Thumbnail
Νίνα Γεωργιάδου 

Η θλίψη είναι σαν τη θάλασσα.

Βαθιά κι ακαταμάχητη. Και οι δυο έχουν καταλμυρη γεύση. Η θάλασσα κουβαλα το αλάτι των διαβρωμένων πετρωματων και η θλιψη τα δακρυα των διαβρωμένων ανθρώπων. Απλώνονται, κι οι δυο, σε μιαν εντυπωσιακή απεραντοσυνη, μόνο που στο βάθος της απέραντης θάλασσας ξεχωρίζει ο ορίζοντας. Στο βάθος της απεραντης θλιψης δεν ξεχωρίζει τίποτα. Η απεραντοσυνη τείνει στο άπειρο. Δεν υπάρχει κανένα περίγραμμα. Και οι δυο, θαλασσα και θλιψη, έρχονται κατά κυματα. Εκεί που νομίζεις ότι γαληνεψε, σηκώνεται μια άγρια φουρτουνα, που μανιαζει να σε καταπιει. Η φουρτουνα της θάλασσας εχει κάτι το μεγαλειώδες.

Η φουρτούνα της θλιψης σ αφήνει μονο να τουρτουριζεις, βρεγμένος ως το κοκαλλο Αν βουτήξεις στη θαλασσα, κολύμπα. Κι αν αφεθείς όμως, θα επιπλευσεις. .Με το σώμα σαν ξυλαρμενο σανίδι, θα κρατηθείς στην επιφάνεια της αλμυρης, απεραντης μάζας, με τη βοήθεια της ανωσης.

Αν βουτήξεις στη θλιψη, κολύμπα προς τον ορίζοντα που δεν βλέπεις, με την ελπίδα ότι θα βρεθει κάπου στερια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθείς στην επιφάνεια. Στη θλιψη δεν λειτουργεί αυτόματα καμιά άνωση Μονο ένας ανελέητος νομος βαρύτητας. Κολυμπώντας στη θλιψη, τα μέλη βαραίνουν, τα μάτια και το μυαλό θολώνουν και είναι τόσο εύκολο να σε καταπιεί η πηκτη της μάζα.

Σ αυτό διαφέρουν η θάλασσα κι η θλιψη.

Η θάλασσα είναι διάφανο νερό που μαυρίζει μονο τις νύχτες, αντικατοπτρίζοντας το σκοτεινό ουρανό. Η θλιψη δεν έχει τίποτα διάφανο. Είναι παχύρρευστη και μελανιασμενη, αντικατοπτρίζοντας πάντα κάτι σκοτεινό. .Την ίδια της την υπόσταση. Ίσως κάποιοι να πούνε, μα πώς μπορείς να διογκώνεις τη δική σου θλιψη , μεσα σε τόση γενικευμένη δυστυχία. Πάντα έδινα προτεραιότητα στον πόνο των άλλων. Φαίνεται ομως πως έρχεται κάποια στιγμή που η δική σου θλιψη διαστέλλεται στο μέγεθος μιας θάλασσας. Η θλιψη δεν είναι κατάθλιψη. Δεν έχει καν την πολυτέλεια του απροσδιόριστου. Είναι σαφής και συγκεκριμένη. Έχει λόγο και αιτία. Την απώλεια, την εγκατάλειψη, τη μοναξιά, τη διάβρωση. Στην απωλεια δεν συγκαταλεγονται μονο τα μεγάλα μεγέθη, όπως η αγάπη, η συντροφικότητα, η προοπτική, τα ονειρα.

Έμενα μου λείπουν όλα τα μικρά δικά σου. «Τι λες, είναι ώρα να φάμε;». Το χέρι σου στο γόνατο μου. Η στιγμή που σου πήρε ο αέρας το καπέλο και λαχανιασαμε για να το πιάσουμε κατεβαίνοντας όλη τη via Marsala, με μια απερίγραπτη έκρηξη γέλιου. Ήταν μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η αφόρητη σκεψη ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τέτοιες στιγμές. Αυτή είναι η πηκτη μάζα της θλιψης. Η επιβολή του αφορητου.

Τώρα δεν μπορώ, εκ των πραγμάτων, να ατενισω τη θαλασσα. Έκλεισα το σπίτι στο βουνό, απέναντι από το Αιγαίο των προσφυγικών θανάτων. Τις λεμονιες και τις πετουνιες τις ποτίζουν οι φίλοι. Βρήκα καταφυγιο στα παιδια, ανάμεσα σε φωταγωγους. Δεν μπορείς να φορτώνεις τους φίλους με την αμηχανία ενός πόνου που δεν τους ανήκει. Το φυσηγμα του αέρα το αντικατέστησε ο σερναμενος ήχος από το συρματόσχοινο το ασανσερ. Βάζω τα χέρια μου να δουλεύουν ασταμάτητα. Το μυαλό μου ελάχιστα. Είναι κι αυτό μερος της θλιψης .

Η νωθρή σκεψη.

Ξερω ότι θέλει χρονο.

Πρέπει, εκτός από την καρδιά και το σώμα, να μάθει και ο εγκέφαλος να πορεύεται με νέα δεδομένα Ευτυχώς μου μενει η τζαζ. Θυμάσαι που σου έλεγα, «αν έζησα άλλη ζωή, πρεπει να ήμουν σκλάβα στις φυτείες της Νέας Ορλεάνης» . Κι εσύ, γελωντας, «πρεπει να ήσουν και τοτε λίγο τρελή , όπως και τωρα».

Δεν ξέρω πόσο θα μείνω, χωρίς να ατενιζω τη θαλασσα .

Δεν κάνω πια σχέδια. Είναι κι αυτό μια εκδήλωση της θλιψης. 

Αναδιατασσω τη ζωή μου σ' ένα μερος που δεν βλέπει τη θαλασσα, εχει θέα στη θλιψη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΡΔΑΜΟ
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση κάποιου, ο οποίος , όταν αναφέρεται στην θεραπεία ενός ασθενούς από μία πάθηση λέει τη φράση «αυτός καρδάμωσε» - Ενα...
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
naksos.jpg
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
«Τα λευκά μάρμαρα, οι αρχαίοι ναοί και οι γιγαντιαίοι Κούροι είναι "μάρτυρες" της πλούσιας μακραίωνης ιστορίας του μυθικού νησιού»
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
33-your-childs-teacher-happy-kids-classroom.jpg
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο
Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο