Πρόταση για την ίδρυση πέντε σχολών στο προς ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κατέθεσαν από κοινού οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας, Μ. Μπρατάκος, και ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, Λ. Βρυζίδης.
Όπως σημειώνει η Μίνα Κωστοπούλου σε δημοσίευμά της στην Αυγή, στην πρότασή τους, η οποία όμως δεν έχει πάρει ακόμη “πράσινο φως” από το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνεται και η συγχώνευση των 37 σήμερα τμημάτων τους (40 μαζί με τις εισαγωγικές κατευθύνσεις) σε 22 ή 24.
Οι νέες σχολές
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη -σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με κύκλους των ιδρυμάτων, αλλά και του υπουργείου- παρουσιάστηκε επί της αρχής η δομή του νέου πανεπιστημίου, το οποίο θα περιλαμβάνει πέντε σχολές: Σχολή Μηχανικών, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφολογίας, Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών και Σχολή Υγείας - Πρόνοιας.
Παράλληλα, από πλευράς των δύο ιδρυμάτων τονίστηκε ότι δεν επιθυμούν να γίνουν “ένα ακόμη πανεπιστήμιο της παραδοσιακής μορφής”, αλλά αντίθετα ένα ίδρυμα που θα παρέχει ευκαιρίες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα συζητηθεί σήμερα και τη Δευτέρα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, περιλαμβάνει διάταξη κατά την οποία, “με απόφαση του υπουργού Παιδείας, μπορεί να οργανώνονται στα ΑΕΙ διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), τα οποία θα παρέχουν σχετικά διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων”.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι “με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μπορεί να ιδρύονται, να συγχωνεύονται, να κατατέμνονται, να μετονομάζονται και να καταργούνται ΑΕΙ”. Το ν/σ αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τα κριτήρια
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κύκλους των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., οι όποιες συγχωνεύσεις τμημάτων έχουν γνώμονα τη συγκρότηση νέων τμημάτων πανεπιστημιακού επιπέδου, με απήχηση στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις γίνονται βάσει του αριθμού μόνιμων καθηγητών ανά τμήμα, και το κατά πόσο τα τμήματα που θα προκύψουν θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα.
Σύμφωνα με το προς κατάθεση ν/σ, “τμήματα αποκτούν αυτοδυναμία εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον οκτώ καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές και β) έχουν εγγραφεί σε αυτά φοιτητές”.
Το νέο ραντεβού των ιδρυμάτων με την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου ορίστηκε για τις 14 Ιουλίου. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί και η προοπτική ή όχι τα νέα τμήματα να μπουν στο Μηχανογραφικό το 2018.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη