Thumbnail
Εκθεση - αφιέρωμα στα 150 χρόνια από την γέννηση του Κ.Π. Καβάφη

 

«Δεν θέλουμε μία έκθεση  που  να  περιλαμβάνει τα γυαλιά, τα χειρόγραφα  ή τα  έπιπλα του ποιητή. Αντίθετα θέλουμε να επικεντρωθούμε σε  ορισμένα  ποιήματά του, κυρίως  μυθολογικά και ιστορικά  και να  αναδείξουμε την διάστασή  τους  από διαφορετική  σκοπιά».  Αυτό  είναι το σκεπτικό  της  έκθεσης για τον Κ.Π. Καβάφη στο  Μουσείο Κυκλαδικής  Τέχνης  δια  στόματος του διευθυντή του κ. Νίκου Σταμπολίδη. Μιας  έκθεσης,  που  με τον τίτλο «Ιδανικές Φωνές κι Αγαπημένες  - Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη»,  που  παραπέμπει σε  γνωστό στίχο του  θα  εγκαινιαστεί  στις 26 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση  με  αφορμή την  συμπλήρωση  φέτος 150 χρόνων  από την  γέννηση  του μεγάλου ποιητή  και 80 από τον  θάνατό  του. 
 
  Εικοσιπέντε ποιήματα  επιλέχθηκαν  για  την  έκθεση και  αντίστοιχα 80 αρχαία  έργα,  προτομές  κυρίως  των προσώπων  που  αναφέρονται  σ΄ αυτά,  προκειμένου  να  αναπτυχθεί  εκθεσιακά ο «διάλογος»  μεταξύ  τους  με  την  επιπλέον  βοήθεια  κατάλληλων  σχολιασμών. «Ετσι ο επισκέπτης  θα επικεντρώνεται στα πρόσωπα  των  βασιλέων,  αυτοκρατόρων  ή  άλλων, τους οποίους ο Καβάφης γνώριζε από την  Ιστορία  αλλά  και  περιδιαβαίνοντας  στα αρχαία μνημεία της Αλεξάνδρειας»,  λέει  ο  κ. Σταμπολίδης .  Προσθέτοντας  όρι δεν  θα  απουσιάζουν ασφαλώς  οι πρώτοι χριστιανικοί χρόνοι  με τα  πορτρέτα  φαγιούμ. «Στόχος  μας  είναι  να  αναδείξουμε  την  αλεξανδρινή  ατμόσφαιρα  εκείνων των  αιώνων», προσθέτει.
 
Το  παράδειγμα  που  έφερε  μάλιστα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο _ από  όπου και  έλαβε  έγκριση_  ο κ.  Σταμπολίδης  αφορούσε σε  ένα  πολύ  γνωστό πρόσωπο την  Ιστορίας  τον  Νέρωνα μέσα από το  ποίημα  του Κ.Π. Καβάφη «Η Διορία του  Νέρωνος»,  που  αναφέρεται  σε  ένα δελφικό χρησμό προς τον αυτοκράτορα:
 
«Δεν ανησύχησεν ο Νέρων όταν άκουσε / του Δελφικού Μαντείου τον χρησμό. / «Τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται». / Είχε καιρόν ακόμη να χαρεί./ Τριάντα χρονώ είναι. Πολύ αρκετή / είν' η διορία που ο θεός τον δίδει / για να φροντίσει για τους μέλλοντας κινδύνους…»,  γράφει  ο  ποιητής,  αγνοώντας , όπως  ο ίδιος  λέει στη  συνέχεια  για τον  Νέρωνα, πώς τον επιβουλεύεται  ο  διάδοχός του: « Και στην Ισπανία ο Γάλβας /κρυφά το στράτευμά του συναθροίζει και το ασκεί, / ο γέροντας ο εβδομήντα τριώ χρονώ». 
 
 Να  σημειωθεί  ότι τα  έργα προέρχονται που πλαισιώνουν την  έκθεση προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Επιγραφικό, το Νομισματικό, το Μουσείο Μπενάκη, Εφορείες Αρχαιοτήτων και από την Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Η έκθεση  θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου 2014.

http://www.tovima.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη το 1945
Η Πρώτη Ελεύθερη Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη: Μια Γιορτή της Ελπίδας μέσα από τις Στάχτες του Πολέμου
Ο εορτασμός της πρώτης ελεύθερης Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη (1945)
Η Πρώτη Ελεύθερη Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη: Μια Γιορτή της Ελπίδας μέσα από τις Στάχτες του Πολέμου
nomiki
Υπουργείο Παιδείας για την άγρια επίθεση στη Νομική: "Φασιστικές πρακτικές"
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο "καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων".
Υπουργείο Παιδείας για την άγρια επίθεση στη Νομική: "Φασιστικές πρακτικές"