Thumbnail

Δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες σε σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης πανελλαδικά, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η κατεύθυνση που φαίνεται να έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας στα στελέχη εκπαίδευσης είναι ότι... κάποια από αυτά τα κενά εκπαιδευτικών δεν πρόκειται να καλυφθούν ποτέ! Ετσι, μαθητές σε κάποια σχολεία δεν πρόκειται να διδαχτούν ποτέ ορισμένα μαθήματα από αυτά που συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε δευτερεύοντα, ενώ και σε βασικά μαθήματα οι λύσεις που προτείνονται είναι ακόμα και να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας!

 
Τέτοιου τύπου απαντήσεις πήραν από τον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης οι γονείς του 4ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης που κινητοποιήθηκαν, απαιτώντας να καλυφθεί με εκπαιδευτικούς το σχολείο, ώστε να μη χάνονται 30 διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα σε Οικιακή Οικονομία και Φυσική! Οι γονείς, που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών τους και να αποδεχτούν π.χ. ότι τα παιδιά τους θα κάνουν μια ώρα λιγότερη Φυσική από τα άλλα σχολεία ή ότι δε θα διδαχθούν καθόλου Οικιακή Οικονομία, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και οργανώνουν το συντονισμός τους και με τα άλλα σχολεία της περιοχής. Εξάλλου, τα προβλήματα δε λείπουν και στα άλλα σχολεία της περιοχής, με το 1ο Γυμνάσιο να χάνει επίσης 12 ώρες μαθημάτων εβδομαδιαίως λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών και με την απουσία δεύτερου Λυκείου στην περιοχή να οδηγεί εκατοντάδες 16χρονα και 17χρονα παιδιά σε «μαθητική μετανάστευση» σε σχολεία διπλανών δήμων. Το υπάρχον μοναδικό Λύκειο της Μεταμόρφωσης χωράει μόλις 450 από τα 1.000 που έχει η περιοχή. Η μη ύπαρξη δεύτερου Λυκείου οδηγεί και παιδιά που τελειώνουν το Γυμνάσιο να μη συνεχίζουν στο Λύκειο, αλλά να επιλέγουν λύσεις υποβαθμισμένης κατάρτισης.
 
Επίσης, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν 90 ακάλυπτες ώρες στο πρόγραμμα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου. Κάνει λόγο γενικότερα για ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα δημοτικά του Δήμου, με μαθητές που «περιφέρονται» από τάξη σε τάξη κατά τη διάρκεια των «κενών» και ολοήμερα που - στην καλύτερη των περιπτώσεων - υπολειτουργούν.
Στη Θεσσαλονίκη
 
Η εικόνα των δεκάδων χαμένων ωρών σε κάθε σχολείο εβδομαδιαίως εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δίνει για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών ο Δήμος Νεάπολης Συκεών της Θεσσαλονίκης, για τα σχολεία Νεάπολης, Πευκών και Συκεών.
 
Σύμφωνα με αυτά, σε 16 Δημοτικά Σχολεία χάνονται δεκάδες ώρες μαθημάτων κάθε βδομάδα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα λείπουν εκπαιδευτικοί: Για 44 ώρες Πληροφορικής, για 22 ώρες Θεατρικής Αγωγής, για 62 ώρες Γυμναστικής, για 91 ώρες Αγγλικών, για 23 ώρες Εικαστικών και για 5 ώρες Μουσικής. Επίσης, λείπει ένας δάσκαλος για 18 ώρες στο 1ο Δημοτικό Νεάπολης, δύο εκπαιδευτικοί για Τμήματα υποδοχής στο 8ο και στο 12ο Δημοτικό Νεάπολης και δύο εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη στο 1ο και στο 3ο Δημοτικό Πευκών.
 
Ακόμα, ελλείψεις εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής και Οικιακής Οικονομίας σημειώνονται σε τέσσερα Γυμνάσια του Δήμου, ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται και σε τρία Λύκεια του Δήμου. 
 
Ριζοσπάστης, 21/11/2013
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιραν
Εκδήλωση για τις διεθνείς εξελίξεις το Σάββατο στις 7:30 μμ στον Πολιτιστικό Χώρο "Σήμα"
Το βράδυ του Σαββάτου 7 Μαρτίου, στις 07:30 μμ το ΣΗΜΑ φιλοξενεί πολιτική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ με ομιλητή τον Αντώνη Παπαδόπουλο,
Εκδήλωση για τις διεθνείς εξελίξεις το Σάββατο στις 7:30 μμ στον Πολιτιστικό Χώρο "Σήμα"
ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ
NYT: Οι ΗΠΑ πίσω από το πλήγμα στο σχολείο θηλέων του Ιράν με τις 168 νεκρές μαθήτριες
Το σχολείο λειτουργούσε κανονικά την ώρα της επίθεσης. Καθώς το Σάββατο είναι η πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στο Ιράν, μαθητές και δάσκαλοι...
NYT: Οι ΗΠΑ πίσω από το πλήγμα στο σχολείο θηλέων του Ιράν με τις 168 νεκρές μαθήτριες