Πολλοί γονείς δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν με τις e-εγγραφές των μαθητών, επισημαίνει η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας να πραγματοποιήσει τις Ηλεκτρονικές Εγγραφές των μαθητών (e-εγγραφές) μέσα στις θερινές διακοπές από 24 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου,  την περίοδο δηλαδή που τα σχολεία είναι κλειστά και οι εκπαιδευτικοί σε νόμιμη θερινή άδεια.

Όπως αναφέρει, πολλοί γονείς καταφεύγουν στο σχολείο για να τους κάνει την ηλεκτρονική εγγραφή. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γονείς δε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι η κατανομή των μαθητών  στις Λυκειακές τάξεις θα γίνει στα μέσα Ιουλίου σύμφωνα  με τις τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Ωστόσο, τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ηλεκτρονικές εγγραφές. Αμέσως μετά από αυτές, ακολουθεί ένας ακόμα τεράστιος όγκος γραφειοκρατικών εργασιών, τον οποίο επωμίζονται κύρια Διευθυντές και Υποδιευθυντές των σχολείων.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου να πραγματοποιήσει τις Ηλεκτρονικές Εγγραφές  των μαθητών (e-εγγραφές) μέσα στις θερινές διακοπές από 24/6 έως 7/7,  την περίοδο δηλ. που τα σχολεία  από 1/7 είναι κλειστά και οι εκπαιδευτικοί σε νόμιμη θερινή άδεια.  Πρόκειται για άλλη μία αυθαιρεσία, άλλη μία προσπάθεια καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αλλά και ταλαιπωρίας των εργαζόμενων γονιών.

Η εμπειρία δείχνει (άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο το παραδέχεται στην παραίνεσή του να βοηθηθούν από τα σχολεία) ότι πολλοί γονείς καταφεύγουν στο σχολείο για να τους κάνει την ηλεκτρονική εγγραφή. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γονείς δε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.  Σημαίνει όμως και κάτι άλλο, ότι η κατανομή των μαθητών  στις Λυκειακές τάξεις θα γίνει στα μέσα Ιουλίου σύμφωνα  με τις τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται (πρωτοκόλληση απολυτηρίων Γυμνασίων για αποστολή στα ΓΕΛ/ΕΠΑΛ  υποδοχής και η αντίστοιχη διαδικασία από τα ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που θα τα παραλάβουν κλπ).  Να σημειωθεί ότι πέρσι η αντίστοιχη προθεσμία ήταν από 18/6 μέχρι 2/7.

Για άλλη μία φορά το ΥΠΑΙΘ επιλέγει να προγραμματίζει την υλοποίηση κρίσιμων εργασιών για την ομαλή λειτουργία του επόμενου σχολικού έτους, που αφορούν χιλιάδες γονείς και μαθητές, σε ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε νόμιμη άδεια. Παρόμοια τακτική ακολούθησε με την απαράδεκτη εγκύκλιο για  τη διανομή των βιβλίων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ηλεκτρονικές εγγραφές. Αμέσως μετά από αυτές, ακολουθεί ένας ακόμα τεράστιος όγκος γραφειοκρατικών εργασιών, τον οποίο επωμίζονται κύρια Διευθυντές και Υποδιευθυντές των σχολείων (αφού δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο διοικητικό προσωπικό, όπως θα έπρεπε) και είναι: 

- Η χωροταξική κατανομή - η αποδέσμευση των μαθητών στην επόμενη βαθμίδα μέσω του myschool αμέσως μετά - η αποδέσμευση των μαθητικών λογαριασμών του ΠΣΔ και η μεταφορά τους στα καινούργια σχολεία - η αποστολή από τα Γυμνάσια και αποδοχή των απολυτηρίων από τα ΓΕΛ/ΕΠΑΛ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Όλες αυτές οι εργασίες ξεπερνούν τις 20 Ιουλίου! Και τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει εγγραφή (ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κλπ); Από ποιον θα ειδοποιηθεί; 

Ουσιαστικά, το ΥΠΑΙΘ εξαναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στο σχολείο και να εργάζονται κανονικά, αμισθί, σε ημέρες που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια στο τέλος μιας εξαντλητικής χρονιάς για μαθητές και εκπαιδευτικούς! Μιας χρονιάς που οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, βίωσαν τα τραγικά αποτελέσματα της μακροχρόνιας τηλεκπαίδευσης πάνω στους μαθητές, την έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία με τα κενά να καλύπτονται μέχρι και το Μάη, ενώ πολλά δεν καλύφθηκαν ποτέ, με εκπαιδευτικούς να γυρίζουν από σχολείο σε σχολείο, με την ευθύνη τήρησης των πρωτοκόλλων του covid κι ένα σωρό άλλες διοικητικές εργασίες…

Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει διοικητικός υπάλληλος σε κάθε σχολείο, που θα υλοποιεί όλο το γραφειοκρατικό κομμάτι που σήμερα επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί (το οποίο συνεχώς αυξάνει κι έχει γίνει δυσβάσταχτο παρόλη την τεχνολογική εξέλιξη), ώστε αυτοί να μπορούν αφοσιωθούν αναπόσπαστοι στο μοναδικό τους αντικείμενο, το παιδαγωγικό τους έργο!

Τονίζουμε για μία ακόμα φορά, ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα ή καθυστέρηση προκύψει από την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, την ευθύνη την έχει αποκλειστικά το ΥΠΑΙΘ!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

επισημαίνουμε  ότι τα σχολεία το καλοκαίρι είναι ανοιχτά ΜΟΝΟ τις ημέρες που πραγματοποιείται η θερινή εφημερία. Ως εκ τούτου, κανείς εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να βρίσκεται άλλη μέρα στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί είναι εργαζόμενοι, έχουν δικαιώματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                             Ο Γραμματέας

Τραγάκη  Δήμητρα                                                                   Αϊβαζίδης Βασίλης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

vrefonipiokomos_thessaloniki
Σοκαριστικό βίντεο με τη βρεφονηπιοκόμο στη Θεσσαλονίκη να χαστουκίζει παιδάκι
Η γυναίκα χαστουκίζει ένα παιδάκι και το τραβάει βίαια από το χεράκι του, ενώ ακούγεται να λέει: «εσύ τι κοιτάς λες και θα φας. Έλα πάμε για ύπνο».
Σοκαριστικό βίντεο με τη βρεφονηπιοκόμο στη Θεσσαλονίκη να χαστουκίζει παιδάκι
κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Άρθρο στην εφημ. Εποχή: Η ΟΛΜΕ στα χνάρια της ΓΣΕΕ με ευθύνη των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σίγουρα δεν είναι ο μόνος που παρακολουθεί με μεγάλη στεναχώρια την πρωτοφανή κατρακύλα μιας παράταξης του κόμματός του που πλέον δεν έχει καμιά...
Άρθρο στην εφημ. Εποχή: Η ΟΛΜΕ στα χνάρια της ΓΣΕΕ με ευθύνη των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ