Από την 1η Γενάρη του 2015 τίθεται σε ισχύ η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των προβληματικών δανείων που σωρεύονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. όπως αναφέρει χαρακτηριστυκά με σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χτες στο ΦΕΚ, είναι κομμένο και ραμμένο στις προδιαγραφές των τραπεζών, αποβλέπει στη βελτίωση της εμφάνισης των ισολογισμών τους και στην προστασία των μεγαλομετόχων τους (κράτους και ιδιωτών). Παράλληλα, επιχειρείται ο εκβιασμός λαϊκών νοικοκυριών και μικροεπαγγελματιών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενόψει και του επόμενου βήματος που σχεδιάζεται, στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία.
Στις «λύσεις διευθέτησης» για τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στα τραπεζικά δάνεια, συγκαταλέγονται και τα παρακάτω:
Πώληση και ενοικίαση του ακινήτου. Με το νέο πλαίσιο ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, για «ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο, συνήθως 5 έτη». Με το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζονται οι ισολογισμοί των τραπεζών, στις οποίες θα ανήκει η ακίνητη ιδιοκτησία των πελατών τους.
Ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας, που σημαίνει την πώληση του ακινήτου σε τρίτο και την αγορά νέας κύριας κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης χαμηλότερης αξίας.
Υπό προϋποθέσεις προβλέπονται ρυθμίσεις όπως αυτές που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες (χρονική μετακύλιση, μείωση επιτοκίων, κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων, περίοδος χάριτος κ.ά.).
Πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας προβλέπονται για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που βγαίνουν στο «κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται οι «προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της επιχείρησης», τα «επιχειρηματικά πλάνα ή τα σχέδια αναδιάρθρωσης», οι «εκτιμούμενες μελλοντικές ταμειακές ροές της επιχείρησης», οι «παράγοντες κινδύνου» κ.ά. Τέλος, προβλέπεται και η δυνατότητα συμφωνίας ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών. Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες αποκτούν ποσοστά των εταιρειών που έχουν δανείσει.
Επί της ουσίας οι δανειολήπτες θα πρέπει να πουλήσουν τα σπίτια τους για να σώσουν τις τράπεζες από τα επερχόμενα stress test που θα καθορίσουν και βιωσιμότητά τους καλύπτοντας ένα κενό της τάξεως των 84 δις ευρώ. Χρήματα τα οποία έχει προσφέρει απλόχερα το κράτος μέσα από τα χρήματα των φορολογουμένων για να διασώσει το τραπεζικό σύστημα αρκετές φόρες από την έναρξη της κρίσης μέχρι τώρα.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τους 22 τρόπους για την ρύθμιση των δανείων
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη