τρόφιμα
Πώς οι κακές διατροφικές επιλογές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Δεν είναι άγνωστο σε κανέναν ότι οι λάθος διατροφικές επιλογές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία ίσως να είναι και μη αναστρέψιμα ανά περίπτωση.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το προσδόκιμο, αλλά και την ποιότητα της ζωής μας.

Κίνδυνος θνησιμότητας

Η Marialaura Bonaccio από το Νευρολογικό Ινστιτούτο IRCCS Neuromed Mediterranean της Νάπολης και οι συνεργάτες της εξέτασαν τους συσχετισμούς μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης και του κινδύνου θνησιμότητας. Η ανάλυση συμπεριέλαβε 22,895 συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη, εκ των οποίων το 48% ήταν άνδρες.

Έπειτα από μια ανάλυση σε διάφορα τρόφιμα, οι ερευνητές έφεραν και πάλι στο προσκήνιο μια «ένοχη» διατροφική ομάδα: Τα επεξεργασμένα και υπερπεξεργασμένα τρόφιμα. Όπως επεσήμαναν, ο βαθμός επεξεργασίας των τροφών μπορεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ φτωχής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και ενισχυμένου κινδύνου θνησιμότητας.

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο BMJ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ειδικότερα, οι μελετητές ανακάλυψαν ότι αυτού του είδους η διατροφή ενισχύει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικά λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Συγκρίνοντας την υψηλότερη με την χαμηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένης τροφής, προέκυψε ότι οι αναλογίες κινδύνου στον δείκτη FSAm-NPS ήταν 1,19 και 1,27 αντίστοιχα για τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Το μέγεθος της συσχέτισης του διατροφικού δείκτη FSAm-NPS με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα μειώθηκε κατά 22,3% και 15,4% αντίστοιχα όταν αναλύθηκαν από κοινού οι δύο δείκτες, αλλά οι κίνδυνοι θνησιμότητας που σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη υπερεπεξεργασμένης τροφής δεν μειώθηκαν.

Επιπλοκές

Προγενέστερες μελέτες αναδεικνύουν τις επεξεργασμένες τροφές ως τον κύριο υπαίτιο για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις. Μεταξύ άλλων, έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και μερικούς τύπους καρκίνου. Ενισχυμένος είναι ο κίνδυνος για τους άνδρες, καθώς μια διατροφή που περιλαμβάνει τέτοιου είδους επιλογές έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.

Η λίστα με τις πιθανές επιπλοκές δεν έχει τέλος. Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ​ ανέδειξε την συστηματική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς η μεγάλη περιεκτικότητα νατρίου προκαλούσε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο ​Nutrients​, επιπροσθέτως, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αλλοιώνουν τα βακτήρια του εντέρου σε άτομα που κανονικά δεν τα κατανάλωναν. Παράλληλα, οι ίδιες τροφές έχουν «κατηγορηθεί» και για μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ενισχύει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, συνήθεις υπόπτους για τη μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και την επιδείνωση διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.

«Εάν το δούμε από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, η μελέτη αυτή ενισχύει την επιτακτική ανάγκη να αναδιατυπωθούν οι διατροφικές οδηγίες παγκοσμίως, δίνοντας έμφαση στον βαθμό επεξεργασίας των τροφίμων, αλλά και να προωθηθούν συστάσεις που να ενθαρρύνουν την επιλογή τροφών με βάση τα θρεπτικά συστατικά», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τέμπη
Τέμπη: Νέα αποκάλυψη σοκ- Bρέθηκε οστό θύματος στο ιδιωτικό οικόπεδο που έριξαν τα μπάζα
Tρία ακόμα οστά που εντοπίστηκαν επίσης κατά τη διαλογή χωμάτων θα εξεταστούν άμεσα από ειδικό (ανθρωπολόγο), αφού -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις...
Τέμπη: Νέα αποκάλυψη σοκ- Bρέθηκε οστό θύματος στο ιδιωτικό οικόπεδο που έριξαν τα μπάζα
foto-molivia-xromata-ekpaideusi.jpg
Μετά τις 20 Ιουνίου ανακοινώνονται οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών
“Υπάρχει πρόθεση, γίνονται προσπάθειες, εξαρτώνται από άλλους φορείς και παράγοντες, δεν ξέρουμε πόσες, δεν ξέρουμε πότε”. Διάχυτη η αίσθηση πως “…...
Μετά τις 20 Ιουνίου ανακοινώνονται οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών