Thumbnail
Οργή έχει προκαλέσει στην Ιταλία βίντεο στο οποίο αποτυπώνονται οι άθλιες συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι μετανάστες στο κέντρο κράτησης στη Λαμπεντούζα

Οργή έχει προκαλέσει στην Ιταλία βίντεο στο οποίο αποτυπώνονται οι άθλιες συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι μετανάστες στο κέντρο κράτησης στη Λαμπεντούζα. «Η Ιταλία εξακολουθεί να κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες που φτάνουν στο νησί» καταγγέλλει σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Παράλληλα συγκλονίζουν τα στοιχεία για τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους το 2013 στην προσπάθειά τους να βρουν μια πιο ασφαλή πατρίδα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους στη θάλασσα ή την έρημο.

 

Ένα βίντεο σοκ μετέδωσε η κρατική ιταλική τηλεόραση RAI που καταγράφει τις άκρως φρικιαστικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι μετανάστες του κέντρου κράτησης στη Λαμπεντούζα. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να γδύνονται μέσα στο κρύο και δημοσίως και να καταβρέχονται με μάνικες ώστε να μην κολλήσουν ψώρα.

Στην Ιταλία έχει ξεσπάσει σάλος, με ιταλικά μέσα να μιλούν ακόμη και για συνθήκες Αμπου Γκράιμπ. Για εικόνες που θυμίζουν καταστάσεις σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κάνει λόγο η Repubblica, και το ίδιο αναφέρει η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούσι Νικολίνι. «Οι μετανάστες υποβάλλονται σε συμπεριφορές που μοιάζουν με αυτές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης» σημειώνει κατηγορώντας το υπ. Εσωτερικών της Ιταλίας για το γεγονός.
 
«Δε μπορώ να ξεχάσω τη στιγμή που τους πλένουν με νερό και υγρό απολύμανσης. Δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο μόλις δύο μήνες από το ναυάγιο. Γιατί δεν τους βάζουν στα ντους, ή σε κάποιο άλλο κλειστό χώρο; Γιατί τους κρατούν στην αυλή; Είμαι σοκαρισμένη. Έχω μείνει άφωνη. Έπειτα από όσα γίνονται για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι, τους φέρονται σαν να βρίσκονται σε Λάγκερ. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω», συμπλήρωσε συγκλονισμένη η Νικολίνι.
 
«Όλοι είναι χωρίς ρούχα, σαν ζώα. Εδώ υπάρχουν άνδρες, αλλά και στις γυναίκες κάνουν το ίδιο. Καταλαβαίνεις;» λέει στην κάμερα Σύρος μετανάστης. «Είμαι εδώ 65 ημέρες, έχω δει πολλά. Οι άνθρωποι που φθάνουν εδώ δεν γνωρίζουν τίποτα. Νομίζουν 'έτσι είναι η Ιταλία'». Η UNHCR σημειώνει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μεταφέρονται από το κέντρο υποδοχής σε διάστημα 48 ωρών.
 
Σοκαρισμένος από τις εικόνες δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, διαβεβαιώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. «Θα αναζητηθούν ευθύνες και οι υπαίτιοι θα πληρώσουν» δηλώνει επίσης μπροστά στην κατακραυγή ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, επισημαίνοντας ότι εντός 24ώρου θα έχει διενεργηθεί η απαιτούμενη έρευνα «και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».
 
Η Αρμοστεία από την πλευρά της καταγγέλλει πως η Ιταλία εξακολουθεί να κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες και πέφτουν στο κενό οι εκκλήσεις που απευθύνει εδώ και χρόνια να μεταφέρονται πιο γρήγορα οι πρόσφυγες από το υπερπλήρες κέντρο της Λαμπεντούζα, όπου «η βοήθεια που παρέχεται είναι πολύ χειρότερη των κατώτατων κριτηρίων». «Εδώ και χρόνια ζητάμε από τις ιταλικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα τους ανθρώπους από τη Λαμπεντούζα» δήλωσε ο αξιωματούχος της UNHCR Λόρενς Τζολς.
 
Στο κέντρο κράτησης βρίσκονται 391 μετανάστες εκ των οποίων 36 παιδιά. Όπως αναφέρει η οργάνωση Save the Children (Σώστε τα Παιδιά) οι 391 μετανάστες ζουν σε ένα κτίριο που έχει σχεδιαστεί για 250 άτομα και καταγγέλλει την Ιταλία ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει ακόμη και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. «Πολλοί αναγκάζονται να κοιμούνται έξω στο κρύο, αφού δεν χωρούν μέσα στο κτίριο» αναφέρει εκπρόσωπος της οργάνωσης.
 
Μια από τις χειρότερες τραγωδίες της Ευρώπης με θύματα μετανάστες σημειώθηκε τον Οκτώβριο, στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, όταν πλοιάριο με μετανάστες – κυρίως από την Ερυθραία – πήρε φωτιά και βυθίστηκε λίγα μόλις μίλια από την ακτή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 360 άνθρωποι. Μια εβδομάδα αργότερα ακόμη 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε ναυάγησε κοντά στο ίδιο σημείο. (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης)
 
 
Χιλιάδες νεκροί μετανάστες το 2013 σε αναζήτηση νέας πατρίδας
 
Την ίδια ώρα, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τους μετανάστες που πέθαναν το 2013 στην προσπάθειά τους να βρουν μια πιο ασφαλή πατρίδα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους στη θάλασσα ή στην προσπάθειά τους να διασχίσουν ερήμους σε αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφυγίου.
 
Στην πρώτη παγκόσμια εκτίμηση, βάσει στοιχείων από μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων, ο IOM αναφέρει ότι τουλάχιστον 2.360 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2013 προσπαθώντας να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με τον οργανισμό πολλοί από αυτούς πλήρωσαν διακινητές προκειμένου να φθάσουν σε κάποια χώρα όπου ήλπιζαν να έχουν μια καλύτερη ζωή.
 
Περίπου 92 σοροί σε αποσύνθεση εντοπίστηκαν στην έρημο Σαχάρα στον βόρειο Νίγηρα τον Οκτώβριο όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν μετανάστες έπαθαν βλάβη και εκείνοι πέθαναν από δίψα. Το βόρειο τμήμα του Νίγηρα βρίσκεται σε ένα σημαντικό διάδρομο για το εμπόριο ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική προς τη Βόρεια Αφρική κι από εκεί δια μέσου της Μεσογείου στην Ευρώπη.
 
 
«Δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό αριθμό, καθώς πολλοί μετανάστες πέθαναν στις ερήμους, τους ωκεανούς ή σε άλλα δυστυχήματα» δήλωσε ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, γενικός διευθυντής του IOM, σε ανακοίνωσή του ενόψει της  Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών, την Τετάρτη.
 
Ακόμη και η συντηρητική εκτίμηση για 2.360 νεκρούς  είναι μεγαλύτερη από την περσινή εκτίμηση που έκανε λόγο για 2.109 θανάτους μεταναστών. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ρεκόρ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από πέρυσι και πιστεύουμε ότι τον υποτιμούμε πολύ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Λέοναρντ Ντόιλ,  διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απολύτως ακριβείς, είναι όμως τραγικοί, όπως είπε τονίζοντας παράλληλα ότι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
 
«Μετανάστες από την Κεντρική Αμερική είναι θύματα βιασμών, ληστεύονται, ξυλοκοπούνται και σκοτώνονται καθώς προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό» επεσήμανε ο Οργανισμός. Περίπου 444 μετανάστες σκοτώθηκαν φέτος στην Πίμα Κάουντι της Αριζόνα των ΗΠΑ, μια περιοχή απ’ όπου εισέρχονται μετανάστες στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού.
 
 
Σύμφωνα  με τον Οργανισμό πολλοί από τους μετανάστες είναι θύματα των πολιτικών των κλειστών συνόρων που εφαρμόζουν τα πλούσια κράτη, ενώ οι πολιτικές αυτές και οι  αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα, σημειώνεται ότι συμβάλλουν στην άνθιση του εμπορίου ανθρώπων που εκτιμάται ότι αποφέρει 35 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στους διακινητές.
 
O πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια μετανάστες σε γειτονικές χώρες και τη Βόρεια Αφρική στην «μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού από τη γενοκτονία στη Ρουάντα» σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
 
 
Το παράδοξο είναι ότι, αν και ένας στους επτά ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι μετανάστες με κάποιο τρόπο, «η απάντηση στη μετανάστευση στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι σκληρή» καταγγέλλει ο IOM. 
 
Πηγή: tvxs.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PANELLINIES - 3.jpg
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Να δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους που δεν εισάγονται να δίνουν δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημ
H αναμονή και η αβεβαιότητα των παιδιών επιφέρουν τόσο ψυχολογικό, όσο και οικονομικό κόστος για τον μαθητή και την οικογένεια.
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Να δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους που δεν εισάγονται να δίνουν δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημ
mitropolitiko_kollegio
Άδικη απόλυση λόγω διεκδίκησης δικαιωμάτων: Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο τιμωρεί τον Παναγιώτη Κολέλη
Ο Παναγιώτης Κολέλης στο στόχαστρο της εργοδοσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου
Άδικη απόλυση λόγω διεκδίκησης δικαιωμάτων: Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο τιμωρεί τον Παναγιώτη Κολέλη
Mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων, αυξήσεις αποδοχών και αυξήσεις δαπανών σε κρίσιμες εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες
Παρεμβάσεις για τις προμήθειες των τραπεζών στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τις διατραπεζικές πληρωμές και την αξιοποίηση των ακινήτων που κατέχουν τα...
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων, αυξήσεις αποδοχών και αυξήσεις δαπανών σε κρίσιμες εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες