Εκπαίδευση
«Στις Κυκλάδες σε αυτή την Α' φάση ικανοποιήθηκε μόνο το 1/4 περίπου των περιπτώσεων παράλληλης στήριξης»

«Υπό τη βαριά σκιά των θανάτων τόσων συνανθρώπων μας και των τεράστιων καταστροφών στις περιουσίες, στις υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον των καμένων περιοχών του καλοκαιριού και των προσφάτως πλημμυρισμένων εκτάσεων, άνοιξαν χθες τα σχολεία» αναφέρουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί στη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο.

«Από σήμερα Τρίτη ξεκινούν τα μαθήματα, αλλά πολλοί συνάδελφοί μας είναι στην ανεργία, αφού η Α' φάση πρόσληψης αναπληρωτών κάλυψε μόλις τα 3/5 των εκπαιδευτικών κενών» τονίζουν και προσθέτουν:

«Στις Κυκλάδες σε αυτή την Α' φάση ικανοποιήθηκε μόνο το 1/4 περίπου των περιπτώσεων παράλληλης στήριξης, το ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως αυτή του λογοθεραπευτή, ενώ δεν είναι αμελητέα τα εκπαιδευτικά κενά σε άλλα νησιά, ακόμα και δασκάλων, ιδίως στην Τήνο (6 ΠΕ70), με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων να μοιράζονται σε αρκετά σχολεία και σε κάποιες περιπτώσεις να μη φτάνουν».

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν κάλυψη όλων των πραγματικών εκπαιδευτικών κενών στο αμέσως προσεχές διάστημα, δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων, αύξηση του αριθμού των ΚΕΔΑΣΥ, στελέχωση των σχολείων με ΕΒΠ, σχολικούς νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, μέτρα στήριξης των αναπληρωτών, μαζικούς διορισμούς και αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ΑμΕΑ.

Η επιστολή του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου

Άνοιγμα σχολείων υπό τη βαριά σκιά της φονικής πλημμύρας, με πολλά εκπαιδευτικά κενά και ελλείψεις

Υπό τη βαριά σκιά των θανάτων τόσων συνανθρώπων μας και των τεράστιων καταστροφών στις περιουσίες, στις υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον των καμένων περιοχών του καλοκαιριού και των προσφάτως πλημμυρισμένων εκτάσεων, άνοιξαν χθες τα σχολεία, με εξαίρεση τις σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν απ'την τελευταία κακοκαιρία.

Από σήμερα Τρίτη ξεκινούν τα μαθήματα, αλλά πολλοί συνάδελφοί μας είναι στην ανεργία, αφού η Α' φάση πρόσληψης αναπληρωτών κάλυψε μόλις τα 3/5 των εκπαιδευτικών κενών. Μιλάμε για 28.353 προσλήψεις για περίπου 47.000 κενά με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών, με μέτρα όπως η επαναφορά του υπεύθυνου δασκάλου στο ολοήμερο και η κατάργηση του αντιπαιδαγωγικού μέτρου των 25 μαθητών ανά τμήμα, τότε τα κενά είναι πολύ περισσότερα! Όμως, εκεί όπου ο περιοριστικός ... κόφτης απογειώθηκε είναι στις παράλληλες στηρίξεις, με το ποσοστό πλήρους κάλυψης να είναι πολύ μικρό.

Στις Κυκλάδες σε αυτή την Α' φάση ικανοποιήθηκε μόνο το 1/4 περίπου των περιπτώσεων παράλληλης στήριξης, το ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως αυτή του λογοθεραπευτή, ενώ δεν είναι αμελητέα τα εκπαιδευτικά κενά σε άλλα νησιά, ακόμα και δασκάλων, ιδίως στην Τήνο (6 ΠΕ70), με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων να μοιράζονται σε αρκετά σχολεία και σε κάποιες περιπτώσεις να μη φτάνουν!

Όμως, κάθε ξεκίνημα σχολικού έτους συνδέεται αναπόσπαστα με τα μαθητικά όνειρα και σε αυτά δε χωρούν ούτε κόφτες ούτε περικοπές ούτε απλές καταγραφές αριθμών σε κουτάκια. Άλλωστε, αποτελούν την πυξίδα του μέλλοντος, τροφοδοτώντας το πιο δυναμικό κομμάτι της εξέλιξης και τις πιο στέρεες προοπτικές για έναν κόσμο καλύτερο για όλους!

Γι’αυτό, προτάσσοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας, διεκδικούμε και απαιτούμε:

Κάλυψη όλων των πραγματικών εκπαιδευτικών κενών στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ΑμΕΑ, σε σχολικές μονάδες του υπ. παιδείας.

Αύξηση του αριθμού των ΚΕΔΑΣΥ, κατανέμοντάς τα σε μικρότερες περιοχές ευθύνης και έγκαιρη στελέχωση τους.

Στελέχωση των σχολείων με ΕΒΠ, σχολικούς νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και όλες τις ειδικότητες εργαζομένων που έχουν ανάγκη.

Άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (σίτιση, στέγαση κλπ.).

Μαζικοί διορισμοί τώρα, για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.

Τέλος, στον σημαντικό τομέα της καθαριότητας είναι απαραίτητο οι σχολικές μονάδες να στελεχώνονται με το αναγκαίο και αρμόδιο μόνιμο προσωπικό. Στην παρούσα συγκυρία καλούμε τον Δήμο Σύρου να δείξει ευελιξία στο θέμα της τοποθέτησης των σχολικών καθαριστ(ρι)ών, επιτρέποντας τις αμοιβαίες μετακινήσεις προς όφελος τόσο της καλύτερης λειτουργίας των σχολικών μονάδων όσο και των εργαζομένων.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

 

Αναστάσιος  Μουκατεμίδης - Ιωαννίδης

 

Η  Γραμματέας

 

Αικατερίνη Ξενάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panselinos
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Παρασκευή...
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο