Κυριάκος Πιερρακάκης
INTIME NEWS/ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
«Εντελώς απαράδεκτη» η στάση της Πολιτείας στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών ύστερα από παραβατικές συμπεριφορές μαθητών σε σχολικές εκδρομές

Για τις συλλήψεις εκπαιδευτικών σε σχολικές εκδρομές, αλλά και τα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος εκπαιδευτικών, η ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ τονίζει ότι το εργασιακό περιβάλλον των εκπαιδευτικών «καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο και επικίνδυνο».

Μάλιστα χαρακτηρίζει «εντελώς απαράδεκτo» ο εκπαιδευτικός να πηγαίνει στο σχολείο και να μην γνωρίζει, αν το μεσημέρι θα γυρίσει αρτιμελής στο σπίτι του  ή θα καταλήξει στο νοσοκομείο, ενώ ως «εντελώς απαράδεκτη» χαρακτηρίζει και τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών ύστερα από παραβατικές συμπεριφορές μαθητών σε σχολικές εκδρομές.

«Η αντίδραση της Πολιτείας δεν είναι η αναμενόμενη» επισημαίνει.

«Η εξαγγελία του Υπουργού για την αυστηροποίηση των ποινών και τη δυνατότητα αποκλεισμού των μαθητών με συνεχή παραβατική συμπεριφορά από εκδρομές και δράσεις του σχολείου, είναι βέβαια προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκεί. Επιβάλλεται νομοθετική πρωτοβουλία για τη θωράκιση των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» καταλήγει.

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. για την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών

Έκπληκτη η εκπαιδευτική κοινότητα παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα να διαδραματίζονται γεγονότα σε βάρος εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.    

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Διευθυντής Γυμνασίου στην Κυψέλη μαχαιρώθηκε από εξωσχολικό, στην προσπάθειά του να προστατεύσει μαθητή.

Υποδιευθύντρια Γυμνασίου στην Πελοπόννησο συνελήφθη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, επειδή κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής μαθητής πυροβόλησε αστυνομικό με αεροβόλο όπλο, που παράνομα έφερε στις αποσκευές του.

Άλλος συνάδελφος, αρχηγός εκδρομής από σχολείο της Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθη, επειδή ομάδα μαθητών συνεπλάκη με αστυνομικούς και χτύπησε έναν από αυτούς.

Υπάρχουν τουλάχιστον τρία πρόσφατα περιστατικά, όπου αρχηγοί εκδρομής συνελήφθησαν, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, επειδή στην κατοχή μαθητών βρέθηκαν μαχαίρια και ναρκωτικά.

Συνάδελφος ειδικού σχολείου στη Θεσσαλία τραυματίστηκε σοβαρά και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ύστερα από την επίθεση μαθητή σε κατάσταση αμόκ.

Από τα παραπάνω περιστατικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι το εργασιακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να κινούμαστε, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο και επικίνδυνο. Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά σε βάρος των εκπαιδευτικών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, η αντίδραση της Πολιτείας δεν είναι η αναμενόμενη. Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο ο εκπαιδευτικός να πηγαίνει στο σχολείο και να μην γνωρίζει, αν το μεσημέρι θα γυρίσει αρτιμελής στο σπίτι του  ή θα καταλήξει στο νοσοκομείο.

Εντελώς απαράδεκτη είναι η στάση της Πολιτείας στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών ύστερα από παραβατικές συμπεριφορές μαθητών σε σχολικές εκδρομές. Οι εκπαιδευτικοί, που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες και οδηγούνται σιδηροδέσμιοι  στα αστυνομικά τμήματα. 

Επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού, επιβάλλεται η άμεση και δραστική παρέμβαση της Πολιτείας. Η εξαγγελία του Υπουργού για την αυστηροποίηση των ποινών και τη δυνατότητα αποκλεισμού των μαθητών με συνεχή παραβατική συμπεριφορά από εκδρομές και δράσεις του σχολείου, είναι βέβαια προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκεί. Επιβάλλεται νομοθετική πρωτοβουλία για τη θωράκιση των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

Προσλήψεις φυλάκων και επιστατών στα σχολεία

Θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Εκπαιδευτικού που θα επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις που ο εκπαιδευτικός θα υφίσταται βία κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Πλήρη κάλυψη των νομικών και ιατρικών εξόδων των παθόντων εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές που έχουν δικαίωμα ψήφου (17 ετών και άνω) να θεωρούνται αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Είναι αδιανόητο να αποφασίζουν για το μέλλον αυτού του τόπου και να θεωρούνται ανήλικοι και χρήζοντες την αυξημένη προστασία των εκπαιδευτικών. 

Πριν από την έναρξη των πολυήμερων σχολικών εκδρομών οι καθηγητές να έχουν δικαίωμα να ελέγξουν τις αποσκευές των μαθητών για όπλα, ναρκωτικά ή ποτά παρουσία των γονέων. Σε διαφορετική περίπτωση ο μαθητής θα αποκλείεται αυτόματα από την εκδρομή.

Να μειωθεί η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό στις πολυήμερες σχολικές εκδρομές

Οι γονείς που δεν αναφέρουν στο σχολείο σοβαρά ιατρικά προβλήματα των παιδιών τους να διώκονται ποινικά.

Παιδιά με σοβαρότατα προβλήματα υγείας να συνοδεύονται από σχολικό νοσηλευτή.

Τα ξενοδοχεία που υποδέχονται σχολικές εκδρομές να έχουν αποδεδειγμένα σύμβαση με ιδιώτη γιατρό.

Σε περίπτωση ατυχήματος ή παραβατικής συμπεριφοράς  να μην συλλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί.

Σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών εκπαιδευτικών κατά την διάρκεια της υπηρεσίας και ένεκα αυτής να προβλέπεται χρηματική αποζημίωση.

Όσον αφορά την Ειδική Αγωγή αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι οι συνάδελφοι εργάζονται κάτω από αντίξοοες συνθήκες με κίνδυνο και την σωματική τους ακεραιότητα.

Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

Θεσμοθέτηση επιδόματος Ειδικής Αγωγής.

Αύξηση του βοηθητικού προσωπικού στα Ειδικά Σχολεία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπα
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πτυχιούχοι από Κίνα, ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ - Αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων
Εκθετική αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων στην Ελλάδα - Σε ποια Πανεπιστήμια λειτουργούν και σε ποια θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο νέα...
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πτυχιούχοι από Κίνα, ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ - Αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων