Thumbnail
Η κατηγορία αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων .

Στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου η ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έσωσε το ευρώ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, καταγγέλλοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Outright Monetary Transactions) που ενεργοποίησε το 2012 και θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους σταθεροποίησης του ευρώ, αποτελεί μεγαλύτερη παρέμβαση από την επιτρεπόμενη εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.
Το πρόγραμμα υπερβαίνει τα όρια της δικαιοδοσίας της ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική κι ως εκ τούτου παρεμβαίνει με τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (των κρατών μελών)”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Ωστόσο, το δικαστήριο αφήνει "ανοιχτό παράθυρο" για τη νομιμότητα του προγράμματος σημειώνοντας ότι "εάν η απόφαση για το ΟΜΤ ερμηνευόταν με αυστηρούς όρους", θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τον νόμο.
Η ενέργεια της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, η οποία ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, θεωρείται η βασική αιτία για την μετέπειτα σταθεροποίηση του ευρώ. Μάλιστα, πιθανολογείται ότι μια αρνητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα θα προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές.
“Οι παρεμβάσεις μας δεν παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες” απαντά η ΕΚΤ
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψη την ανακοίνωση που έκανε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα OMT εμπίπτει εντός της εντολής της», απαντά η κεντρική τράπεζα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Η ΕΚΤ υπερασπιζόμενη τις ενέργειές της ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι μη συμβατικές παρεμβάσεις που υλοποίησε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης που αφορούσαν στην παροχή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα και στην αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά δεν παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες αντίθετα βοήθησαν να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης.
Εκτός από την καταγγελία για την ΕΚΤ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να αποφανθεί στις 18 Μαρτίου και σχετικά με τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, δηλαδή, του "Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
 
ΠΗΓΗ: http://www.newmoney.gr/
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diamantopoyloy_0.jpg
Διαμαντοπούλου για Ψηφιακό Σχολείο: Εμείς το παρουσιάσαμε το 2010 (Όλη η γνώση με ένα «κλικ»!)
Άννα Διαμαντοπούλου: «Είναι σημαντικές οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας και του Π/Θ για το ψηφιακό σχολείο και το ψηφιακό φροντιστήριο» και...
Διαμαντοπούλου για Ψηφιακό Σχολείο: Εμείς το παρουσιάσαμε το 2010 (Όλη η γνώση με ένα «κλικ»!)
σάντουιτς
Σάντουιτς: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη όταν το τυλίγετε
Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη όταν τυλίγετε ένα σάντουιτς
Σάντουιτς: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη όταν το τυλίγετε