Πώς η κατανάλωση κρασιού πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει το πρόσωπο του μωρού
Ποια η σύνδεση της κατανάλωσης αλκοόλ πριν την εγκυμοσύνη με τις αλλαγές που σημειώνονται στο πρόσωπο του μωρού

Νέα έρευνα αναδεικνύει για πρώτη φορά τη σχέση κατανάλωσης αλκοόλ έστω και ενός ποτηριού κρασιού την εβδομάδα ακόμα και τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη, με την αλλαγή του προσώπου του μωρού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν πως το πρόσωπο είναι σαν «καθρέπτης υγείας» και τα ευρήματα θα μπορούσαν να δείξουν κάποια βαθύτερα θέματα υγείας, τα οποία συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη.

Αλλαγές στο πρόσωπο

Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, είναι άγνωστο το πόσο αλκοόλ μπορεί να «αφομοιώσει» με ασφάλεια ένα έμβρυο, καθώς δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τη χημική του σύνθεση, αφού δεν έχουν αναπτύξει ακόμα το συκώτι τους.

Οι υπεύθυνοι Υγείας προτείνουν στις γυναίκες να μην καταναλώνουν αλκοόλ καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από την κατανάλωσή του.

Φωτογραφίες από πάνω 3.000 εννιάχρονα και περίπου 2.500 13χρονα «φορτώθηκαν» σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος κατάφερε να αναγνωρίσει 200 διαφορετικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ρώτησαν τις μητέρες πόσο και σε τι συχνότητα κατανάλωσαν αλκοόλ πριν και κατά την εγκυμοσύνη τους.

«Για αυτό το ζήτημα, αναπτύξαμε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος ανέλυσε τρισδιάστατες φωτογραφίες από τα πρόσωπα και δημιούργησε 200 "χαρακτηριστικά"», εξήγησε ο καθηγητής Gennady Roshchupkin από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus Medical Centre στο Ρότερνταμ.

«Αναλύσαμε αυτά τα αποτελέσματα για να ανακαλύψουμε τον συσχετισμό τους με την κατανάλωση αλκοόλ στο προγεννητικό στάδιο και αναπτύξαμε «χάρτες θερμοκρασίας» για να δείξουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ της μητέρας.»

Οι μητέρες που δεν κατανάλωσαν αλκοόλ τρεις μήνες πριν μείνουν έγκυες ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν το μέτρο σύγκρισης και συγκρίθηκαν με τις γυναίκες που έπιναν πριν τη σύλληψη, αλλά σταμάτησαν όταν έμειναν έγκυες, καθώς και με τις μητέρες που έκαναν κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης.

Τα συμπεράσματα

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε πως: ακόμα και οι μητέρες που κατανάλωσαν έστω και λιγότερο από 12 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα, το οποίο αντιστοιχεί σε μία μπύρα 330ml ή ένα ποτήρι κρασί, σε διάστημα μέχρι και τριών μηνών πριν τη σύλληψη, τα μωρά τους είχαν «αλλαγμένα» χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Roshchupkin δήλωσε στην «The Telegraph» πως υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώθηκε πριν την εγκυμοσύνη και των αλλαγών στο πρόσωπο.

«Εντοπίσαμε μία στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ στο προγεννητικό στάδιο και τις αλλαγές στο πρόσωπο των 9χρονων παιδιών», δήλωσε ο Xianjing Liu, ο πρώτος εκ των ερευνητών που συνυπέγραψε τη μελέτη.

«Όσο περισσότερο αλκοόλ πιούν οι μητέρες, τόσο περισσότερες στατιστικά αλλαγές υπήρχαν.»

Ο αλγόριθμος ανακάλυψε πως τα παιδιά που «εκτέθηκαν» σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν πιο ψηλή μύτη, ή πιο διογκωμένο πηγούνι ή χαμηλωμένα φρύδια.

Οι αλλαγές αυτές δεν ανιχνεύονταν από τον υπολογιστή μετά τα 13 έτη, ενώ οι επιστήμονες δήλωσαν πως ακόμα και στην ηλικία των 9 ετών, οι αλλαγές που έβρισκε ο αλγόριθμος, δεν ήταν ορατές από το ανθρώπινο μάτι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 3
Πανελλαδικές 2023: Σχολιασμός των θεμάτων Μαθηματικών ΕΠΑΛ από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
Σχολιασμός των θεμάτων Μαθηματικών ΕΠΑΛ από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στο πλαίσιο των Πανελλήνιων-Πανελλαδικών εξετάσεων 2023
Πανελλαδικές 2023: Σχολιασμός των θεμάτων Μαθηματικών ΕΠΑΛ από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία