Μια σημαντική εξέλιξη για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη Σαντορίνη σηματοδοτεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας να θεσμοθετήσει επίδομα σίτισης και στέγασης, με εφαρμογή από τη σχολική χρονιά 2026-2027.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας και Νήσων χαρακτηρίζει την απόφαση δικαίωση μιας διαχρονικής διεκδίκησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αναμένεται να συμβάλει τόσο στη στήριξη των εκπαιδευτικών όσο και στην κάλυψη των αναγκών στελέχωσης των σχολείων του νησιού.
Παράλληλα, ζητά την επέκταση της ενίσχυσης και στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις διαβίωσης και στέγασης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Θεσμοθέτηση επιδόματος σίτισης-στέγασης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας και Νήσων χαιρετίζει την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας της πρότασης για τη χορήγηση επιδόματος σίτισης-στέγασης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη Σαντορίνη.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί πάγια και διαχρονική διεκδίκηση του Συλλόγου μας, η οποία τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις, συναντήσεις και επίσημες προτάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς.
Η εφαρμογή του μέτρου από τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2026, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που καλούνται να υπηρετήσουν σε έναν τόπο με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος διαβίωσης και στέγασης. Παράλληλα, αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σοβαρών δυσκολιών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο κατά τη στελέχωση των σχολείων του νησιού.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας για την ομόφωνη στήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νίκο Κατσίπη για τη συνεργασία και τη θετική ανταπόκρισή του σε ένα αίτημα που η εκπαιδευτική κοινότητα θέτει σταθερά εδώ και χρόνια.
Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση που έχουμε διατυπώσει και στις πρόσφατες συναντήσεις μας με τη δημοτική αρχή: το επίδομα θα πρέπει στο προσεχές διάστημα να επεκταθεί και στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες στέγασης και διαβίωσης με τους αναπληρωτές συναδέλφους τους.
Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να διεκδικεί λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν την παραμονή και αξιοπρεπή διαβίωση των εκπαιδευτικών στα νησιά μας, καθώς και πρόσθετες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν ουσιαστικά τη δημόσια εκπαίδευση σε κάθε νησί της περιοχής ευθύνης μας.
Η σημερινή απόφαση αποδεικνύει ότι όταν οι διεκδικήσεις είναι τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές, επίμονες και συνοδεύονται από συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα προς όφελος των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου
Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε
Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google
Μαρίλη Ματαφτσή