ΑΣΕΠ: Έρχονται 3.800 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο για αποφοίτους Λυκείου – Ποιες ειδικότητες βρίσκονται στο προσκήνιο

Εργασία 0

Αδήλωτη εργασία: Εργαζόμενοι κρύβονται μέχρι και σε φέρετρα

φερετρο
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σκηνές από κωμικές ταινίες θυμίζουν οι τακτικές που καταγγέλλουν τα σωματεία εργασίας ότι ακολουθούνται για την απόκρυψη εργαζομένων

Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, με τις πρακτικές απόκρυψης εργαζομένων να θυμίζουν σκηνές από κωμωδίες. Καταγγελίες από συνδικαλιστικά σωματεία αποκαλύπτουν μια μακάβρια εργασιακή πραγματικότητα, όπου υπάλληλοι εξαναγκάζονται να κρύβονται ακόμη και σε φέρετρα, ψυκτικούς θαλάμους ή και να προσποιούνται τους πελάτες σε τουριστικά θέρετρα, ώστε να αποφύγουν τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας. Τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα συμβάντα μιας περιοχής, αλλά ένα πρόβλημα το οποίο έχει γενικευθεί.

Κρυψώνες από δοκιμαστήρια μέχρι και σε ...φέρετρα

Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών υποθέσεων που κατέγραψαν οι αρχές, συγκαταλέγεται έλεγχος σε βιοτεχνία επεξεργασίας ξύλου, όπου ο εργοδότης υπέδειξε στους εργαζομένους να μπουν μέσα σε φέρετρα προκειμένου να μην εντοπιστούν από τους επιθεωρητές. Σε άλλη περίπτωση, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, διαπιστώθηκε μια διαφορετικής μορφής παραπλάνηση: Σχεδόν το σύνολο του προσωπικού είχε «βαφτιστεί» ως υπεύθυνος τμήματος!

Οι μέθοδοι απόκρυψης φαίνεται να προσαρμόζονται ανάλογα με το κατάστημα και το αντικείμενο απασχόλησης αυτού. Σε μονάδα παραγωγής τυποποιημένων τροφίμων, εργαζόμενοι βρέθηκαν κρυμμένοι εντός ψυκτικών θαλάμων την ώρα του ελέγχου. Αντίστοιχα, σε επιχείρηση ρουχισμού, τμήμα του προσωπικού βρέθηκε στα δοκιμαστήρια. Παράλληλα, στην τουριστική βιομηχανία, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου αδήλωτοι υπάλληλοι παριστάνουν τους πελάτες.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Δωρεάν 4 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με στήριξη της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας

Επίδομα συνταξιούχων: Ποιοι θα δουν 150 ευρώ επιπλέον και ποιοι θα λάβουν 400 ευρώ για πρώτη φορά

Πέφτουν οι σοβάδες, διώκονται οι δάσκαλοι: Στο Πόρτο Ράφτη η ευθύνη βρίσκει τον εύκολο στόχο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εργασία