αστέρια
Εκεί που τ' άστρα πεθαίνουν...

Μια νέα καθαρή εικόνα του Γαλαξία μας (Milky Way) αποκάλυψε ένα «νεκροταφείο» αστέρων, που περιέχει τα απομεινάρια πάνω από 20 άστρων που έχουν εκραγεί, γράφει ο Independent.

Αυτά τα υπολείμματα είναι ένα διαστελλόμενο νέφος αερίου και σκόνης που σηματοδοτεί την τελευταία φάση της ζωής ενός άστρου μετά την έκρηξή του.

Τα υπολείμματα

Ένα αστέρι στον Γαλαξία μας αναμένεται να εκραγεί ως σουπερνόβα περίπου τουλάχιστον μία φορά κάθε 100 χρόνια. Τέτοια «υπολείμματα σουπερνόβα» μπορεί να παραμείνουν για χιλιάδες χρόνια πριν διαλυθούν.

Στις 16 Ιανουαρίου, ωστόσο, ένα πρόγραμμα με επικεφαλής την Μπριάνα Μπολ, η οποία σπουδάζει αστρονομία στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά αποκάλυψε έναν νέο τρόπο εντοπισμού των υπολειμμάτων σουπερνόβα.

Συνδύασε την παρατήρηση του Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), ενός ραδιοτηλεσκοπίου που αποτελείται από 36 κεραίες στη Δυτική Αυστραλία, με εκείνη του Parkes Observatory, ενός μεμονωμένου πιάτου στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, για να ανιχνεύσει αθέατα -μέχρι πρότινος -υπολείμματα σουπερνόβα σε ένα κομμάτι του νυχτερινού ουρανού.

Οι εικόνες από τα ραδιοτηλεσκόπια Parkes και ASKAP συνδυάστηκαν για να παρέχουν λεπτομερείς απόψεις περί των υπολειμμάτων.

Στη νέα έρευνα που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχουν πράγματι περισσότερα υπολείμματα σουπερνόβα. Η εικόνα αποκάλυψε περίπου 20 νέα πιθανά υπολείμματα άστρων, ενώ μόνο επτά είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πατινια
Σοβαρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής εμβόλισε πατίνι και επιτέθηκε στον οδηγό του
Στο νοσοκομείο ο 28χρονος, κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη ο οδηγός της μηχανής.
Σοβαρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής εμβόλισε πατίνι και επιτέθηκε στον οδηγό του
plakias
Πλακιάς για Καρυστιανού: «Αν μπει στην πολιτική, αλλάζει ο τρόπος που θα τη βλέπουμε»
Προβληματισμός στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών για το ενδεχόμενο πολιτικής εμπλοκής – Τι λέει ο Νίκος Πλακιάς για τις δίκες, τους...
Πλακιάς για Καρυστιανού: «Αν μπει στην πολιτική, αλλάζει ο τρόπος που θα τη βλέπουμε»
Πανεπιστημίου Πειραιώς
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Το βραβείο «Θεμιστοκλής» στον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Α. Τζιτζικώστα
Α. Τζιτζικώστας: «Η συμμετοχή μας στην ΕΕ ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο στρατηγικό κεκτημένο της Ελλάδας»
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Το βραβείο «Θεμιστοκλής» στον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Α. Τζιτζικώστα