Thumbnail
Ο Economist  τονίζει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα απαιτήσει συμβιβασμούς

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει πορεία, η Ελλάδα οδηγείται αδυσώπητα εκτός ευρώ», αναφέρει σε δημοσίευμά του εν όψει της αυριανής έκδοσης, το περιοδικό Economist.

Όπως εξηγεί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον προηγούμενο μήνα, η ελπίδα ήταν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα μαλάκωνε τις απαιτήσεις του για να συμβιβαστεί με τους πιστωτές της χώρας. Εξάλλου, και ο ίδιος, και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα. Αλλά ακόμη και καθώς προετοιμαζόταν να συναντήσει τους εταίρους του ηγέτες της ΕΕ για πρώτη φορά, καθιστούσε ακόμη πιο πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει καταθέσει κάποια καλά επιχειρήματα εναντίον της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Έχει ηχηρές ιδέες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και για να αναταράξει την άνετη επιχειρηματική ελίτ της Ελλάδας. Οι υπουργοί του τώρα λένε ότι θα διατηρήσουν το 70% των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αλλά οι πρώτες του κινήσεις περιλαμβάνουν υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό κλάδο, αποκατάσταση των αυξήσεων στις συντάξεις, επαναπρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων. Αυτά δεν θα παραβίαζαν απλώς τους όρους διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα κατέστρεφαν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Το να αντιστρέψει την πορεία με αυτόν τον τρόπο όταν η ελληνική οικονομία τελευταία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και η ανεργία υποχωρεί, είναι παράλογο. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες και όχι λιγότερες μεταρρυθμίσεις: παρά την πρόοδο στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας, οι εξαγωγές της παραμένουν αδύναμες. Στο επιχειρηματικό κλίμα υστερεί σε σχέση με την Βουλγαρία, την φτωχότερη χώρα της ΕΕ, σε τομείς όπως η εφαρμογή των συμβάσεων, η καταγραφή περιουσιακών στοιχείων.

Ο Economist  τονίζει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα απαιτήσει συμβιβασμούς. Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να αποφασίσουν τι θα ανταλλάξουν, και πότε. Ο Αλ. Τσίπρας ανόητα, αρνείται να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μιλώντας αντί αυτού για ένα δάνειο-γέφυρα που θα δημιουργούσε χρόνο για διαπραγματεύσεις χωρίς την εποπτεία της «μισητής» τρόικας. Υπάρχει ένα θέμα για την απομάκρυνση της ΕΚΤ, αλλά ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα δάνεια χωρίς όρους. Αντιθέτως, πρέπει να παρατείνει γρήγορα το πρόγραμμα διάσωσης, και στη συνέχεια να ξεκινήσει συνομιλίες.

Πηγή:capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών