thumbnail
ΣΥΡΙΖΑ

«Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο σε όλα τα επίπεδα» και «με πάρα πολλούς παίχτες στο παιχνίδι, τους οποίους έπρεπε κάπου ένας νόμος να βάλει σε μια στοιχειώδη τάξη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του Σύριζα, Αριστείδης Μπαλτάς, από τους πρωτεργάτες του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Συζητάμε με τον Αριστείδη Μπαλτά για το χρονικό και την περιπετειώδη πορεία αυτού του νόμου, που ξεκίνησε επί θητείας του στο υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια Πολιτισμού και πέρασε από στάδια διαβουλεύσεων, ενστάσεων, τροποποιήσεων.

Ο νόμος στοχεύει να διευθετηθεί για πρώτη φορά το πολύπλοκο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, ζήτημα το οποίο στην χώρα μας έλαβε διαστάσεις σκανδάλου με αποκορύφωμα την υπόθεση της ΑΕΠΙ.

«Ο νόμος φτιάχνει τις διαδικασίες για τα πνευματικά δικαιώματα με τρόπο ώστε να μην μπορεί να υπάρξει ξανά μια ανώνυμη εταιρεία για τα πνευματικά δικαιώματα. Η ισορροπία που προσπαθεί να επιβάλει το νομοσχέδιο, ανεξάρτητα από την κατάσταση της ΑΕΠΙ που είναι στα δικαστήρια - και καλώς είναι-, έγκειται στο να φτιάξει κάτι που αντέχει στον χρόνο», όπως τονίζει ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Ερωτηθείς τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη λογοκλοπή, ένα πρόβλημα που ταλανίζει και το Πρακτορείο, σημειώνει ότι αποτελεί αδίκημα για το οποίο μπορεί κάποιος να προσφύγει στα δικαστήρια και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά ζητήματα όχι μόνο λογοκλοπής με την κυριολεξία της λέξης αλλά και πειρατείας όταν κάποιος "κατεβάζει" από το διαδίκτυο και το πουλάει μετά, το νομοσχέδιο έχει συγκεκριμένες διατάξεις. Αλλά δεν λύνει το θέμα αυτό ο νόμος, χρειάζεται προσφυγή στο δικαστήριο. Πρέπει το ΑΠΕ-ΜΠΕ να προσφύγει κατά της εμφανέστατης λογοκλοπής».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών