Επίδομα μητρότητας: Οι πληρωμές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2026 – Όλες οι ημερομηνίες και τι ισχύει για την αύξηση

Ανακοινώσεις 0

Μόλις 45 μετατάξεις: Η ΠΟΕ-ΥΠΑΙΘΑ ζητά άμεσες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Υπουργείο Παιδείας
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για επιβεβαίωση των προειδοποιήσεών της σχετικά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και καλεί την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε μόνιμη ενίσχυση του διοικητικού προσωπικού.

Την έντονη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. (Π.Ο.Ε.-Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Όπως υποστηρίζει, οι μόλις 45 μετατάξεις που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά επιβεβαιώνουν ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν επαρκεί για να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις διοικητικές υπηρεσίες.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και Σ.Α.Ε.Κ. εξακολουθούν να λειτουργούν οριακά, με τους διοικητικούς υπαλλήλους να καλούνται να διαχειριστούν αυξημένο φόρτο εργασίας και νέες αρμοδιότητες. Παράλληλα, καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, καθώς και στην επαναφορά της δυνατότητας μετάταξης εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, υποστηρίζοντας ότι μόνο με μόνιμες λύσεις μπορεί να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση

Οι μόλις 45 μετατάξεις επιβεβαίωσαν τις προειδοποιήσεις μας!

Ώρα να γίνει πράξη η δέσμευση για τη στελέχωση των υπηρεσιών μας μέσω ΑΣΕΠ

κ. Υπουργέ, 

Οι μόλις 45 μετατάξεις που πραγματοποιήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, αποτελούν έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη δραματική υποστελέχωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. 

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μαζί σας, τον προηγούμενο Μάρτιο, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία ότι η ειδική διαδικασία μετατάξεων των επί 5ετία αποσπασμένων εκπαιδευτικών, δεν επρόκειτο να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας. Σας είχαμε υποβάλλει μάλιστα και προτάσεις για τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, όπως τη νομοθέτηση 3ετούς αντί 5ετούς διάρκειας απόσπασης. Παρά τις έντονες επιφυλάξεις μας, ζητήσατε να αναμένουμε την ολοκλήρωση και τα αποτελέσματα της διαδικασίας, ενώ μας διαβεβαιώσατε ότι εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις μας, θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την πραγματοποίηση περισσότερων προσλήψεων μόνιμου διοικητικού προσωπικού.

Σήμερα, αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και Σ.Α.Ε.Κ. εξακολουθούν να λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους, χάρη στην αυταπάρνηση, τον επαγγελματισμό και το φιλότιμο των διοικητικών υπαλλήλων. Σε πολλές περιπτώσεις, λιγοστοί υπάλληλοι καλούνται να υποστηρίξουν ολόκληρες οργανικές μονάδες και να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πολίτες και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες και υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα 

Την ίδια στιγμή, ενώ δεν λαμβάνεται ουσιαστική μέριμνα για την στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων, με προτεραιότητα στις πιο υποστελεχωμένες υπηρεσίες, η κατάσταση επιβαρύνεται έτι περαιτέρω με την μεταφορά νέων, σύνθετων και απαιτητικών αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες μας (π.χ. ΗΔΔΔ, διαχείριση κτιριολογικών δαπανών και λειτουργικών πιστώσεων, κ.α.), γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους συναδέλφους μας, οδηγεί σε δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και εν τέλει σε αδυναμία αποτελεσματικής ανταπόκρισης με κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.

κ. Υπουργέ, 

Μετά την επιβεβαίωση στην πράξη, της ανεπάρκειας της διάταξης περί μετάταξης αποσπασμένων επί 5ετία εκπαιδευτικών, σας καλούμε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας και να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία για:

α) την προκήρυξη διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π. για τη στελέχωση μέρους των κενών οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και στις Σ.Α.Ε.Κ. Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται, και ορθώς, χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών, δεν λαμβάνεται όμως αντίστοιχη πρόνοια για το διορισμό λίγων εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων, τουλάχιστον στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα υποστελέχωσης.

β) την επαναφορά της δυνατότητας μετάταξης των εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις, μέσω Ε.Σ.Κ., τουλάχιστον εντός των υπηρεσιών και φορέων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., για την άμεση και μόνιμη στελέχωση με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, που είναι ήδη αποσπασμένο επί σειρά ετών, στις υπηρεσίες μας.

Οι υπηρεσίες μας οφείλουν να αποκτήσουν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που η ίδια η Πολιτεία τους αναθέτει. Αναμένουμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Οι 20 σχολές με τα περισσότερα μόρια που τρυπάνε το ταβάνι

Ν. Φαραντούρης: «614 εκατ. ευρώ στα φροντιστήρια» – Καταγγελίες για ενδείξεις καρτέλ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η «πιο δυσάρεστη» λέξη της αγγλικής γλώσσας έχει ελληνική προέλευση

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

ανακοινώσεις