Thumbnail
Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας  

Από το koutipandoras.gr

Ο Σήφης Βαλυράκης, που διετέλεσε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens, κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση, πρότεινε την καταγγελία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με το γερμανικό κολοσσό, σημειώνοντας πως «το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο για την αυτοκάθαρσή του».

«Η υπόθεση Siemens ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε σε σκάνδαλο συγκάλυψης» τόνισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε την εγκυρότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε επανεξέταση της συμφωνίας.

Όπως τόνισε ο κ. Βαλυράκης, στην υπόθεση της Siemens «το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο για την αυτοκάθαρσή του και νομίζω ότι αυτό θα μας καταδιώκει μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τι έχει συμβεί».

«Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι αποτελεί εμπόδιο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, θα πρέπει να ζητήσει από τη Βουλή την καταγγελία της σύμβασης και την κατάργηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης» είπε, καλώντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «να δώσει σε αυτή τη συγκυρία ένα παράδειγμα εθνικής στράτευσης».

«Το πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, οι Ανεξάρτητες Αρχές, η Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Προϊόντων Εγκλήματος, η Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα αρμόδια υπουργεία κ.λπ., δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής, ούτε στην περαιτέρω προσπάθεια πλήρους διερεύνησης του σκανδάλου, ούτε στην προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου, αλλά ούτε και στην επιβολή κυρώσεων και προστίμων στην εταιρεία Siemens» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή σε δύο συνεδριάσεις της δεν έδωσε ψήφο για περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου Siemens, ούτε καν αξιολόγησης του κατατεθέντος από την Εξεταστική Επιτροπή πορίσματος, από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, παρά το ότι ομόφωνα το πρότεινε η Εξεταστική Επιτροπή.

Εταιρεία που στην εσωτερική  δομή της  λειτουργούσε εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε μαύρο χρήμα, χαρακτήρισε τη Siemens  ο κ.  Σήφης Βαλυράκης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που είχε ερευνήσει το σκάνδαλο της Siemens, μιλώντας σήμερα στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,  ενώ αποκάλυψε ότι από την έρευνα της τότε  Εξεταστικής Επιτροπής προέκυψε ότι:

-Οι μίζες ανέρχονταν σε ποσοστό 10 % επί των συμβάσεων. Ποσό που καταμεριζόταν κατά 8% σε κρατικούς υπαλλήλους και  σε κρατικούς  αξιωματούχους  του δημοσίου και των ΔΕΚΟ ενώ ποσοστό  2% πήγαινε σε κόμματα.

-Η ζημιά που δημοσίου, από την προνομιακή και δεσπόζουσα θέση της Siemens στην ελληνική αγορά υπολογίστηκε σε 2 δις  ευρώ.

Η αίσθηση του κ. Βαλυράκη, από την όλη διαδικασία της έρευνας αλλά και την κατάληξη του πορίσματος της Εξεταστικής, όπως ο ίδιος είπε  ,ήταν πώς <η Siemens απολάμβανε μία ιδιότυπη ασυλία από ολόκληρο το σύστημα>. Εντυπωσιακή και καταγγελτική ήταν η διαπίστωση του ότι <ένα σκάνδαλο διαφθοράς εξελίχθηκε σε μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης>.  

Αποκάλυψε ότι αν και  είχε εντοπισθεί η ροή μαύρου χρήματος από τη Siemens  και είχε συσχετισθεί με συγκεκριμένες πολιτικές και υπουργικές αποφάσεις η έρευνα  διεκόπτετο γιατί προσέκρουε σε παρένθετα πρόσωπα.  Οι δε διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών ήταν χρονοβόρες.

Ακόμη ο κ. Βαλυράκης αποκάλυψε ότι δεν υιοθετήθηκαν από το πολιτικό σύστημα οι προτάσεις  επιτροπής όπως:
- άσκηση  αγωγών  για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο και ΔΕΚΟ από τις υπερκοστολογημένες συμβάσεις,
- κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων  κατά περιουσιακών στοιχείων παρένθετων, μεταξύ Siemens και κυβερνητικών,  προσώπων που είχαν εντοπισθεί.    

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε ήδη από προηγούμενη συνεδρίαση καθορίσει το πλαίσιο των εργασιών της επιχειρήθηκε από την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη να εμφανίσει τη συνεδρίαση χωρίς περιεχόμενο.

Ο κ. Μπάμπης Αθανασίου προέβη σε δύο επισημάνσεις που έχουν  τη σημασία τους καθώς η μία αφορά το εύρος της έρευνας που θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας . Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι ενδεχόμενες ευθύνες μελών της κυβέρνηση δεν μπορεί να ερευνηθούν καθώς οι πράξεις είναι παραγραμμένες σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Επίσης υποστήριξε ότι η επιτροπή θα έπρεπε να έχει νέα στοιχεία για να ξεκινήσει μία νέα έρευνα και τέλος συμφώνησε απολύτως -  και με ικανοποίηση -  όταν ο κ. Βαλυράκης ανέφερε ότι η υπόθεση Siemens πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά.  

Τα μέλη της επιτροπής θα υποβάλλουν ερωτήσεις στον κ. Βαλυράκη την επόμενη εβδομάδα.     

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βιασμός
Η σχολική βία δεν αντιμετωπίζεται με καθηγητική και διευθυντική βία
Φταίει η κοινωνία, το εκπαιδευτικό σύστημα, η κρίση, η πανδημία ο σύγχρονος πολιτισμός και η τραπ μουσική ή όλα αυτά μαζί;
Η σχολική βία δεν αντιμετωπίζεται με καθηγητική και διευθυντική βία