διωξεις
Η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής ζητά την άμεση δικαίωση των απεργών εκπαιδευτικών της Λακωνίας και την παύση των πειθαρχικών διαδικασιών

Την έντονη αντίθεσή της στις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών στη Λακωνία εκφράζει η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, καταγγέλλοντας απόπειρα εκφοβισμού και υπονόμευσης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία.

Όπως επισημαίνεται, τρεις εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κλήθηκαν σε απολογία για τη συμμετοχή τους σε νόμιμα προκηρυγμένη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, στο πλαίσιο συλλογικών αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργάνων.

Η ΕΛΜΕ ζητά την πλήρη απαλλαγή των συναδελφισσών, την παύση όλων των διώξεων και καλεί τον εκπαιδευτικό κόσμο σε ενότητα και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Απαιτούμε τη δικαίωση των απεργών του ΣΕΠΕ “ΠΛΗΘΩΝ” από το Πειθαρχικό Συμβούλιο! Η απεργία δεν διώκεται, νικά! Με τις συναδέλφισσες απεργούς μέχρι την νίκη! Να σταματήσουν οι διώξεις σε όλες τις ΔΔΕ. Να μην εφαρμοστεί το νέο Πειθαρχικό

Απαιτούμε να δικαιωθούν άμεσα οι πρώτες συναδέλφισσες, μέλη του ΣΕΠΕ «ο Πλήθων», που καλούνται σε ακρόαση για τη συμμετοχή τους στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου. Η απόπειρα τρομοκράτησης, εκφοβισμού, χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος δεν θα περάσει.

Από τη Λακωνία επέλεξε να ξεκινήσει το ΥΠΑΙΘΑ και ως εκ τούτου η κυβέρνηση της Ν.Δ. τις πειθαρχικές διαδικασίες για τις διώξεις σε βάρος των εκπαιδευτικών που υπερασπίζονται το συνταγματικά κατοχυρωμένο εργατικό δικαίωμα στην απεργία. Τρεις συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί Π.Ε., μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», κλήθηκαν σε ακρόαση και απολογία ενώπιον του Α΄ Τμήματος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025, για το «αδίκημα» συμμετοχής στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία αποχή από την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των νόμων 4692/20 και 4823/21, υλοποιώντας αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ως ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Περιστέρι) καταγγέλλουμε  την αντεργατική, αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου και την επιχείρηση εκφοβισμού με μπαράζ πειθαρχικών διώξεων. Η κυβέρνηση θωρακίζεται, ενισχύοντας το νομοθετικό της οπλοστάσιο και θέτοντας σε εφαρμογή τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς,  απέναντι στους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Το καλοκαίρι ψήφισε νέο νόμο για τα Πειθαρχικά σε όλο το Δημόσιο, με χαρακτηριστικά ιδιώνυμου, που αυστηροποιεί τις ποινές και επιχειρεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Δυνητική αργία επιβλήθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό Παιδείας στην εκπαιδευτικό Χρύσα Χοτζόγλου, ενώ με αργία απειλούνται και άλλοι συνάδελφοι είτε γιατί υλοποιούν αποφάσεις των σωματείων τους, είτε για άλλες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Και όλα αυτά γιατί το Υπουργείο αδυνατεί χωρίς καταναγκασμό και εκφοβισμό να εφαρμόσει την πολιτική του. Δεν θα τους περάσει!

Ολόκληρος ο κλάδος στέκεται στο πλευρό των διωκόμενων εκπαιδευτικών. Οι συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί που σέρνονται σε απολογία δεν έχουν υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά συμμετέχουν σε μια συλλογική απεργιακή δράση του κλάδου, υλοποιώντας συλλογικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας (Ολομέλεια Προέδρων 1ης Απριλίου 2024, 93η και 94η Γ.Σ. ΔΟΕ).

Απαιτούμε την πλήρη απαλλαγή και δικαίωση των συναδελφισσών μας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου να τρομοκρατήσει τον κλάδο θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα τα καταφέρουμε!

Καλούμε:  ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ να οργανώσουμε τις ενέργειές μας  με ψηφίσματα αλληλεγγύης και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με ανακοίνωση στήριξης να καλέσουν σε πανελλαδική κινητοποίηση τη μέρα εκδίκασης των πειθαρχικών. Η ΔΟΕ να παρέχει πλήρη συνδικαλιστική, νομική και οικονομική κάλυψη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Θλιμμένη δασκάλα σε τάξη και πίσω σκιές ανθρώπων
Νέα Σμύρνη: Γονείς και εκπαιδευτικοί απέναντι στην ΕΔΕ για τη συνδικαλιστική δράση σε δημοτικό σχολείο
Ηχηρή παρέμβαση των γονέων της Νέας Σμύρνης κατά των πειθαρχικών διώξεων
Νέα Σμύρνη: Γονείς και εκπαιδευτικοί απέναντι στην ΕΔΕ για τη συνδικαλιστική δράση σε δημοτικό σχολείο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΥΣΔΙΠ: Οι αποφάσεις της συνεδρίασης της 12ης Μαρτίου για τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΑΙΘΑ
Ενημέρωση Ιακωβίδη για τις νέες άδειες ιδιωτικού έργου και τις μεταθέσεις στο Υπουργείο Παιδείας
ΚΥΣΔΙΠ: Οι αποφάσεις της συνεδρίασης της 12ης Μαρτίου για τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΑΙΘΑ
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία: «Επείγον» έγγραφο ΥΠΑΙΘΑ
Στο έγγραφο ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες καθώς και οι κρίσιμες ημερομηνίες για τα Πρότυπα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης
Εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία: «Επείγον» έγγραφο ΥΠΑΙΘΑ
Ιόνιος Ακαδημία
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Η έρευνα και η καινοτομία στο επίκεντρο της ανοικτής εκδήλωσης "Ημέρα Έρευνας 2026"
Ημέρα Έρευνας 2026: Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία και τη δημιουργικότητα
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Η έρευνα και η καινοτομία στο επίκεντρο της ανοικτής εκδήλωσης "Ημέρα Έρευνας 2026"