Ηλεκτρονικές εγγραφές μαθητών: «Απαράδεκτη η πρακτική του υπουργείου Παιδείας»
Πολλοί γονείς δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν με τις e-εγγραφές των μαθητών, επισημαίνει η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας να πραγματοποιήσει τις Ηλεκτρονικές Εγγραφές των μαθητών (e-εγγραφές) μέσα στις θερινές διακοπές από 24 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου,  την περίοδο δηλαδή που τα σχολεία είναι κλειστά και οι εκπαιδευτικοί σε νόμιμη θερινή άδεια.

Όπως αναφέρει, πολλοί γονείς καταφεύγουν στο σχολείο για να τους κάνει την ηλεκτρονική εγγραφή. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γονείς δε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι η κατανομή των μαθητών  στις Λυκειακές τάξεις θα γίνει στα μέσα Ιουλίου σύμφωνα  με τις τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Ωστόσο, τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ηλεκτρονικές εγγραφές. Αμέσως μετά από αυτές, ακολουθεί ένας ακόμα τεράστιος όγκος γραφειοκρατικών εργασιών, τον οποίο επωμίζονται κύρια Διευθυντές και Υποδιευθυντές των σχολείων.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου να πραγματοποιήσει τις Ηλεκτρονικές Εγγραφές  των μαθητών (e-εγγραφές) μέσα στις θερινές διακοπές από 24/6 έως 7/7,  την περίοδο δηλ. που τα σχολεία  από 1/7 είναι κλειστά και οι εκπαιδευτικοί σε νόμιμη θερινή άδεια.  Πρόκειται για άλλη μία αυθαιρεσία, άλλη μία προσπάθεια καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αλλά και ταλαιπωρίας των εργαζόμενων γονιών.

Η εμπειρία δείχνει (άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο το παραδέχεται στην παραίνεσή του να βοηθηθούν από τα σχολεία) ότι πολλοί γονείς καταφεύγουν στο σχολείο για να τους κάνει την ηλεκτρονική εγγραφή. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γονείς δε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.  Σημαίνει όμως και κάτι άλλο, ότι η κατανομή των μαθητών  στις Λυκειακές τάξεις θα γίνει στα μέσα Ιουλίου σύμφωνα  με τις τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται (πρωτοκόλληση απολυτηρίων Γυμνασίων για αποστολή στα ΓΕΛ/ΕΠΑΛ  υποδοχής και η αντίστοιχη διαδικασία από τα ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που θα τα παραλάβουν κλπ).  Να σημειωθεί ότι πέρσι η αντίστοιχη προθεσμία ήταν από 18/6 μέχρι 2/7.

Για άλλη μία φορά το ΥΠΑΙΘ επιλέγει να προγραμματίζει την υλοποίηση κρίσιμων εργασιών για την ομαλή λειτουργία του επόμενου σχολικού έτους, που αφορούν χιλιάδες γονείς και μαθητές, σε ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε νόμιμη άδεια. Παρόμοια τακτική ακολούθησε με την απαράδεκτη εγκύκλιο για  τη διανομή των βιβλίων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ηλεκτρονικές εγγραφές. Αμέσως μετά από αυτές, ακολουθεί ένας ακόμα τεράστιος όγκος γραφειοκρατικών εργασιών, τον οποίο επωμίζονται κύρια Διευθυντές και Υποδιευθυντές των σχολείων (αφού δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο διοικητικό προσωπικό, όπως θα έπρεπε) και είναι: 

- Η χωροταξική κατανομή - η αποδέσμευση των μαθητών στην επόμενη βαθμίδα μέσω του myschool αμέσως μετά - η αποδέσμευση των μαθητικών λογαριασμών του ΠΣΔ και η μεταφορά τους στα καινούργια σχολεία - η αποστολή από τα Γυμνάσια και αποδοχή των απολυτηρίων από τα ΓΕΛ/ΕΠΑΛ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Όλες αυτές οι εργασίες ξεπερνούν τις 20 Ιουλίου! Και τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει εγγραφή (ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κλπ); Από ποιον θα ειδοποιηθεί; 

Ουσιαστικά, το ΥΠΑΙΘ εξαναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στο σχολείο και να εργάζονται κανονικά, αμισθί, σε ημέρες που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια στο τέλος μιας εξαντλητικής χρονιάς για μαθητές και εκπαιδευτικούς! Μιας χρονιάς που οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, βίωσαν τα τραγικά αποτελέσματα της μακροχρόνιας τηλεκπαίδευσης πάνω στους μαθητές, την έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία με τα κενά να καλύπτονται μέχρι και το Μάη, ενώ πολλά δεν καλύφθηκαν ποτέ, με εκπαιδευτικούς να γυρίζουν από σχολείο σε σχολείο, με την ευθύνη τήρησης των πρωτοκόλλων του covid κι ένα σωρό άλλες διοικητικές εργασίες…

Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει διοικητικός υπάλληλος σε κάθε σχολείο, που θα υλοποιεί όλο το γραφειοκρατικό κομμάτι που σήμερα επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί (το οποίο συνεχώς αυξάνει κι έχει γίνει δυσβάσταχτο παρόλη την τεχνολογική εξέλιξη), ώστε αυτοί να μπορούν αφοσιωθούν αναπόσπαστοι στο μοναδικό τους αντικείμενο, το παιδαγωγικό τους έργο!

Τονίζουμε για μία ακόμα φορά, ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα ή καθυστέρηση προκύψει από την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, την ευθύνη την έχει αποκλειστικά το ΥΠΑΙΘ!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

επισημαίνουμε  ότι τα σχολεία το καλοκαίρι είναι ανοιχτά ΜΟΝΟ τις ημέρες που πραγματοποιείται η θερινή εφημερία. Ως εκ τούτου, κανείς εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να βρίσκεται άλλη μέρα στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί είναι εργαζόμενοι, έχουν δικαιώματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                             Ο Γραμματέας

Τραγάκη  Δήμητρα                                                                   Αϊβαζίδης Βασίλης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα