Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Κοντά στο λιμάνι του νησιού

Το ναυάγιο ενός πλοίου του 16ου αιώνα, που έχει εντοπιστεί από την δεκαετία του '80 δύο χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των ερευνών, αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα ισπανικό πλοίο της εποχής του Φιλίππου του Β', το οποίο εντοπίστηκε από ντόπιους δύτες στη διάρκεια επιχείρησης εξουδετέρωσης βομβών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πλοίο μετά τον εντοπισμό του, είχε επικαλυφθεί με ένα ειδικό ύφασμα, το οποίο όπως διαπιστώθηκε βοήθησε να προστατευτεί ο ξύλινος σκελετός του από τη φθορά. Οι έρευνες ωστόσο διεκόπησαν πριν από δύο χρόνια.

Στόχος είναι να αποκαλυφθεί και το υπόλοιπο τμήμα του πλοίου που βρίσκεται κάτω από μεγάλη ποσότητα λάσπης μέσα στο βυθό και παράλληλα, με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, να αποτυπωθεί η τρισδιάστατη εικόνα του πλοίου.

Οι ερευνητές αναμένεται να μείνουν στη Ζάκυνθο για διάστημα περίπου ενός μήνα, ενώ στην επιστημονική ομάδα θα συμμετέχουν και δύτες που θα κάνουν καταδύσεις στην περιοχή του ναυαγίου.

Το ναυάγιο της Ζακύνθου ήταν το πρώτο όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά η μέθοδος προστασίας «κατά χώρα» με γεωύφασμα και πάνω σε αυτή τη μέθοδο στηρίχθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα που έγινε τότε.

Η ανασκαφή εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΣΟΚ - κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκε η «σκιώδης κυβέρνηση» – Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τους κρίσιμους τομείς
ΠΑΣΟΚ: Συγκροτεί οκτώ θεματικούς κύκλους πολιτικής δράσης – Μήνυμα αυτονομίας από Ανδρουλάκη
ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκε η «σκιώδης κυβέρνηση» – Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τους κρίσιμους τομείς
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην Αλεξανδρούπολη
Σοφία Ζαχαράκη: Νέα ηλεκτρικά λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών Ειδικής Αγωγής
«Δεν θα σταματήσουμε να ενισχύουμε την Ειδική Αγωγή» σημείωσε η υπουργός Παιδείας από την Αλεξανδρούπολη
Σοφία Ζαχαράκη: Νέα ηλεκτρικά λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών Ειδικής Αγωγής
Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης "καρφώνει" Δούκα: «Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν τα πολιτικά προξενιά»
«Το Συνέδριο πήρε αποφάσεις, είναι γραμμένες σε πέτρα. Τελεία», ξεκαθάρισε για τα σενάρια συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης "καρφώνει" Δούκα: «Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν τα πολιτικά προξενιά»