auti
Τι δείχνουν τα ευρήματα

Οι ανισορροπίες της χοληστερόλης στο κεντρικό νευρικό σύστημα συμβαίνουν κατά τη γήρανση και την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν το ρόλο της ομοιόστασης της χοληστερόλης στο εσωτερικό αυτί νεαρών και ηλικιωμένων ποντικών, ως μια νέα δυνατότητα για την πρόληψη και τη θεραπεία της απώλειας ακοής.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στο εσωτερικό αυτί μειώνονται κατά τη γήρανση, μια επίδραση που σχετίζεται με αυξημένη έκφραση της χοληστερόλης 24-υδροξυλάσης (CYP46A1), του κύριου ενζύμου που ευθύνεται για την εναλλαγή της χοληστερόλης στον εγκέφαλο.

Φάνηκε επίσης ότι τα συμπληρώματα διατροφής με φυτοστερόλες, φυτικές στερόλες με δομή και λειτουργία παρόμοια με τη χοληστερόλη, μπόρεσαν να διασώσουν την επίδραση της χορήγησης εφαβιρένζης, ενός αντιρετροϊκού φαρμάκου, στην ακουστική λειτουργία.

Οι ερευνητές προτείνουν τα συμπληρώματα φυτοστερολών ως εργαλείο ανάσχεσης της πρεσβυακουσίας ή βαρηκοΐας γήρανσης.

Οι φυτικές στερόλες, οι «χοληστερόλες των φυτών» που έχουν δομή παρόμοια με τη ζωική χοληστερόλη και αφθονούν σε τρόφιμα όπως το σουσάμι, τα φιστίκια, η ντομάτα, η αγκινάρα, ο ηλιόσπορος, η μπανάνα, τα κεράσια, τα σύκα, τα καρύδια και τα δημητριακά ολικής άλεσης κ.α., μπορούν να υποκαταστήσουν το έλλειμμα που έρχεται με το γήρας.

Τα αισθητικά κύτταρα της ακοής (τριχωτά κύτταρα) στο εσωτερικό αυτί, τα έξω τριχωτά κύτταρα (OHC) όπως λέγονται, λειτουργούν ως ενισχυτές του ήχου, χάρη στη δυνατότητά τους να κινούνται και να μεταβάλλουν το μήκος τους. Καθώς γερνάμε, αυτή η ικανότητα επιμήκυνσης χάνεται, με συνέπεια την αδυναμία ενίσχυσης του ήχου και τη σταδιακή απώλεια ακοής.

Καθώς η χοληστερόλη του εγκεφάλου μειώνεται με την ηλικία, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η απώλεια ακοής μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια χοληστερόλης στα έξω τριχωτά κύτταρα. Για να ελέγξουν την υπόθεση, πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια.

Σε πρώτο στάδιο, μέτρησαν τα επίπεδα του ενζύμου CYP46A1 στα έξω τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού. Πρόκειται για ένα ειδικό ένζυμο που εμπλέκεται στην αποβολή και εν γένει τον κύκλο της χοληστερόλης στον εγκέφαλο. H συγκέντρωση του ενζύμου ήταν υψηλότερη στα αυτιά των ηλικιωμένων ποντικών συγκριτικά με τα νεότερα, με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Στη συνέχεια προκάλεσαν τεχνητή απώλεια ακοής σε νεαρά ποντίκια χορηγώντας τους εφαβιρένζη, ένα αντιρετροϊκό φάρμακο που ενεργοποιεί το ένζυμο CYP46A1, και εξέτασαν αν η αύξηση της χοληστερόλης στον εγκέφαλο θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη δράση του φαρμάκου.

Δεδομένου ότι οι χοληστερόλες δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, η ερευνητική ομάδα επέλεξε τις φυτοστερόλες, που μπορούν να τον διασχίσουν και να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο.

Τα νεαρά ποντίκια που έλαβαν το αντιρετροϊκό φάρμακο και συνδυαστικά συμπληρώματα φυτοστερολών τρεις εβδομάδες, σημείωσαν βελτίωση στη λειτουργία των έξω τριχωτών κυττάρων.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους ως «πολύ ελπιδοφόρα» για την πρόληψη ή τη θεραπεία της απώλειας ακοής, διευκρίνισαν ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές προτού εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα και προτού συσταθεί η λήψη συμπληρωμάτων για την καταπολέμηση ή ακόμη και την αναστροφή της βαρηκοΐας γήρανσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολικό έτος 2024-2025: Πότε ανοίγουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypoyrgeio paideias
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ σε Φορείς και Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας - Όλα τα ονόματα
Ποιοι εκπαιδευτικοί παίρνουν απόσπαση σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ σε Φορείς και Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας - Όλα τα ονόματα
μιχαηλιδου
Δόμνα Μιχαηλίδου για αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς: Σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες, άδεια μητρότητας και άδεια ανατροφής
Αναρρωτικές άδειες, άδεια μητρότητας, άδεια ανατροφής και επίδομα μητρότητας
Δόμνα Μιχαηλίδου για αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς: Σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες, άδεια μητρότητας και άδεια ανατροφής