ΥΠΑΙΘ
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η ΔΑΚΕ ζητά τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του καθηγητή σε επίπεδο Διεύθυνσης

Για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. κάνει λόγο για μια «σημαντική παράλειψη από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας».

Η ΔΑΚΕ ζητά τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Καθηγητή σε επίπεδο Διεύθυνσης, ο οποίος θα αναλαμβάνει τη νομική υποστήριξη του εκπαιδευτικού που δέχεται επίθεση από μαθητές, γονείς, εξωσχολικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Στη συνέχεια, ζητά κάλυψη από το Δημόσιο των νομικών εξόδων των εκπαιδευτικών που υφίστανται εκφοβισμό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον, απαιτεί τη χρηματική αποζημίωση από το Δημόσιο στους εκπαιδευτικούς που δέχονται ακραίες επιθέσεις, όπως ο Γυμνασιάρχης του σχολείου της Κυψέλης, που μαχαιρώθηκε από εξωσχολικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Τέλος, διεκδικεί την κάλυψη των ιατρικών δαπανών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για περιπτώσεις εκπαιδευτικών που υφίστανται ακραίες μορφές επίθεσης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία.

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. για τις πρόσφατες εξαγγελίες

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είχε από καιρό επισημάνει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στα σχολεία εξαιτίας της μαθητικής παραβατικότητας. Τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, θύματα επιθέσεων είναι και οι εκπαιδευτικοί. Με δημόσια παρέμβασή μας είχαμε καλέσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να κάνει όλες εκείνες τις διορθωτικές ενέργειες, που χρειαζόταν, προκειμένου να σταματήσουν τα κρούσματα βίας στα σχολεία. Τις θέσεις μας αυτές τις καταθέσαμε και στους συναδέλφους εν όψει του επικείμενου Συνεδρίου για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ της ΟΛΜΕ.

Οι εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για την πάταξη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιβάλλεται τώρα να κατατεθεί το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα υλοποιεί τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε συμφωνεί με:

Την αυστηροποίηση των ποινών των μαθητών.

Την αποβολή των μαθητών που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ως «όπλο», για να διαπομπεύσουν τους συμμαθητές τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος του Συλλόγου Διδασκόντων να είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μαθητών με συνεχή παραβατική συμπεριφορά.

Την απόφαση να έχει δικαίωμα ο Σύλλογος να αποκλείσει μαθητές με συνεχή παραβατική συμπεριφορά από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές.

 Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απουσίες των μαθητών (50 αδικαιολόγητες και 64 δικαιολογημένες).

Την αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες των παιδιών τους.

Την ψηφιοποίηση του ημερήσιου δελτίου φοίτησης.

Την ύπαρξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του σχολείου και την ενυπόγραφη αποδοχή των γονέων στην αρχή του σχολικού έτους.

Τον καταλογισμό ευθυνών στους μαθητές που προκαλούν ζημιές και την καταβολή του αντίστοιχου χρηματικού ποσού από τους γονείς.

Επισημαίνουμε, όμως, μία σημαντική παράλειψη από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και διεκδικούμε την άμεση ενεργοποίησή του, έτσι ώστε να προστατευτεί ο εκπαιδευτικός κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

Θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του καθηγητή σε επίπεδο Διεύθυνσης, ο οποίος θα αναλαμβάνει τη νομική υποστήριξη του εκπαιδευτικού που δέχεται επίθεση από μαθητές, γονείς, εξωσχολικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Κάλυψη από το Δημόσιο των νομικών εξόδων των εκπαιδευτικών που υφίστανται εκφοβισμό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Χρηματική αποζημίωση από το Δημόσιο στους εκπαιδευτικούς που δέχονται ακραίες επιθέσεις, όπως ο Γυμνασιάρχης του σχολείου της Κυψέλης, που μαχαιρώθηκε από εξωσχολικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Κάλυψη των ιατρικών δαπανών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για περιπτώσεις εκπαιδευτικών που υφίστανται ακραίες μορφές επίθεσης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε έχει επισημάνει όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Γιατί η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είναι πρώτα από όλα η παράταξη των καθηγητών. Για τον λόγο αυτό καλούμε τους συναδέλφους να μετέχουν μαζικά στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΟΛΜΕ, υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτιά μας.

Γιατί μόνο έτσι θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα προβλήματά μας.

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες