Μέτωπο οργής στη Γαλλία: "Κίτρινα Γιλέκα" και μαθητές ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις

Εκπαίδευση 0

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Μόλις ένας φοιτητής σε τμήμα ΑΕΙ – Ποιες σχολές έμειναν με άδειες θέσεις

Μητέρα και υποψήφια στις Πανελλαδικές εξετάσεις κοιτάζουν σε πίνακα τις βάσεις εισαγωγής
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Από τις 39 θέσεις στο Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Αθήνας καλύφθηκε μόλις μία, ενώ χιλιάδες θέσεις στα ΑΕΙ παρέμειναν κενές στις Πανελλαδικές του 2026.

Οι Βάσεις Εισαγωγής 2026 φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της χαμηλής ζήτησης σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά τμήματα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με αρκετές σχολές να υποδέχονται ελάχιστους πρωτοετείς φοιτητές. Τα στοιχεία αποτυπώνουν μια άνιση κατανομή των προτιμήσεων των υποψηφίων, καθώς ορισμένα τμήματα καταγράφουν μονοψήφιο αριθμό επιτυχόντων, ενώ χιλιάδες διαθέσιμες θέσεις παραμένουν κενές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τμήματος Ιερατικών Σπουδών Αθήνας, στο οποίο εισήχθη μόλις ένας υποψήφιος από τις 39 διαθέσιμες θέσεις. Αντίστοιχα, στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο καταγράφηκαν μόλις δύο εισακτέοι, ενώ στο Τμήμα Μαθηματικών στη Σάμο οι επιτυχόντες ανήλθαν σε τέσσερις.

Η εικόνα δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα τμήματα. Από σχολές θετικών επιστημών και γεωπονίας έως τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών, αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα δυσκολεύονται να προσελκύσουν νέους φοιτητές. Το φαινόμενο αναδεικνύει τις διαφορετικές προτιμήσεις των υποψηφίων, αλλά και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των τμημάτων με ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό εισακτέων.

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Τα τμήματα με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, τα παρακάτω τμήματα κατέγραψαν λιγότερους από δέκα επιτυχόντες, παρά τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.

ΤμήμαΔιαθέσιμες θέσειςΕπιτυχόντεςΚενές θέσεις
Ιερατικών Σπουδών Αθήνας39138
Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο)1132111
Μαθηματικών (Σάμος)1504146
Θεολογίας – Μουσουλμανικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη)49544
Φυσικής (Καβάλα)93588
Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας (Δράμα)1375132
Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα)58652
Γεωπονίας (Μεσολόγγι)1346128
Ιστορίας και Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Κέρκυρα)1099100

Σχεδόν 10.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ

Η συνολική εικόνα των εισαγωγών αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Από τις 62.329 διαθέσιμες θέσεις για υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) στη γενική σειρά, καλύφθηκαν οι 52.590. Αυτό σημαίνει ότι 9.739 θέσεις παρέμειναν κενές, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 15,6% του συνόλου.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων διαδραματίζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία καθορίζει το ελάχιστο βαθμολογικό όριο που πρέπει να καλύπτουν οι υποψήφιοι για να μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση σε κάθε τμήμα. Έτσι, ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, αυτές δεν είναι απαραίτητο ότι μπορούν να καλυφθούν, εφόσον δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις εισαγωγής.

Ποια τμήματα κατέγραψαν τις περισσότερες κενές θέσεις

Πέρα από τις σχολές με μονοψήφιο αριθμό επιτυχόντων, σημαντικές απώλειες καταγράφονται και σε τμήματα που διαθέτουν εκατοντάδες θέσεις εισαγωγής. Σε αρκετές περιπτώσεις, η απόσταση ανάμεσα στις προβλεπόμενες θέσεις και στους τελικούς επιτυχόντες είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

ΤμήμαΔιαθέσιμες θέσειςΕπιτυχόντεςΚενές θέσεις
Σχολή Μηχανικών (ΑΕΝ)527155372
Διοίκησης Τουρισμού (ΠΑΔΑ)28951238
Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (Ιωάννινα)21036174
Αμπελουργίας και Οινολογίας (Δράμα)17612164
Οικονομικών Επιστημών (Ρέθυμνο)23167164
Γεωπονίας (Φλώρινα)17519156
Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (Πάτρα)19943156
Μαθηματικών (Σάμος)1504146
Μαθηματικών (Ιωάννινα)24296146
Πληροφορικής (Καστοριά)21474140

Η επόμενη μέρα για τα πανεπιστημιακά τμήματα

Οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις και στον αριθμό των εισακτέων επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Τμήματα που ξεκινούν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με ελάχιστους πρωτοετείς καλούνται να οργανώσουν τη λειτουργία τους, να αξιοποιήσουν το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό τους και να διατηρήσουν τις απαραίτητες εκπαιδευτικές υποδομές.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον αριθμό των φοιτητών που περνούν τις πύλες των πανεπιστημίων. Συνδέεται, επίσης, με την ελκυστικότητα των προσφερόμενων σπουδών, τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, τη γεωγραφική θέση των ιδρυμάτων και τις δυνατότητες στέγασης και διαβίωσης στις πόλεις όπου λειτουργούν τα τμήματα.

Την ίδια στιγμή, η συγκέντρωση των προτιμήσεων σε συγκεκριμένες σχολές και επιστημονικά πεδία δημιουργεί μια εικόνα ανισορροπίας στην ανώτατη εκπαίδευση. Ορισμένα τμήματα συγκεντρώνουν έντονο ενδιαφέρον, ενώ άλλα καταγράφουν σημαντικά κενά, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση, την ενίσχυση της περιφερειακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τον συνολικό σχεδιασμό των σπουδών.

Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων, με ποιοτικές σπουδές και επαρκείς υποδομές, σε ένα περιβάλλον όπου οι επιλογές των υποψηφίων μεταβάλλονται και οι διαθέσιμες θέσεις δεν καλύπτονται στον ίδιο βαθμό. Τα στοιχεία των Βάσεων του 2026 αποτελούν αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις ανάγκες των φοιτητών, τις προοπτικές των σχολών και το μέλλον της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Κραυγή αγωνίας από πολλούς Διευθυντές Σχολείων

Συγκλονίζει το τελευταίο μήνυμα 41χρονης μπλόγκερ πριν πεθάνει από καρκίνο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση