vegan
Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, εξηγεί με ποιον τρόπο η αποφυγή όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης και η στροφή στη φυτοφαγία θα μπορούσε να μας ωφελήσει, στο πλαίσιο του Veganize January, της νέας πρόκλησης του Create Health.

Ο Ιανουάριος είναι μήνας αλλαγών και με το Veganuary να κυριαρχεί παντού, η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, και η Ομοιοπαθητικός-Φαρμακοποιός με έδρα την Αγγλία, Κυριακή Μαρσέλου, δημιουργούν τη δική τους πρόκληση μέσω της 1ης οργανωμένης ψηφιακής πλατφόρμας για την υγεία, Create Health, “Veganize January”. Μέσω της πρόκλησης, μας μυούν στη φιλοσοφία που αλλάζει τον τρόπο σκέψης, υποστηρίζει την υγεία και τον πλανήτη και μας δείχνουν τον τρόπο να το δοκιμάσουμε με ενημερωτικά e-book και video, πενθήμερα μενού με συνδυασμούς τροφών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, συνεντεύξεις και webinar και πολλά ακόμη που θα βρείτε εδώ.

Γιατί, όμως, να κάνετε κάτι τέτοιο; Δείτε τα οφέλη που προκύπτουν για μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και ένα μήνα αποχής από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και με έμφαση σε μια ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή, όπως τα καταγράφει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου.

Η αλλαγή των πρώτων ημερών

Θα νιώσετε μεγαλύτερο κορεσμό

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, καθώς οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ότι θα πεινούν τρώγοντας πολλά λαχανικά, αλλά στην πραγματικότητα, οι φυτικές ίνες των λαχανικών, των φρούτων, των οσπρίων, της ολικής άλεσης θα σας βοηθήσουν στο να παραμείνετε περισσότερη ώρα χορτάτοι. Πρέπει να ξέρετε ότι με τη δυτικού τύπου διατροφή, οι φυτικές ίνες που καταναλώνουν οι περισσότεροι μέσα στην ημέρα είναι πολύ λιγότερες από το επιθυμητό, χάνοντας έτσι την προστασία που τους παρέχουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία και καλή υγεία του εντέρου.

Τι θα αλλάξει μέσα σε μια εβδομάδα

Θα έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Nutrition and Metabolism, η φυτοφαγική διατροφή με ολόκληρες τροφές συνδέεται με καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη παραγωγικότητα -και όσο περισσότερο καταναλώνουμε τέτοιες τροφές, τόσο πιο ευτυχισμένοι, λιγότερο καταθλιπτικοί, λιγότερο αγχωμένοι και πιο ικανοποιημένοι θα είμαστε. Σημειώστε ότι τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι συνήθως πιο εύπεπτα και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα ενέργειάς σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Θα έχετε καλύτερα επίπεδα σακχάρου

Οι φυτοφάγοι έχουν κατά 34% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι βάσει ερευνών η φυτική διατροφή βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από ό,τι η παραδοσιακή δίαιτα για τον διαβήτη.

Θα βελτιωθεί η πέψη σας

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η συνολική μας υγεία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό από το έντερο και το μικροβίωμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή και η αποφυγή υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να υποστηρίξει δύο σημαντικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, με χαμηλότερο σωματικό λίπος, με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Τι θα αλλάξει σε μερικές εβδομάδες

Θα δείτε βελτίωση στη χοληστερόλη σας

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η δυτικού τύπου διατροφή συνήθως περιλαμβάνει πολύ «κρέας και πατάτες», κάτι που σίγουρα δεν ευνοεί τη χοληστερίνη στο αίμα. Αν, ωστόσο, καταναλώνετε κυρίως φυτικές τροφές, θα δείτε τα επίπεδα της LDL να μειώνονται κατά 15%-30%. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Nutrition Reviews δείχνουν ότι τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL και HDL στους φυτοφάγους είναι συνήθως χαμηλότερα από εκείνα όσων καταναλώνουν κρέας.

Θα βελτιωθεί η αρτηριακή πίεση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick διαπίστωσαν ότι μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή ή ακόμη και η απλή προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 14% των εγκεφαλικών επεισοδίων, κατά 9% των καρδιακών προσβολών και κατά 7% της συνολικής θνησιμότητας.

Θα υπάρξει βελτίωση στον ύπνο

Ο κακός ύπνος αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα στη σύγχρονη πραγματικότητα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με το 50% του ενήλικου πληθυσμού να αντιμετωπίζει περιστασιακή αϋπνία. Κι εδώ η φυτοφαγία, η οποία είναι συχνά πλούσια σε ισοφλαβόνες και τρυπτοφάνη, μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή μελατονίνης στον οργανισμό, η οποία είναι ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα.

Τι θα σας συμβεί μέσα σε ένα μήνα

Θα καθαρίσει το δέρμα σας

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέονται σε ορισμένες περιπτώσεις με ακμή, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση θερμίδων, τα πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή λιπαρότητας και σμήγματος που προκαλούν ακμή. Από την άλλη, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν ένα πιο καθαρό δέρμα.

Θα δείτε αλλαγή στη σεξουαλική σας ζωή

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένας πρώιμος δείκτης κακής αγγειακής λειτουργίας, ροής του αίματος και καρδιακής νόσου. Οι ίδιες φραγμένες αρτηρίες που την προκαλούν, επιβραδύνουν επίσης τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Η Massachusetts Male Aging Study διαπίστωσε άμεση σχέση μεταξύ της διατροφής και της στυτικής δυσλειτουργίας, με τους άντρες που κατανάλωναν ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και απέφευγαν το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα να παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

Θα χάσετε βάρος

Οι ολόκληρες φυτικές τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν κορεσμό και μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και καταναλώνοντάς τες, αναπόφευκτα θα μειώσετε τις πιο επεξεργασμένες τροφές από τη διατροφή σας. Σε μελέτες που διήρκεσαν τουλάχιστον 4 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη φυτοφαγία έχασαν κατά μέσο όρο 4,4 κιλά περισσότερα από τους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν φυτικές τροφές.

Πηγή: bluezones.comclickatlife.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

edra.jpg
ΚΥΣΔΕ: Oι μετατάξεις των κλάδων που συζητήθηκαν - Πότε θα συνεχιστεί η εξέταση θεμάτων
Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλου σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΚΥΣΔΕ
ΚΥΣΔΕ: Oι μετατάξεις των κλάδων που συζητήθηκαν - Πότε θα συνεχιστεί η εξέταση θεμάτων
olme
Εκπαιδευτικοί για 21ο Συνέδριο ΟΛΜΕ: «Αγωνιστική προοπτική και μάχη παρά το πραξικόπημα της ΔΑΚΕ»
«Συνέδριο αγωνιστικής προοπτικής και μάχης, παρά τιο πραξικόπημα της ΔΑΚΕ και την υπονόμευση των ΣΥΝΕΚ» - Η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν....
Εκπαιδευτικοί για 21ο Συνέδριο ΟΛΜΕ: «Αγωνιστική προοπτική και μάχη παρά το πραξικόπημα της ΔΑΚΕ»
Κινητοποιήσεις
Εκπαιδευτικοί: «Στηρίζουμε περήφανα την απόφαση υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου»
«Στηρίζουμε περήφανα την επιλογή μας να σταθούμε αταλάντευτα στην συλλογική μας απόφαση να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά», τονίζουν...
Εκπαιδευτικοί: «Στηρίζουμε περήφανα την απόφαση υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου»