Thumbnail
Ντακότα

Από τον περασμένο Μάιο, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στο Στάντινγκ Ροκ (Ορθιος Βράχος) της Βόρειας Ντακότα, όπου βρίσκεται ένας καταυλισμός της φυλής των Σιου. Στόχος τους, να εμποδίσουν την κατασκευή του αγωγού DAPL (Dakota Access Pipeline)

Γράφει η Κάτσικας Παναγιώτης

Ο αγωγός αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ενώσει την Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα με το Ιλινόι διοχευτεύοντας τα διυλιστήρια με 500.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.  

Ο αγωγός εκτός του ότι θα ενώσει τις παραπάνω δύο περιοχές, ενώνει και τις φυλές των Ινδιάνων εναντίον του, πράγμα που για τους ντόπιους επαληθεύει, την προφητεία του Μαύρου Ελαφιού, ενός παλιού αρχηγού της φυλής, ο οποίος το 1890 είχε προβλέψει ότι ύστερα από εφτά γενιές όλα τα ινδιάνικα έθνη θα ενωθούν για να σώσουν τη Γη.

140 χρόνια μετά από την περίφημη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν ενάντια στους λευκούς κατακτητές οι απόγονοί τους υπερασπίζονται ξανά την γη αυτή την φορά από τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Την ώρα πιο τα βλέμματα πέφτουν πάνω στις εκλογές για την προεδρία της Αμερικής, στην αθέατη πλευρά της Βόρειας Ντακότα οι απόγονοι της ιστορικής φυλής Σίου διαδηλώνουν. 

Στις πρώτες συνελεύσεις που πραματοποίησαν απόφάσισαν να μπλοκάρουν τον αγωγό DAPL. Ενώ ο αγώνας τους ξεκίνησε ειρηνικά, τους επιτέθηκε η αστυνομία χτυπώντας τους άγρια.

Ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 141 συλλήψεις και πάνω από 20 τραυματίες.

Φίμωση και εκφοβισμός 

Στις 17 Οκτωβρίου παραδόθηκε στις Αρχές της Πολιτείας η ρεπόρτερ και παραγωγός του ιστότοπου Democracy Now Εϊμι Γκούντμαν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε εκδοθεί εναντίον της ένταλμα σύλληψης για «καταπάτηση ξένης περιουσίας», κατηγορία στην οποία στη συνέχεια προστέθηκε η «πρόσκληση σε αναταραχή».

Στις αρχές του Οκτωβρίου είχε  συλληφθεί και η νεαρή ηθοποιός Σέιλιν Γούντλι, η οποία διαδήλωνε μαζί με άλλους στο ίδιο σημείο. Η Γούντλι κατέγραφε τη διαδήλωση και τη μετέπειτα σύλληψή της από το κινητό της και την αναμετέδιδε ζωντανά μέσω facebook. Την παρακολούθησαν πάνω από 2,4 εκατομμύρια χρήστες.

«Αγαπάμε τη γη μας και αν ο αγωγός σπάσει, όλα θα χαθούν»

«Σκάβουν κάτω από το ποτάμι, 500 μέτρα μακριά από τον τάφο του γιου μου, του πατέρα μου, της θείας μου» δήλωσε οργισμένη η Λαντόνα Αλαρντ, εκπρόσωπος της φυλής Standing Rock στη διάρκεια της χθεσινής έφιππης διαμαρτυρίας εκατοντάδων Ινδιάνων έξω από το εργοτάξιο της εταιρείας που κατασκευάζει πετρελαϊκό αγωγό στην περιοχή.

«Αγαπάμε τη γη μας και αν ο αγωγός σπάσει, όλα θα χαθούν» σημειώνει η Αλαρντ. «Πρέπει να παλέψουμε για να προστατεύσουμε το νερό» προσθέτει. Βασική ανησυχία των αυτοχθόνων είναι ότι το ενδεχόμενο μόλυνσης του ποταμού Μιζούρι αλλά και το γεγονός ότι ο αγωγός Dakota Access Pipeline, που κατασκευάζει μια τεξανή πετρελαϊκή εταιρεία, περνά από εδάφη με ιστορική σημασία και ισχυρότατους συμβολισμούς για το έθνος των Ντακότα.

Ο ποταμός Μιζούρι αποτελεί τη βασική πηγή πόσιμου νερού για τον καταυλισμό των Ντακότα, ενώ μέλη της φυλής εξακολουθούν να ψαρεύουν σε αυτόν. «Επειδή θα πολεμήσουμε αυτόν τον γίγαντα, τα υπόλοιπα έθνη ήρθαν πάνω σε άλογα για να μας δείξουν την υποστήριξή τους» σημειώνει η Αλαρντ. «Γι' αυτό και η έφιππη πορεία είναι τόσο σημαντική για εμάς. Όλα τα έθνη μας ενώνονται. Και αυτός ο αγωγός είναι παράνομος» τονίζει.

Δείτε ένα βίντεο που έφτιαξε το barikat.gr

#NoDAPL
#BarikatVids

Indian Givers:Ο Neil Young στο πλευρό των Ινδιάνων

Indian Givers...Young,

O Νeil Young,εκτός από τις ικανότητες του ως κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης, είναι γνωστός και για τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες. Παλιότερα, είχε συμμετάσχει στο κίνημα ενάντια στην κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL, στην Νεμπράσκα, και είχε οργανώσει και μια συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτόν, παρέα με τον Willie Nelson. 

Τώρα, στηρίζει, με τον τρόπο που ο ίδιος ξέρει, τον αγώνα των Ινδιάνων Σιού ενάντια στον αγωγό Dakota Access, έναν αγωγό πετραλαίου που θα περνάει μέσα από ιερές γαίες και κομμάτια γης που ανήκουν στους Ινδιάνους Σιου του Standing Rock, στη Βόρεια Ντακότα, αλλά και που θέτει σε κίνδυνο την διατροφική ασφάλεια τόσο των 90 Ινδιανικών φυλών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, όσο και εκατομμυρίων Αμερικανών, μιας και θα διασχίζει τους ποταμούς Cannonball και Missouri, δύο ποτάμια που υδροδοτούν τις κατοικημένες περιοχές και τις καλλιεργήσιμες γαίες των που βρίσκονται στο κέντρο των ΗΠΑ! Από τις αρχές του Αυγούστου, χιλιάδες Ινδιάνοι και αλληλέγγυοι έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές στις όχθες του Canonball, σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν το έργο, το οποίο έχει, προσωρινά, σταματήσει, μετά από εντολή του 

Και τέλος τα λόγια του Subcomandante Marcos

"Λένε οι πιο ηλικιωμένοι από τους ανθρώπους μας, οι αρχηγοί μας, ότι όταν οι θεοί δημιούργησαν τον κόσμο, πρώτα έφτιαξαν τους άντρες και τις γυναίκες του καλαμποκιού. Κι εκεί ακριβώς που βρίσκεται η καρδιά, τοποθέτησαν την καρδιά του καλαμποκιού. Όμως, το καλαμπόκι τελείωσε και μερικοί άντρες και γυναίκες δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν καρδιά. Σώθηκε επίσης και το χρώμα της γης, κι άρχισαν να αναζητούν άλλα χρώματα κι έτσι απέκτησαν καρδιά καλαμποκιού και άνθρωποι που είναι λευκοί, κόκκινοι ή κίτρινοι. Γι’ αυτό βρίσκονται εδώ μαζί μας άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν το σκούρο χρώμα των ιθαγενών, έχουν όμως την καρδιά του καλαμποκιού.
Λένε οι γηραιότεροι από μας ότι οι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν καρδιά, κάλυψαν αργότερα αυτό το κενό με το χρήμα. Και δεν έχει σημασία το χρώμα που έχει το δέρμα αυτών των ανθρώπων, η καρδιά τους έχει το πράσινο χρώμα του δολαρίου.
Λένε επίσης οι πρόγονοί μας ότι, κάθε τόσο, η γη προσπαθεί να προστατέψει τα παιδιά της, τους άντρες και τις γυναίκες του καλαμποκιού. Κι έρχεται μια στιγμή –τότε που γίνεται πιο δύσκολη η νύχτα–, που η γη κουράζεται και χρειάζεται αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες για να τη βοηθήσουν να ζήσει."
21 Οκτωβρίου 2006. 

Πολιτεία Σονόρα Συνέλευση με τους λαούς Τοόνο Ο’ Οντάμ, Ναβάχο και Τσερόκι

Ιστορίες για τους ανθρώπους του καλαμποκιού

Subcomandante Marcos

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασαμους
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αφορούσαν την περιβαλλοντική ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική...
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
ανατρεπτικη συμμαχια
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»
«Όμως οι άστεγοι, ντόπιοι και μετανάστες έχουν ανάγκη από ανθρώπινη κατοικία κάτι που η κυβέρνηση Ν.Δ. το έχει στο στόχαστρο της και την προορίζει να...
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»