Προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 51,8 ευρώ, που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να αποδοθεί στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Σε αυξήσεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ο λόγος είναι, πως ο κατώτατος μισθός, όπως θα διαμορφωθεί από την 1η Μαΐου στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι υψηλότερος από τον εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «δώρο» για τούς εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα έγινε κατά λάθος, καθώς δεν υπολόγισαν την επίδραση που ασκεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012, δεν επιτρέπεται σε κανέναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, ανεξάρτητα εάν εργάζεται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, να αμείβεται με ποσό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

Μετά την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου προκύπτει ζήτημα καθώς:

Οι μηνιαίες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα θα ανέλθουν σε 713 ευρώ. Όμως, ετησίως καταβάλλονται 14 μισθοί και άρα σε 12μηνη βάση (761Χ14/12) ανέρχονται σε 831,8 ευρώ.

Στον δημόσιο τομέα, ο εισαγωγικός μισθός είναι στα 780 ευρώ και καταβάλλεται για 12 μήνες, αφού έχουν καταργηθεί ο 13ος και 14ος   μισθός.

Άρα προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 51,8 ευρώ, που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να αποδοθεί στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Μέχρι και σήμερα, που ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 663 ευρώ (Χ14), δεν προκύπτει ζήτημα, αφού με αναγωγή σε 12μηνη βάση προκύπτει ότι το ποσό είναι 773,5 ευρώ, έναντι 780 ευρώ, που είναι στο δημόσιο.

Σύμφωνα δε, με τον κ. Μητρόπουλο, η αύξηση του εισαγωγικού μισθού στον δημόσιο τομέα κατά 51,8 ευρώ, μηνιαίως, θα συμπαρασύρει τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων, μετακλητών και συμβασιούχων, με εξαίρεση τα ειδικά μισθολόγια.

Δηλαδή, δεν θα περιοριστεί μόνο στο πρώτο κλιμάκιο, αλλά θα επεκταθεί  αντίστοιχα και στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Ξέρουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Γενικό Λογιστήριο απασχολήθηκε με το ζήτημα και ενημέρωσε την κυβέρνηση για την «ανισότητα» σε βάρος του κατώτατου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Άρα, η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα, διότι για πρώτη φορά ο ιδιωτικός τομέας είναι μπροστά από τον δημόσιο, ως προς τον κατώτατο».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αρνηθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο του 2012 και να καταβάλει τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια, το πιθανότερο είναι να δικαιωθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτές είναι οι πρώτες 227 ειδικότητες για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Δημιουργία Μητρώο ΑΣΕΠ και Κατάθεση αίτησης μόνο με 30 ευρω μέσω του proson.gr

ΑΣΕΠ: Αυτό είναι το πιο ΕΥΚΟΛΟ online Lower & Proficiency - Πάρτε το μέσα σε 2 ημέρες -Μόνο 111 ευρώ!

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC μόνο με 95 ευρώ για μόρια σε ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ,ΠΜΣ - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΒΙΑΣΜΟΣ
Σπίτι-κολαστήριο: Κρατούσε αλυσοδεμένη 38χρονη και τη βίαζε επί πέντε μέρες
Ο άνδρας συνελήφθη και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του για βιασμό, για οπλοκατοχή, για παράνομη κατακράτηση και για ενδοοικογενειακή βία.
Σπίτι-κολαστήριο: Κρατούσε αλυσοδεμένη 38χρονη και τη βίαζε επί πέντε μέρες
Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει την "ανηλεή καταστολή" των διαδηλώσεων στο Ιράν
Επίσημες εντολές φαίνεται να προέτρεψαν τις αστυνομικές αρχές να ασκούν βία, χωρίς κανένα έλεος προς τους διαδηλωτές.
Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει την "ανηλεή καταστολή" των διαδηλώσεων στο Ιράν