Η απαράδεκτη καθυστέρηση του Υπουργείου, της έναρξης των εγγραφών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, σε συνδυασμό με τη μία μόνο περίοδο εγγραφών, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία.

Με τις αυθαίρετες εντολές του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ καταστρατηγούνται ουσιαστικά στοιχειώδη δικαιώματα, όπως αυτό της καλοκαιρινής άδειας των εκπαιδευτικών. Εκτός από το γεγονός ότι ζητείται από τις σχολικές μονάδες να αναμένουν την παράδοση των σχολικών βιβλίων για το επόμενο έτος (2022-2023) μέχρι 15 Ιουλίου (!) για ΓΕΛ-ΕΠΑΛ και από 15 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου (και επιπλέον από Δευτέρα 22 Αυγούστου μέχρι Τετάρτη 31 Αυγούστου) για τα Γυμνάσια, στην ίδια λογική -αυτή της καταστρατήγησης κάθε δικαιώματος- κινείται το ΥΠΑΙΘ και με τις ηλεκτρονικές εγγραφές (από 24 Ιουνίου 2022 έως και τις 7 Ιουλίου 2022 και ώρα 23:59)

Η απαράδεκτη καθυστέρηση του Υπουργείου, της έναρξης των εγγραφών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, σε συνδυασμό με τη μία μόνο περίοδο εγγραφών, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία.

Έτσι ή δε θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κάποιοι κοινωνικά αδύναμοι μαθητές την εγγραφή τους, μειώνοντας τεχνητά τις εκπαιδευτικές ανάγκες, ή θα καταστρατηγηθεί το δικαίωμα στην καλοκαιρινή άδεια των εκπαιδευτικών, υποχρεώνοντας τους, να παραμένουν καθ’ όλη την περίοδο των εγγραφών στα σχολεία τους τον Ιούλιο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους μαθητές που έχουν ανάγκη.

Να προσθέσουμε επίσης ότι με τις ηλεκτρονικές εγγραφές, τα τμήματα «κλειδώνουν» και πολλοί μαθητές που θα χάσουν, για διάφορους λόγους τις εγγραφές (αδυναμία τεχνικού εξοπλισμού, εργασία κλπ), μένουν στον αέρα, αφού ούτε σε ποιο σχολείο θα πάνε ξέρουν, ούτε σε τι ειδικότητα θα είναι, αφού αυτή θα μπορεί να έχει συμπληρωθεί.

Η δικαιολογία που προβάλει το υπουργείο Παιδείας (ότι η καθυστέρηση οφείλετε στο γεγονός ότι έπρεπε να προστεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα 19 νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ) είναι τουλάχιστον αστεία καθώς η υπουργική απόφαση  που όριζε τις διαδικασίες εγγραφών, μετεγγραφών εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου και θα μπορούσε την ίδια μέρα να προστεθούν τα 19 ΠΕΠΑΛ έτσι ώστε τουλάχιστον την επόμενη να άρχιζαν οι αιτήσεις των μαθητών.

Θυμίζουμε ότι πέρσι ξεκίνησαν 18 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν στις 3 Ιουλίου και πρόπερσι χάθηκαν αιτήσεις μαθητών από το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών.

Η καθυστέρηση έναρξης των εγγραφών φέτος προκαλεί την αναπόφευκτη μετακύληση των προθεσμιών μέσα στον Ιούλιο που τα Σχολεία είναι κλειστά πέρα της μίας ημέρας την εβδομάδα που εφημερεύουν.

Παράλληλα πρέπει ν συνυπολογίσει κανείς ότι πολλοί γονείς, ιδιαίτερα οι πιο κοινωνικά ευάλωτοι, δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό ούτε και την τεχνογνωσία χρήσης του και την εξοικείωση, οπότε η προσφυγή στο χώρο του σχολείου για να βοηθηθούν στην συμπλήρωση της αίτησης είναι αναγκαία. Πως θα γίνει όμως αυτό τον Ιούλιο στη μία ημέρα την εβδομάδα που εφημερεύει;

Με ποια λογική του Υπουργείο δημιουργεί αυτήν την τετελεσμένη κατάσταση;  Ή να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κάποιοι κοινωνικά αδύναμοι μαθητές την εγγραφή τους, μειώνοντας τεχνητά τις εκπαιδευτικές ανάγκες, ή να καταστρατηγηθεί το δικαίωμα στην καλοκαιρινή άδεια των εκπαιδευτικών, υποχρεώνοντας τους έμμεσα με τον εκβιασμό των λιγότερων τμημάτων και συνεπακόλουθα των λιγότερων κενών, να παραμένουν καθ’ όλη την περίοδο των εγγραφών στα σχολεία τους τον Ιούλιο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτή την ανάγκη;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kanalia_8.jpg
Τηλεοπτικές άδειες: Αθώοι Κρέτσος, Καλογρίτσας και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι
Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ήταν ομόφωνη
Τηλεοπτικές άδειες: Αθώοι Κρέτσος, Καλογρίτσας και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι