Πώς η κατανάλωση κρασιού πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει το πρόσωπο του μωρού
Ποια η σύνδεση της κατανάλωσης αλκοόλ πριν την εγκυμοσύνη με τις αλλαγές που σημειώνονται στο πρόσωπο του μωρού

Νέα έρευνα αναδεικνύει για πρώτη φορά τη σχέση κατανάλωσης αλκοόλ έστω και ενός ποτηριού κρασιού την εβδομάδα ακόμα και τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη, με την αλλαγή του προσώπου του μωρού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν πως το πρόσωπο είναι σαν «καθρέπτης υγείας» και τα ευρήματα θα μπορούσαν να δείξουν κάποια βαθύτερα θέματα υγείας, τα οποία συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη.

Αλλαγές στο πρόσωπο

Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, είναι άγνωστο το πόσο αλκοόλ μπορεί να «αφομοιώσει» με ασφάλεια ένα έμβρυο, καθώς δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τη χημική του σύνθεση, αφού δεν έχουν αναπτύξει ακόμα το συκώτι τους.

Οι υπεύθυνοι Υγείας προτείνουν στις γυναίκες να μην καταναλώνουν αλκοόλ καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από την κατανάλωσή του.

Φωτογραφίες από πάνω 3.000 εννιάχρονα και περίπου 2.500 13χρονα «φορτώθηκαν» σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος κατάφερε να αναγνωρίσει 200 διαφορετικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ρώτησαν τις μητέρες πόσο και σε τι συχνότητα κατανάλωσαν αλκοόλ πριν και κατά την εγκυμοσύνη τους.

«Για αυτό το ζήτημα, αναπτύξαμε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος ανέλυσε τρισδιάστατες φωτογραφίες από τα πρόσωπα και δημιούργησε 200 "χαρακτηριστικά"», εξήγησε ο καθηγητής Gennady Roshchupkin από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus Medical Centre στο Ρότερνταμ.

«Αναλύσαμε αυτά τα αποτελέσματα για να ανακαλύψουμε τον συσχετισμό τους με την κατανάλωση αλκοόλ στο προγεννητικό στάδιο και αναπτύξαμε «χάρτες θερμοκρασίας» για να δείξουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ της μητέρας.»

Οι μητέρες που δεν κατανάλωσαν αλκοόλ τρεις μήνες πριν μείνουν έγκυες ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν το μέτρο σύγκρισης και συγκρίθηκαν με τις γυναίκες που έπιναν πριν τη σύλληψη, αλλά σταμάτησαν όταν έμειναν έγκυες, καθώς και με τις μητέρες που έκαναν κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης.

Τα συμπεράσματα

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε πως: ακόμα και οι μητέρες που κατανάλωσαν έστω και λιγότερο από 12 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα, το οποίο αντιστοιχεί σε μία μπύρα 330ml ή ένα ποτήρι κρασί, σε διάστημα μέχρι και τριών μηνών πριν τη σύλληψη, τα μωρά τους είχαν «αλλαγμένα» χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Roshchupkin δήλωσε στην «The Telegraph» πως υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώθηκε πριν την εγκυμοσύνη και των αλλαγών στο πρόσωπο.

«Εντοπίσαμε μία στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ στο προγεννητικό στάδιο και τις αλλαγές στο πρόσωπο των 9χρονων παιδιών», δήλωσε ο Xianjing Liu, ο πρώτος εκ των ερευνητών που συνυπέγραψε τη μελέτη.

«Όσο περισσότερο αλκοόλ πιούν οι μητέρες, τόσο περισσότερες στατιστικά αλλαγές υπήρχαν.»

Ο αλγόριθμος ανακάλυψε πως τα παιδιά που «εκτέθηκαν» σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν πιο ψηλή μύτη, ή πιο διογκωμένο πηγούνι ή χαμηλωμένα φρύδια.

Οι αλλαγές αυτές δεν ανιχνεύονταν από τον υπολογιστή μετά τα 13 έτη, ενώ οι επιστήμονες δήλωσαν πως ακόμα και στην ηλικία των 9 ετών, οι αλλαγές που έβρισκε ο αλγόριθμος, δεν ήταν ορατές από το ανθρώπινο μάτι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

University of patras
Τεχνητή Νοημοσύνη: 100.000 εκπαιδευτικούς θα επιμορφώσει το Παν.Πατρών
Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο που αναλαμβάνει ένα τεράστιο έργο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη με το πρώτο μοριοδοτούμενο...
Τεχνητή Νοημοσύνη: 100.000 εκπαιδευτικούς θα επιμορφώσει το Παν.Πατρών
Πανελλήνιες 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Χημεία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Χημεία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Χημεία