Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Πολύ σύντομα και με τη βελτίωση του καιρού θα μπορέσουν εύκολα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Frontex να διακρίνουν ιδίοις όμμασι αν τα 3 δισ. τους έπιασαν τόπο. Με αγωνία θα περιμένουμε τις αντίστοιχες «εκθέσεις» των Βρυξελλών για την τουρκική συμβολή στη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε.


«Η Τουρκία φιλοξενεί τώρα μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες προσφύγων στον κόσμο και έχει δεσμευτεί να μειώσει σημαντικά τους αριθμούς των μεταναστών που περνούν στην Ε.Ε.» δήλωσε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν επισημοποιώντας την εκταμίευση της έκτακτης βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Άγκυρα. Καλή τη πίστει, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας (μαζί και η Αθήνα με συμμετοχή 25,1 εκατομμυρίων ευρώ) άνοιξαν τα ταμεία τους προς τον Ερντογάν θεωρώντας δεδομένο πως η Τουρκία θα τηρήσει, στο άμεσο μέλλον, όλες τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε.

Στον αντίποδα της γαλαντομίας των εταίρων μας προς την Τουρκία μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει μια γραφειοκρατική λογική του σταγονόμετρου όσον αφορά την ενίσχυση της Ελλάδας στην προσπάθεια αξιοπρεπούς αντιμετώπισης των χιλιάδων προσφύγων που καθημερινά φτάνουν στη χώρα. Γιατί δεν είναι μόνο οι «ύποπτες» εκθέσεις της Κομισιόν και οι απειλές περί προσωρινής αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν, αλλά κυρίως η απουσία ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης μιας χώρας που, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα δαπανήσει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ το 2016 για τις ανάγκες της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Την ώρα λοιπόν που η Ε.Ε. προσφέρει 3 διδ. ευρώ στην Τουρκία, για την Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μόνο 27,8 εκατομμύρια ως χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης (όσα περίπου θα δώσει η Ελλάδα ως ενίσχυση στην Τουρκία) και έχει προγραμματίσει ενίσχυση 474 εκατομμυρίων αλλά σε βάθος επταετίας, ενώ παράλληλα δεν λείπουν και οι συχνές αιτιάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που ισχυρίζονται ότι «η βοήθεια που δόθηκε στην Αθήνα δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Βλέπεις, για τους 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν το 2015 από την Ελλάδα έφταναν και περίσσευαν τα σχεδόν 28 εκατομμύρια της Ε.Ε. Βλέπεις, τα 32 ευρώ των εταίρων μας για κάθε ψυχή που πέρασε το Αιγαίο ήταν πολλά και η μονίμως προβληματική Ελλάδα φταίει που δεν τα αξιοποίησε σωστά σε αντίθεση με τη συνεργάσιμη (;) Τουρκία. Η μέχρι σήμερα πραγματικότητας όπως αυτή καταγράφεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ουδόλως επιβεβαιώνει την τουρκική συμμόρφωση προς τα συμφωνηθέντα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί στις 2.000 - 3.000 ημερησίως από τις 7-10.000 που ήταν παλιότερα, κάτι όμως που δεν οφείλεται τόσο στις ενέργειες της τουρκικής πλευράς, αλλά στις καιρικές συνθήκες της εποχής που μειώνουν τους ρυθμούς μετακίνησης των προσφύγων προς τη Δύση.

Πολύ σύντομα και με τη βελτίωση του καιρού θα μπορέσουν εύκολα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Frontex να διακρίνουν ιδίοις όμμασι αν τα 3 δισ. τους έπιασαν τόπο. Με αγωνία θα περιμένουμε τις αντίστοιχες «εκθέσεις» των Βρυξελλών για την τουρκική συμβολή στη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε. Όπως θα περιμένουμε και τα ανάλογης αυστηρότητας τελεσίγραφα και διορίες συμμόρφωσης της Κομισιόν προς την Άγκυρα αν τον άλλο μήνα δουν τα υπερφορτωμένα με πρόσφυγες φουσκωτά των Τούρκων διακινητών να κάνουν γραμμή προς τη Λέσβο και τη Λέρο. Τότε που θα ανακαλύψουμε όλοι και πόσο καλά μπορεί η Frontex να φυλάει τα θαλάσσια σύνορα από ναυαγούς και μισοπνιγμένα παιδιά με τρύπια σωσίβια made in Turkey. Μόνο που τότε θα είναι αργά, μια και, ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο του Ερντογάν ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σαεκ
Στο τραπέζι κρίσιμα ζητήματα των ΣΑΕΚ στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ
Προσλήψεις, υποστελέχωση, διοικητική ενίσχυση και λειτουργία των ΣΑΕΚ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της ΠΟΕ-ΥΠΑΙΘΑ με τον Υφυπουργό Παιδείας...
Στο τραπέζι κρίσιμα ζητήματα των ΣΑΕΚ στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ
αυλωνιτου
Ελένη Αυλωνίτου: Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Νέο ξεκίνημα» στην Κεντροαριστερά
Η πρώην βουλευτής αποχαιρετά το κόμμα μετά από τρεις δεκαετίες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας πολιτικής διαδρομής
Ελένη Αυλωνίτου: Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Νέο ξεκίνημα» στην Κεντροαριστερά
Ηλιούπολη
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Έκκληση για στήριξη της ψυχικής υγείας των μαθητών
Πανεπιστημιακοί προειδοποιούν για τη διαρκή πίεση των Πανελλαδικών και ζητούν εκπαιδευτικές αλλαγές με επίκεντρο τον άνθρωπο
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Έκκληση για στήριξη της ψυχικής υγείας των μαθητών