Thumbnail
Πλούσια σε θρεπτική αξία

Το ασβέστιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του σώματος. Εκτός από τη δημιουργία της οστικής μάζας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, το ασβέστιο ομαλοποιεί τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Είναι επίσης σημαντικό συστατικό για την λειτουργία των ανοσολογικών κυττάρων και τη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών. Μα πώς συνδέεται αυτό με τα τσόφλια των αυγών;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που ρίχνουν τα επίπεδα ασβεστίου από το σώμα, όπως η καθιστική ζωή, ο καφές, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά. Οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, οι ηλικιωμένοι άνδρες και τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές του πεπτικού συστήματος είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε έλλειψη ασβεστίου.

Ένα κέλυφος αυγού (τσόφλι) αποτελείται κατά 90% από ασβέστιο και είναι μια φυσική πηγή μετάλλων. Το σώμα απορροφά εύκολα το ασβέστιο από τα τσόφλια των αυγών λόγω της χημικής σύνθεσης που έχει το κελύφός τους και η οποία είναι σχεδόν ταυτόσημη με εκείνη των ανθρώπινων οστών και των δοντιών.

Σε μεγάλες δόσεις δεν είναι μόνο μια θεραπεία για τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ασβεστίου και της καταπολέμησης της οστεοπόρωσης, αλλά επίσης βοηθά στην μείωση της υψηλής χοληστερόλης και της υπέρτασης, ενώ διεγείρει την παραγωγή κυττάρων του αίματος στον μυελό των οστών.

Επιπλέον τα τσόφλια των αυγών περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φθόριο, φώσφορο, χρώμιο και μολυβδαίνιο. Έτσι, οι περισσότεροι ειδικοί τα συνιστούν ως μια πολύ αποτελεσματική προσθήκη ασβεστίου στο σώμα σας. Ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, η συνιστώμενη δόση είναι 1,5 έως 3 γραμμάρια θρυμματισμένου κελύφους αυγού.

Δείτε δύο τρόπους για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τσόφλια των αυγών και να μην τα πετάξετε:

Πλύνετε 8 τσόφλια αβγών, στεγνώστε τα και συνθλίψτε τα. Στη συνέχεια περιχύστε τα με τον χυμό 2 λεμονιών και αφήστε τα στο ψυγείο για αρκετές ημέρες. Όταν τα τσόφλια μουσκέψουν καλά, θα μαλακώσουν. Τότε, φιλτράρετε το υγρό και αναμίξτε τα με 1 λίτρο κονιάκ και ένα κιλό μέλι. Αφήστε το να σταθεί για 7 ημέρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Καταναλώστε 1 κουταλάκι του γλυκού δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα μετά τα γεύματα.
Πλύνετε 4 ή 5 τσόφλια αβγών, συνθλίψτε τα και βάλτε τα σε 3 λίτρα νερό. Φυλάξτε το στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες και χρησιμοποιήσετε το μείγμα ως πόσιμο νερό. Πίνετε δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα με λίγο χυμό λεμονιού.

Πηγή: healthyfoodteam.com via iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2025: Η μαθήτρια που πέτυχε το «απόλυτο 20» στην Οικονομία και πάει για ΑΣΟΕΕ

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kaysonas (3)
Έκτακτα μέτρα λόγω καύσωνα: Παύση εργασιών στις 12:00- Τι ισχύει για delivery και τηλεργασία
Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει για σήμερα (27/06)
Έκτακτα μέτρα λόγω καύσωνα: Παύση εργασιών στις 12:00- Τι ισχύει για delivery και τηλεργασία
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Ζαχαράκη: «Τα Πανεπιστήμια δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Στόχος μια σύγχρονη και ποιοτική εκπαίδευση»
Η Παιδεία αλλάζει με επίκεντρο τον μαθητή και τον φοιτητή - Όλα όσα είπε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: «Τα Πανεπιστήμια δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Στόχος μια σύγχρονη και ποιοτική εκπαίδευση»
taksi
Τα «καθρεφτάκια» των νέων αντικειμένων σπουδών στο γυμνάσιο Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Ενεργός Πολιτειότητα, Τοπική Ιστορία
«Πολλά από τα αντικείμενα που προτείνονται ήδη θεραπεύονται μέσω των δράσεων πολιτιστικών προγραμμάτων, αγωγής υγείας, ομίλων, πειραματικών...
Τα «καθρεφτάκια» των νέων αντικειμένων σπουδών στο γυμνάσιο Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Ενεργός Πολιτειότητα, Τοπική Ιστορία