δημοτική αστυνομία
Ο κύβος ερρίφθη! 1213 προσλήψεις - Αίτηση και από απόφοιτους Λυκείου

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως η προκήρυξη είναι προ των πυλών και θα αφορά τόσο σε δήμους, όπου λειτουργεί αστυνομία και θα συσταθεί όπου δεν υπάρχει όπως σε Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά

Αρχές τους έτους βγαίνει η πολυπόθητη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις 1.200 δημοτικών αστυνομικών σε δήμους της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι έχει γίνει ήδη η σχετική προετοιμασία.

Ειδικότερα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σε διημερίδα της ΚΕΔΕ για τους νέους δημάρχους, μια από τις οποίες προγραμματίζεται την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι για τη Δημοτική Αστυνομία είναι προ των πυλών η έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 1.200 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι λόγω της αναστολής και παύσης ενεργειών έως την 1η Ιανουαρίου 2024, ο σχεδιασμός είναι η προκήρυξη να βγει αρχές του έτους, προσθέτοντας ότι ήδη έχει γίνει η σχετική προετοιμασία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η δημοτική αστυνομία, που θα στελεχωθεί με νέο προσωπικό 1.200 ατόμων, αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2024 και θα αφορά δήμους όπου λειτουργεί, έστω και αποδυναμωμένα, ενώ θα συσταθεί όπου δεν υπάρχει, ακόμη και σε μεγάλους δήμους, όπως η Θεσσαλονίκη και η Καλαμαριά.

Η υπουργός μάλιστα αναφέρθηκε και σε προσλήψεις στους δήμους, όπου οι υπηρεσίες έχουν χτυπήσει «κόκκινο», λόγω της υποστελέχωσής τους, σημειώνοντας ότι με βάση τον προγραμματισμό που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο για το 2024 έχουν προβλεφθεί 1.881 μόνιμοι υπάλληλοι για τους δήμους όλης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη Δημοτική Αστυνομία, επρόκειτο να βγει μέσα στο φθινόπωρο, ωστόσο η διαδικασία φρέναρε εξαιτίας των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αίτηση και από απόφοιτους Λυκείου

Από το σύνολο των 1.200 δημοτικών αστυνομικών, οι 1.000 θα καλύψουν κενές οργανικές θέσεις σε 137 δήμους της χώρας, ενώ θα συμπεριληφθούν και 213 θέσεις σε 34 δήμους που εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.

Οι προκήρυξη του ΑΣΕΠ θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχει βγει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ οι αιτήσεις αναμένεται ότι θα σπάσουν κάθε ρεκόρ, καθώς απευθύνεται μέχρι και σε απόφοιτους λυκείου.

Ειδικότερα, η κατανομή των θέσεων, όπως έχει δημοσιευθεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ορίζει πως οι θέσεις θα καλυφθούν από απόφοιτους Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής αλλά και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γεγονός που σημαίνει ότι στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν και υποψήφιοι με απολυτήριο λυκείου. Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η κάλυψη των 1.000 κενών οργανικών θέσεων σε 137 δήμους της χώρας, αφορά 633 θέσεις κατηγορίας ΔΕ, 183 κατηγορίας ΠΕ και 184 κατηγορίας ΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου μέσω ΑΣΕΠ, καθώς μέχρι τώρα αυτές εξαιρούνταν της Αρχής και γινόταν με μόρια σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 135/06.

Οι θέσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας θα προσληφθούν πάνω από 200 δημοτικοί αστυνομικοί, με το δήμο Θεσσαλονίκης να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς θα απορροφήσει 80 άτομα (40 ΔΕ, 20 ΠΕ, 20 ΤΕ), ενώ ακολουθούν ο δήμος Θέρμης, όπου κατανέμονται 20 θέσεις (15 ΔΕ, 4 ΠΕ, 1 ΤΕ), οι δήμοι Καλαμαριάς και Θερμαϊκού με 15 θέσεις (11 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ), ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με 10 θέσεις, ενώ στους δήμους Κασσάνδρας και Κατερίνης κατανέμονται από 11 θέσεις δημοτικών αστυνομικών. Στους υπόλοιπους 31 δήμους της Περιφέρεια κατανέμονται από 1 έως εννέα θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη της δημοτικής αστυνομίας θα περιέχει ηλικιακά και σωματικά κριτήρια αλλά και μία σειρά από απαραίτητες υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες.

Τα ηλικιακά κριτήρια και οι δοκιμασίες

Οι υποψήφιοι για τη δημοτική αστυνομία θα πρέπει να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες και να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους.

Οι υποψήφιοι που κρίνονται κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 1. Δρόμο 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
 2. Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο 4' και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
 3. Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1.00 μ. (τρεις προσπάθειες).
 4. Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
 5. Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας. 

Ποια πτυχία / απολυτήρια συμμετέχουν

Ο ανταγωνισμός για τις 1.213 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία θα είναι μεγάλος, καθώς, γίνεται δεκτό οποιοδήποτε πτυχίο ή απολυτήριος τίτλος λυκείου. Πιο συγκεκριμένα, τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας είναι τα εξής:

 1. Για τον κλάδο ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.
 2. Για τον κλάδο ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής
 3. Για τον κλάδο ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (ΙΕΚ ή Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή
  Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ΙΕΚ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή
  Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β΄ κύκλου Σπουδών ή
  Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή
  Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή
  Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών [άρθρο 1 ν.δ. 580/1970, (Α΄ 139)] ή
  Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή
  άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Μείνετε συντονισμένοι στο Proson.gr στο facebook, στο twitter και στο viber, ώστε να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Τα απαραίτητα πρόσθετα προσόντα

Ως πρόσθετο τυπικό προσόν διορισμού και για τη  Δημοτική Αστυνομία θεωρείται η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων, και γ) υπηρεσιών διαδικτύου.

Ειδικά για την κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ απαιτείται ως πρόσθετο τυπικό προσόν η πολύ καλή γνώση της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής γλώσσας και για την κατηγορία ΔΕ η καλή γνώση μίας από τις παραπάνω γλώσσες.

Εάν οι υποψήφιοι δεν κατέχουν μία από τις δύο αυτές πιστοποιήσεις, τώρα όμως, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μπορούν να λάβουν πολύ ΕΥΚΟΛΑ είτε πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε Πιστοποίηση της Αγγλικής Γλώσσας (LTE) αναγνωρισμένες από το ΑΣΕΠ, που παρέχει ο εκπαιδευτικός οργανισμός GoLearn για να τις χρησιμοποιήσουν για μοριοδότηση στο δημόσιο, σε προκηρύξεις, σε διαγωνισμούς, στο ΑΣΕΠ για προσλήψεις, σε μεταπτυχιακά κλπ.

Μοριοδότηση με Εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών εύκολα και ευέλικτα από το σπίτι με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Μόνο 95 ευρώ) 

Λάβετε το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ της Πιστοποίησης Υπολογιστών ELIC εύκολα και ευέλικτα  (Μόνο 85 ευρώ) 

Πώς θα κάνετε την αίτηση σας

Για τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ θα πρέπει να έχετε ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΗΤΡΩΟ ΑΣΕΠ ώστε να μπορείτε να κάνετε αίτηση. Εάν έχετε ήδη οφείλετε να το επικαιροποιήσετε

Η διαδικασία είναι σχετικά περίπλοκη καθώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να μεταφορτώσουν στο πληροφοριακό σύστημα κρίσιμα έγγραφα που τους παρέχουν έξτρα μοριοδότηση. 

Το Proson.gr αναλαμβάνει για εσάς να σας ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΜΗΤΡΟΩ ΕΓΚΥΡΑ και ΟΡΘΑ ώστε να μην έχετε κανέναν πρόβλημα με το διορισμό σας

Το Proson.gr δημιουργεί για εκατοντάδες υποψήφιους το Μητρώο ΑΣΕΠ καθώς και τις αιτήσεις στις προκηρύξεις τους

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΡΘΑ ΜΕ ΤΟ PROSON.GR ΕΔΩ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ PROSON.GR ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

 

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΚΤΕΛ: Ζητούνται εισπράκτορες με μισθό 1.500€

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Άνοιξε ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ - Πιστοποίηση Ιταλικών για ΑΣΕΠ ΕΥΚΟΛΑ και ΑΜΕΣΑ (ΕΞΤΡΑ Μοριοδότηση 2ης Ξένης Γλώσσας)

ΑΣΕΠ: Πάρτε το πιο ΕΥΚΟΛΟ online PROFICIENCY στην Ελλάδα σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες (Μόνο 95 ευρώ)

ΑΣΕΠ Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC ή ECDL σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες με εξ αποστάσεως τεστ  - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foitites.jpg
Η «μεταρρύθμιση» των «εκπαιδευτικών συμφωνιών» με αλλοδαπά πανεπιστήμια
Η κυβερνητική “μεταρρύθμιση” κινείται στη λάθος κατεύθυνση, αυτή του ιδιωτικού οφέλους σε βάρος του δημοσίου
Η «μεταρρύθμιση» των «εκπαιδευτικών συμφωνιών» με αλλοδαπά πανεπιστήμια
mathimatika.jpg
Ανακοίνωση των Προέδρων των Μαθηματικών Τμημάτων για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘΑ
«Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, η οποία βασίζεται σε...
Ανακοίνωση των Προέδρων των Μαθηματικών Τμημάτων για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘΑ
olme.jpg
Δεν υποχωρούν οι καθηγητές: Μετά τη νέα προσφυγή του υπουργείου Παιδείας στα δικαστήρια η ΟΛΜΕ αποφασίζει την επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής
Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για Γ.Σ. 6-8/03 και Γ.Σ. Προέδρων 9/03 με εισήγηση του Δ.Σ. για επαναπροκήρυξη της ΑΑ από ΟΛΜΕ.
Δεν υποχωρούν οι καθηγητές: Μετά τη νέα προσφυγή του υπουργείου Παιδείας στα δικαστήρια η ΟΛΜΕ αποφασίζει την επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής