Thumbnail
Επιστήμη

Η πίεση του αίματος που έχει μια γυναίκα προτού μείνει έγκυος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης πρόγνωσης για το φύλο που του μωρού που θα γεννήσει, σύμφωνα με μια νέα καναδο-κινεζική επιστημονική έρευνα. Γυναίκες με υψηλή πίεση τείνουν να γεννήσουν αγόρια, ενώ με χαμηλή κορίτσια.

Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι δυνατή μια τέτοια πρόβλεψη με βάση την αρτηριακή πίεση και μάλιστα μήνες πριν γεννήσει μια γυναίκα. Γι' αυτό, άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ενδοκρινολόγο δρα Ραβί Ρατνακαράν του Νοσοκομείου του Όρους Σινά του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα υπέρτασης "American Journal of Hypertension", μελέτησαν 1.411 γυναίκες, κατά μέσο όρο 26 εβδομάδες προτού μείνουν έγκυες, οι οποίες τελικά γέννησαν 739 αγόρια και 672 κορίτσια.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γέννησαν αγόρι, είχαν υψηλότερη μέση συστολική πίεση (το μεγαλύτερο από τα δύο νούμερα που μετράνε την πίεση - το χαμηλότερο είναι η διαστολική), σε σχέση με όσες γέννησαν κορίτσι. Οι μητέρες των αγοριών είχαν προηγουμένως μέση πίεση 106 mm Hg έναντι 103 mm Hg που είχαν οι μητέρες των κοριτσιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά από αυτά τα ευρήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μιας γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί ανεξάρτητο δείκτη πρόγνωσης ότι θα γεννήσει αγόρι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις κ.α.) μπορούν να επηρεάσουν το φύλο των παιδιών που γεννιούνται και έτσι την αναλογία αγοριών-κοριτσιών σε ένα πληθυσμό.

Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία:

https://academic.oup.com

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, κολόνα, διακοπή ρεύματος
Διακοπές ρεύματος σε 14 δήμους της Αττικής σήμερα Πέμπτη 12/2 – Οι περιοχές
Χωρίς ρεύμα μεγάλο τμήμα της Αττικής λόγω εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ – Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τις ώρες ανά περιοχή
Διακοπές ρεύματος σε 14 δήμους της Αττικής σήμερα Πέμπτη 12/2 – Οι περιοχές
σφακια
Σε αναμονή της έκδοσης του ΦΕΚ αύριο Παρασκευή ή την Δευτέρα,  μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινά επίσημα η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
Στην προεδρία της Επιτροπής βρίσκεται ο Μιχάλης Σφακιανάκης, ενώ στη σύνθεσή της συμμετέχουν περίπου 100 άτομα από ένα ευρύ φάσμα της εκπαιδευτικής...
Σε αναμονή της έκδοσης του ΦΕΚ αύριο Παρασκευή ή την Δευτέρα,  μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινά επίσημα η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.