Thumbnail
Σεξουαλικές απειλές, βασανιστήρια όπως ο εικονικός πνιγμός (waterboarding) και άλλες σκληρές μεθόδους

H CIA δέχεται ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην ιστορία της: έκθεση αποκαλύπτει τη χρήση εκτεταμένων βασανιστηρίων μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε σεξουαλικές απειλές, βασανιστήρια όπως ο εικονικός πνιγμός (waterboarding) και άλλες σκληρές μεθόδους προκειμένου να ανακρίνει υπόπτους για τρομοκρατία, αναφέρει η έρευνα, παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να αποκτήσει σημαντικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατηθεί μυστική η έκθεση, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση μεταξύ της Γερουσίας και της CIA.

Η έρευνα την οποία είχε ζητήσει η Γερουσία έγινε σε εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο όπου ανακρίθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με την αλ Κάιντα και η διαπίστωση για εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων είχε ως αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να προειδοποιήσει τις διπλωματικές αποστολές της στο εξωτερικό να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας για την πιθανότητα βίαιων αντιδράσεων. Στην πολυσέλιδη αναφορά περιγράφονται με λεπτομέρειες οι σκληρές τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποίησαν οι πράκτορες της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να πάρουν πληροφορίες για τρομοκρατικά σχέδια και ομάδες – πρόκειται για τεχνικές πολύ πέραν εκείνων που είχαν επιτραπεί από τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως εκείνη της εικονικής εκτέλεσης. Πάντως βγαίνει το συμπέρασμα ότι, παρά τη χρήση τέτοιου είδους βασανιστηρίων, η CIA δεν έλαβε ούτε μία σημαντική πληροφορία που δεν μπορούσε να αποκτηθεί με άλλους τρόπους. Πρώην στελέχη της υπηρεσίας και της κυβέρνησης Μπους όπως ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι αμφισβητούν αυτό το συμπέρασμα.
Στην έκθεση περιγράφεται ότι το μέλος της αλ Κάιντα Αμπντέλ Ραχμάν αλ Νασίρι, ύποπτος για τον σχεδιασμό της επίθεσης στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Cole το 2000, απειλήθηκε με ένα τρυπάνι που πάντως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ πάνω του. Αναφέρεται επίσης ότι τουλάχιστον ένας κρατούμενος απειλήθηκε σεξουαλικά με μια σκούπα. Γίνεται αναφορά και σε άλλες μεθόδους όπως στέρηση ύπνου, πρόκληση έντονου άγχους, χειραγώγηση των αισθήσεων και της σίτισης και άλλες τεχνικές βασανιστηρίων. Πάντως, πρώτη φορά γίνεται πλήρης αναφορά στους 119 κρατουμένους από τη CIA υπόπτους και φαίνεται ότι τουλάχιστον 26 από αυτούς συνελήφθησαν είτε λόγω λάθους στην ταυτότητά τους είτε βάσει λανθασμένων πληροφοριών.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η έρευνα θα οδηγήσει σε περαιτέρω απόπειρες να τιμωρηθούν ποινικά όσοι εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές καθώς για πολλές έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος παραγραφής. Η ειρωνεία είναι ότι μέχρι στιγμής ο μοναδικός που έχει φυλακιστεί σε σχέση με τη χρήση βασανιστηρίων είναι ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κυριάκου, ο οποίος όμως ποτέ δεν βασάνισε κανέναν. Το έγκλημά του ήταν ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφο που αποδείκνυαν τη χρήση βασανιστηρίων από την CIA σε ανακρίσεις!

Παρότι εδώ και μήνες γίνονται διαπραγματεύσεις για το μέγεθος των αποσπασμάτων από τις 6.000 σελίδες που θα δημοσιευθούν, τα περισσότερα από τα ευρήματα δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα. Ακόμα όμως και αυτά τα λίγα που έγιναν γνωστά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από στελέχη της CIA και υποστηρικτές της. Την Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκανε μια επίδειξη συμπαράστασης στην υπηρεσία, χαρακτηρίζοντας όσους πράκτορές της συμμετείχαν σε βασανιστήρια «πατριώτες».

Επίσης, με μια πρωτοφανή εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, ασυνήθιστη για την υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ, πρώην αξιωματούχοι της CIA προχώρησαν χθες αργά το βράδυ στην αντεπίθεση δημιουργώντας τον ιστότοπο CIAsavedlives.com («Η CIA έσωσε ζωές»). Οι δημιουργοί του ιστότοπου δεν αμφισβητούν τα συμπεράσματα της έκθεσης, αντιθέτως δικαιολογούν την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα των προωθημένων μεθόδων ανάκρισης. «Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι σε μια περίοδο σοβαρών απειλών εναντίον των ΗΠΑ, το πρόγραμμα ήταν αποτελεσματικό καθώς κατάφερε να σώσει τις ζωές Αμερικανών και συμμάχων τους και να εμποδίσει μια άλλη μεγάλης κλίμακας επίθεση στο αμερικανικό έδαφος» αναφέρει ο πρώην διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ στον ιστότοπο. Επίσης, οι πρώην αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το πρόγραμμα «είχε την πλήρη έγκριση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργείου Δικαιοσύνης»

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα