Thumbnail
Φέρεται να είναι εγκέφαλος σπείρας

Ο Ευάγγελος Παπανικολάου, 80 ετών, είναι ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικαστεί και για απάτες φέρεται να είναι εγκέφαλος σπείρας που δρούσε με πρότυπο την «εταιρία δολοφόνων».Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της νέας εταιρείας δολοφόνων που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ., μιας σπείρας που πλησίαζε μοναχικούς εύπορους πολίτες και τους αποσπούσε τις περιουσίες, αυτή τη στιγμή αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται πλην αυτού τουλάχιστον δέκα πρόσωπα κατά των οποίων η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχει δοθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα εντολή για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος τους. 

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι τα τελευταία πέντε χρόνια δρούσαν βάση οργανωμένου σχεδίου. Αρχικά, πλησίαζαν μοναχικούς ανθρώπους οι οποίοι ήταν εύποροι. Στη συνέχεια κατήρτιζαν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες με τις οποίες κληροδοτούσαν σε κάποιο από τα μέλη της σπείρας τα περιουσιακά του στοιχεία αμέσως μετά το θάνατο του. 

Ακολούθως εκποιούσαν την κληρονομιά είτε τη διαχειρίζονταν ώστε να τους αποφέρει κέρδη. Το κουβάρι της υπόθεσης φαίνεται πως άρχισε να ξετυλίγεται μετά το θάνατο τριών αδελφών και τη διαπίστωση ότι η μεγάλη περιουσία τους πήγε σε τρίτα «ύποπτα» πρόσωπα.

Aναλυτικά, το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση έχει ως εξής:

«Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε υποθέσεις σύνταξης πλαστών διαθηκών και παράνομης ιδιοποίησης ακινήτων μεγάλης αξίας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες (26-11-2014), στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Αθήνα, Πειραιά, Παιανία, Κόρινθο και Άργος, επτά (7) συνολικά ημεδαποί (3 άνδρες και 4 γυναίκες), ηλικίας από 34 έως 71 ετών, ενώ αναζητούνται ακόμα τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 53, 60 και 80 ετών.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε εκτέλεση σχετικών ενταλμάτων, μετά την εξέλιξη ποινικής δικογραφίας - κακουργηματικού χαρακτήρα- που είχε σχηματίσει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση και παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, από την μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από 5ετίας, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διαπράττοντας απάτες κακουργηματικής μορφής.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας αφού πληροφορούνταν τον θάνατο εύπορων ατόμων, τα οποία συνήθως δεν είχαν σύζυγο ή παιδιά, προέβαιναν αρχικά στην κατάρτιση πλαστών ιδιόγραφων διαθηκών.

Μετά τις προσκόμιζαν στα αρμόδια Πρωτοδικεία/Τμήματα Διαθηκών, όπου μέλη της σπείρας εμφανίζονταν ως μάρτυρες και βεβαίωναν ψευδώς ότι γνώριζαν τους θανόντες και ότι ο γραφικός χαρακτήρας στις διαθήκες προέρχονταν από αυτούς.

Με τον τρόπο αυτό, οι διαθήκες αναγνωρίζονταν ως κύριες, γνήσιες και πραγματικές και τα μέλη της οργάνωσης θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.

Ακολούθως προέβαιναν σε αποδοχή κληρονομιάς με συμβολαιογραφικές πράξεις των ακινήτων και τα μετέγραφαν στο όνομα τους, στα κατά τόπους αρμόδια Υποθηκοφυλακεία. Στη συνέχεια πωλούσαν τα ακίνητα ή τα εκμεταλλεύονταν (διαμένοντας οι ίδιοι ή ενοικιάζοντάς τα), αποκομίζοντας έτσι παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Από την μέχρι τώρα εξειδικευμένη έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα ιδιοποιήθηκε δώδεκα (12) συνολικά ακίνητα (διαμερίσματα, καταστήματα και εξοχικές κατοικίες) στην Αθήνα, τον Πειραιά, το Λουτράκι και το Κορωπί, τα όποια ανήκαν σε δυο αδέρφια, ημεδαπούς (γυναίκα και άνδρας), που είχαν αποβιώσει αιφνίδια το 2006 και το 2008, αντίστοιχα, στην Αθήνα.

Η συνολική αξία της εν λόγω ακίνητης περιουσίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό του 1.300.000 €. Από τα ακίνητα αυτά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πούλησαν σε ανυποψίαστους αγοραστές, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και ένα δεύτερο διαμέρισμα 81 τ.μ., στο Κουκάκι.

Επιπλέον, οι δράστες αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να ιδιοποιηθούν τραπεζικές καταθέσεις των δυο παραπάνω θανόντων, ύψους 480.000 € περίπου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα (27-11-2014) ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα συναφή αδικήματα».

Πηγή:

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

giatroi
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
Οι 704 θέσεις ιατρών, κατανέμονται στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας,  διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του...
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021