Thumbnail

 

 
Eπιβεβαιώνεται η θεωρία ότι γίναμε πολύ έξυπνοι χάρη στη μαγειρική
 
Ουάσινγκτον 
Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη σχετικά νέα θεωρία ότι άνθρωπος έγινε το εξυπνότερο ζώο χάρη στη μαγειρική: αν κάποιος ήθελε να αρκεστεί στο ωμό, μη επεξεργασμένο φαγητό, θα έπρεπε να μασάει ασταμάτητα για εννέα ώρες την ημέρα προκειμένου να θρέψει τον ενεργοβόρο, έξυπνο εγκέφαλό του.
 
Τα οφέλη
 
Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τεμαχισμένο και μαγειρεμένο φαγητό επιτρέπει στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα αντλεί περισσότερη ενέργεια. Αυτό είναι εξάλλου αναμενόμενο, αφού το μαγείρεμα διασπά τα συστατικά των τροφών και περιορίζει έτσι την ενεργειακή δαπάνη της πέψης.
Τα ενεργειακά οφέλη της μαγειρικής είναι μάλιστα τόσο μεγάλα ώστε έχουν οδηγήσει ορισμένους ανθρωπολόγους στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί μας απέκτησαν μεγαλύτερο εγκέφαλο όταν ανακάλυψαν τις χρήσεις της φωτιάς.
 
Οι ενδείξεις
 
Πράγματι, oι αρχαιότερες ενδείξεις για τη χρήση φωτιάς, οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο ένα εκατομμύριο χρόνια, σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση ενός μεγάλου εγκεφάλου στον πρόγονό μας Homo erectus, πριν από περίπου ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.
 
Μια ακόμα μελέτη που συνηγορεί στη θεωρία της μαγειρικήδημοσιεύεται τώρα στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS. Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο υπολογίζουν ότι η διατροφή θέτει ένα απαράβατο όριο στην ποσότητα ενέργειας που μπορεί να προσλάβει σε ημερήσια βάση ένα θηλαστικό.
 
Η μελέτη
 
Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές μέτρησαν τους νευρώνες και την ενεργειακή κατανάλωση στους εγκεφάλους 13 ειδών πρωτευόντων και ακόμα 30 θηλαστικών. Στη συνέχεια, υπολόγισαν πόσες ώρες την ημέρα θα έπρεπε να μασουλά κάθε ζώο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του εγκεφάλου τους.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μέσος γορίλας χρειάζεται 8,8 ώρες την ημέρα, ένας ουραγκοτάγκος 7,8 ώρες, ένας χιμπατζής 7,3 ώρες και ένας άνθρωπος 9,3 ώρες. «Αν κανείς καταναλώνει μόνο ωμό φαγητό, οι ώρες της ημέρας δεν φτάνουν για να προσλάβει αρκετές θερμίδες και να αναπτύξει έναν τόσο μεγάλο εγκέφαλο» σχολιάζει η Σουζάνα Ηερκουλάνο-Χάουζελ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η μαγειρική μας επέτρεψε να παρακάμψουμε τον περιορισμό του πόση τροφή μπορούμε να καταναλώσαμε σε μία ημέρα» καταλήγει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Συγχωνεύσεις τμημάτων: 27 μαθητές ανά τάξη και… χάος στη σχολική καθημερινότητα
Εκπαιδευτική κοινότητα σε συναγερμό: Οι συγχωνεύσεις τμημάτων απειλούν τη δημόσια εκπαίδευση
Συγχωνεύσεις τμημάτων: 27 μαθητές ανά τάξη και… χάος στη σχολική καθημερινότητα
Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Αλέξη Τσίπρα
Στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συμμετέχουν  νυν και πρώην Πρυτάνεις, Ομότιμοι...
Ο Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Αλέξη Τσίπρα
σχολε
Ικαρία: 15 παιδιά χωρίς ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο - Σοβαρά κενά στα σχολεία παρά τις προσλήψεις
Εκπαιδευτικά κενά και προβλήματα μεταφορών ταλαιπωρούν μαθητές και γονείς
Ικαρία: 15 παιδιά χωρίς ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο - Σοβαρά κενά στα σχολεία παρά τις προσλήψεις
Λιμάνι Κύθνου
Κύθνος: Εκπαιδευτική κοινότητα καλεί σε μαζική διαμαρτυρία αύριο για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό
Κύθνος: Εκπαιδευτικοί και κάτοικοι στο λιμάνι ενάντια στον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό
Κύθνος: Εκπαιδευτική κοινότητα καλεί σε μαζική διαμαρτυρία αύριο για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό