Χιλιάδες είναι τα κενά που παραμένουν στα Σχολεία όλης της χώρας, τα οποία η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει να καλύπτει μέσω της στρεβλής χρήσης του θεσμού των αναπληρωτών, αλλά και πάλι, οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι σοβαρές

Σε καταγγελία εναντίον της ΔΙΔΕ Λέσβου προχώρησε η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, τονίζοντας ότι υπακούοντας στις επιταγές του Υπουργείου για την αποφυγή προσλήψεων, επιχειρεί να καλύψει το εκπαιδευτικό κενό που δημιουργήθηκε σε σχολείο της Μύρινας (λόγω αναρρωτικής άδειας συναδέλφου) όχι κάνοντας το αυτονόητο, ζητώντας δηλαδή την πρόσληψη αναπληρωτή εκπαιδευτικού, αλλά μετακινώντας συνάδελφο από άλλο σχολείο και μάλιστα του Μούδρου!

Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι μόλις πριν από ένα μήνα, είχαμε καταγγείλει μια ανάλογη απόφαση της Δ/νσης για συγχώνευση των δύο τμημάτων της Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Μούδρου σε ένα τμήμα των 23 μαθητών, αλλά και αλλαγή των διαθέσεων και των αναθέσεων μαθημάτων δύο συναδέλφων, και πάλι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους και παρά τη θέλησή τους.

 «Για την ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, δυστυχώς, εξελίξεις όπως η συγκεκριμένη δεν έρχονται ως «κεραυνοί εν αιθρία». Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τους μόνιμους διορισμούς των τελευταίων χρόνων, χιλιάδες είναι τα κενά που παραμένουν στα Σχολεία όλης της χώρας, τα οποία η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει να καλύπτει μέσω της στρεβλής χρήσης του θεσμού των αναπληρωτών, αλλά και πάλι, οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι σοβαρές», σημειώνλουν οι εκαπιδευτικοί.

H καταγγελία της ΕΛΜΕ Λήμνου-Αγ.Ευστρατίου

Η ΕΛΜΕ Λήμνου & Αγ. Ευστρατίου καταγγέλλει την συνεχιζόμενη απαξίωση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας των δύο νησιών της περιοχής μας (εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων), αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης στους μαθητές μας εκπαίδευσης, που ενορχηστρώνονται από το Υπουργείο και τις πολιτικές του, και εκτελούνται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου με τις αποφάσεις της.

Συγκεκριμένα, για άλλη μια φορά η ΔΙΔΕ Λέσβου, υπακούοντας στις επιταγές του Υπουργείου για την αποφυγή προσλήψεων, επιχειρεί να καλύψει το εκπαιδευτικό κενό που δημιουργήθηκε σε σχολείο της Μύρινας (λόγω αναρρωτικής άδειας συναδέλφου) όχι κάνοντας το αυτονόητο, ζητώντας δηλαδή την πρόσληψη αναπληρωτή εκπαιδευτικού, αλλά μετακινώντας συνάδελφο από άλλο σχολείο και μάλιστα του Μούδρου! Επειδή, όμως, η μετακίνηση αυτή προφανώς δημιουργεί κενό στο ΕΠΑΛ του Μούδρου, η ΔΙΔΕ καταφεύγει για την κάλυψή του στις γνωστές πλέον αλχημείες, στέλνοντας τη Μαθηματικό του Γ/σίου Μούδρου στο ΕΠΑΛ, και την Φυσικό του ΕΠΑΛ στο Γ/σιο να διδάξει Μαθηματικά (!!!). Αντί, δηλαδή, να προσλάβουν έναν αναπληρωτή συνάδελφο και να λύσουν το ζήτημα, επιλέγουν να αναστατώσουν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, τη λειτουργία και το πρόγραμμα τριών σχολείων, αλλά και τους όρους και συνθήκες εργασίας τριών εκπαιδευτικών, των οποίων αλλάζουν τις διαθέσεις και τις αναθέσεις μαθημάτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους και παρά τη θέλησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη λύση που προκρίνεται, το μάθημα των μαθηματικών της Γ΄ τάξης στο Γυμνάσιο της Μύρινας θα διδάσκεται πλέον δύο δίωρα την εβδομάδα σε κάθε τμήμα, ενώ μέχρι σήμερα διδασκόταν τέσσερις μέρες την εβδομάδα, από μια ώρα την κάθε μέρα, ως είθισται, πρακτική που συντελεί στην καλύτερη αφομοίωση της ύλης. Τέλος, όλες αυτές οι βίαιες αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες των συναδέλφων και στα προγράμματα των Σχολείων, καταστρατηγούν βάναυσα, αγνοούν και ακυρώνουν τον συνολικό προγραμματισμό και τις αναθέσεις των μαθημάτων που έκαναν οι Σύλλογοι των Διδασκόντων τριών Σχολείων.

Θυμίζουμε, ότι μόλις πριν από ένα μήνα, είχαμε καταγγείλει μια ανάλογη απόφαση της Δ/νσης για συγχώνευση των δύο τμημάτων της Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Μούδρου σε ένα τμήμα των 23 μαθητών, αλλά και αλλαγή των διαθέσεων και των αναθέσεων μαθημάτων δύο συναδέλφων, και πάλι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους και παρά τη θέλησή τους. Φυσιολογικά, η διαρκής αναστάτωση και διατάραξη της ηρεμίας της σχολικής ζωής στο ΕΠΑΛ Μούδρου, προκάλεσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των μαθητών της Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Μούδρου, που εκφράστηκε με γραπτές ανακοινώσεις τους που δημοσιοποίησαν, ενώ σήμερα, 19/12/2022, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Μούδρου προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του σχολείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Για την ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, δυστυχώς, εξελίξεις όπως η συγκεκριμένη δεν έρχονται ως «κεραυνοί εν αιθρία». Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τους μόνιμους διορισμούς των τελευταίων χρόνων, χιλιάδες είναι τα κενά που παραμένουν στα Σχολεία όλης της χώρας, τα οποία η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει να καλύπτει μέσω της στρεβλής χρήσης του θεσμού των αναπληρωτών, αλλά και πάλι, οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι σοβαρές. Αυτή τη στιγμή από το ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου λείπουν: 1 Ψυχολόγος (25 ώρες), 1 Κοινωνικός λειτουργός (15 ώρες) και 1 Λογοθεραπευτής (15 ώρες). Από το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αγίου Ευστρατίου λείπουν: 1 καθηγητής Γαλλικών (7 ώρες), 1 καθηγητής Καλλιτεχνικών (3 ώρες) και 1 καθηγητής Μουσικής (3 ώρες). Από το ΕΠΑΛ Μύρινας και το ΕΠΑΛ Μούδρου λείπουν: 1 καθηγητής Μαθηματικών (23 ώρες) για το πρόγραμμα ΜΝΑΕ και 1 Μηχανολόγος (3ώρες). Στο πλαίσιο της ακραία «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής που προτάσσει τα νούμερα εις βάρος των αναγκών των μαθητών, δεν μας ξαφνιάζει η επιλογή να επιχειρείται η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών με συγχωνεύσεις τμημάτων, με αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, με αλχημείες και τερτίπια, αντί για προσλήψεις. Γι’ αυτό άλλωστε και είχαμε έγκαιρα καταδείξει, με ανακοίνωσή μας του περασμένου Ιουνίου, τους υποβιβασμούς σχολείων και τις συγχωνεύσεις τμημάτων που λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια, σε περίοδο μάλιστα πανδημίας, όπου θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο (αραίωση τμημάτων και όχι συγχωνεύσεις). Γι’ αυτό και καλούσαμε συναδέλφους, γονείς και μαθητές σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ώστε να ακυρώνουμε στην πράξη κάθε απόπειρα για υποβιβασμό Σχολείο και συγχωνεύσεις τμημάτων.

Καλούμε τη ΔΙΔΕ Λέσβου, έστω και τώρα, να λάβει υπόψη της τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Μούδρου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Μούδρου, των μαθητών της Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Μούδρου και της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, και να πάρει πίσω τόσο την απόφαση σύμπτυξης των τμημάτων της Α’ Λυκείου ΕΠΑΛ Μούδρου, όσο και τις συνεπακόλουθες τροποποιήσεις διαθέσεων και αναθέσεων των συναδέλφων, του Νοέμβρη και τις πρόσφατες, αλλά και να φροντίσει για την άμεση κάλυψη του κενού Μαθηματικών στο Γυμνάσιο Μύρινας και όλων των άλλων κενών με την πρόσληψη αναπληρωτών συναδέλφων. Καλούμε την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Παιδείας να πάρουν θέση επί του θέματος και να καταστήσουν σαφές αν εγκρίνουν αυτές τις ενέργειες της ΔΙΔΕ Λέσβου.

Υ.Γ. Αλήθεια, γι’ όλα αυτά τα ζητήματα ποια είναι άραγε η θέση των νόθων αιρετών που με πρόσφατες ανακοινώσεις τους καμώνονται τους “αυθεντικούς εκπροσώπους” των εκπαιδευτικών του νομού Λέσβου; Θα σταθούν άραγε επιτέλους στο πλάι των συναδέλφων εκπαιδευτικών και των μαθητών, ή θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις επιλογές της διοίκησης με τα οδυνηρά αποτελέσματά τους; Ας βγάλει ο κάθε συνάδελφος τα συμπεράσματά του.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

thessaloniki_foitites
Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών για τα Τέμπη με μαύρα μπαλόνια στην παρέλαση
Διαμαρτυρία φοιτητών για την τραγωδία στα Τέμπη, με μαύρα μπαλόνια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών για τα Τέμπη με μαύρα μπαλόνια στην παρέλαση