ειδικη αγωγή
foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
«Η κυβέρνηση αποσπά την παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών - Για χιλιάδες φοιτητές αυτό σημαίνει ότι το πτυχίο μας δεν θα εξασφαλίζει την δυνατότητα να διδάσκουμε. Η παιδαγωγική επάρκεια θα είναι πλέον ένα πανάκριβο εμπόρευμα», σημειώνει το ΜΑΣ

«Η κυβέρνηση αποσπά την παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών», καταγγέλλει το ΜΑΣ, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

«Για χιλιάδες φοιτητές αυτό σημαίνει ότι το πτυχίο μας δεν θα εξασφαλίζει την δυνατότητα να διδάσκουμε! Η παιδαγωγική επάρκεια θα είναι πλέον ένα πανάκριβο εμπόρευμα για όποιον μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», τονίζει το ΜΑΣ και συνεχίζει:

«Ήδη πολλά Ιδρύματα πωλούν πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας με την μορφή επί πληρωμή σεμιναρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΠΑ με δίδακτρα 700€! Η απόσπαση της επάρκειας έρχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να «ανέβουμε» στους πίνακες του προσοντολόγιου και τελικά να διοριστούμε στην εκπαίδευση».

Η ανακοίνωση του ΜΑΣ:

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!! Η κυβέρνηση αποσπά την παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο νόμο-πλαίσιο, πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ, αποσπά πλήρως την παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια από το πτυχίο όλων των καθηγητικών τμημάτων, προσθέτοντας νέα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος!!

Συγκεκριμένα, σε άρθρο που θέλει το Υπουργείο Παιδείας να συμπεριληφθεί στο νέο νόμο-πλαίσιο αναφέρονται τα εξής: 

1) Η επάρκεια πλέον δεν περιλαμβάνεται στο πτυχίο μας, αφού «σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) δύναται να ιδρύεται και να λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου οδηγεί στη χορήγηση πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας. Το πρόγραμμα είναι κατ’ ελάχιστον διάρκειας δύο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων»!! 

2) Η επάρκεια πλέον θα είναι για λίγους, αφού το νέο 1ετές πρόγραμμα θα έχει όριο εισακτέων, αφού «η κάθε Σύγκλητος θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο ανώτατος αριθμός εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος και η ποσόστωση ανά κατηγορία»!

3) Δεν θα είναι δωρεάν, αφού η χρηματοδότηση του δεν είναι εξασφαλισμένη!

Για την απόσπαση της επάρκειας τώρα διαθέτουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή οι οικογένειές μας θα πληρώσουν για να χάσουμε την επάρκεια και να την αγοράζουμε με πανάκριβα σεμινάρια εκτός πτυχίου, για περιορισμένο αριθμό φοιτητών! 

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα ακόμα και όσους απόφοιτους δεν θέλουν να κατευθυνθούν προς την εκπαίδευση, αφού πρώτον δημιουργεί κατηγοριοποιήσεις που οδηγούν σε αυριανές μισθολογικές διαφορές και δεύτερον ανοίγει το δρόμο για απόσπαση και άλλων επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο μας!!

Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έχουν στρώσει το δρόμο για την απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θεσμοθέτησαν για πρώτη φορά το 1997 την πιστοποίηση  της παιδαγωγικής επάρκειας, με νόμο το 2010 την έκαναν υποχρεωτική και βάλανε κριτήρια για την απόκτησή της (πχ υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε σχολείο). Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για απόσπαση της επάρκειας, με το επιχείρημα ότι το πτυχίο ενός αποφοίτου είναι ανεπαρκές προκειμένου αυτός να εργαστεί στην εκπαίδευση και έθετε ως αναγκαίο το πιστοποιητικό να παρέχεται εκτός πτυχίου. Η εξέλιξη αυτή συνάντησε μαζική αντίδραση φοιτητών σε όλη τη χώρα και τελικά έμεινε στα χαρτιά!
Αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!

Για χιλιάδες φοιτητές αυτό σημαίνει ότι το πτυχίο μας δεν θα εξασφαλίζει την δυνατότητα να διδάσκουμε! Η παιδαγωγική επάρκεια θα είναι πλέον ένα πανάκριβο εμπόρευμα για όποιον μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ήδη πολλά Ιδρύματα πωλούν πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας με την μορφή επί πληρωμή σεμιναρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΠΑ με δίδακτρα 700€! Η απόσπαση της επάρκειας έρχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να «ανέβουμε» στους πίνακες του προσοντολόγιου και τελικά να διοριστούμε στην εκπαίδευση.

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα!

Το 2018 μέσα από μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο! Όπως τότε, έτσι και τώρα τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Δεν θα επιτρέψουμε το πτυχίο μας να γίνει κουρελόχαρτο! 

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους φοιτητικούς συλλόγους των καθηγητικών σχολών σε:

    • Κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων και των ιδρυμάτων.
    • Πανελλαδικό συντονισμό της δράσης.
    • Μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας αν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει το νέο νόμο-πλαίσιο.

Απαιτούμε: Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο!

Διεκδικούμε:

• Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Στελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών, για την πρακτική άσκηση.

• Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών λειτουργίας των σχολείων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.

• Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού, όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος! 

• Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

• Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Όλα τα ονόματα εδώ

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

yppeth
Αποσπάσεις στο Λουξεμβούργο: Ο αξιολογικός πίνακας εκπαιδευτικών ΠΕ07 Γερμανικής
Κύρωση αξιολογικού πίνακα υποψηφίων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ07 Γερμανικής για απόσπαση στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Λουξεμβούργο I
Αποσπάσεις στο Λουξεμβούργο: Ο αξιολογικός πίνακας εκπαιδευτικών ΠΕ07 Γερμανικής
paideias
Εκλογές αιρετών ΚΥΣΔΙΠ: Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής - Οι νέες ημερομηνίες
Οι προθεσμίες, όπως τίθενται με την παρούσα απόφαση ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το έτος 2022.
Εκλογές αιρετών ΚΥΣΔΙΠ: Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής - Οι νέες ημερομηνίες
panelladikes panellinies 2022
Επαναληπτικές πανελλαδικές ΕΠΑΛ 2022: Το νέο πρόγραμμα μετά την προσθήκη μαθήματος
Το νέο πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ 2022 μετά την προσθήκη μαθήματος
Επαναληπτικές πανελλαδικές ΕΠΑΛ 2022: Το νέο πρόγραμμα μετά την προσθήκη μαθήματος